Finns välsignelsen hos Israel och judarna? Del 1 av 6


Är det så att vi som kristna i församlingen egentligen inte har del i förbundet med Herren, utan måste förenas med de judiska rötterna för att få del i välsignelsen? Är det så att lagen och den judiska tron är en garantist för att så sker? Vilka löften lovade Gud till Abraham, och vem skulle de gälla? Har den kristna församlingen missat något som gjort att de bara är en parentes i den religiösa historien? Vi ska se på dessa frågor lite närmare, men detta kan nog inte kategoriseras under ämnet ”nådesförkunnelse”.
Artikeln har tidigare publicerats på min gamla blogg för den som eventuellt känner igen texten.
Och han sade till dem: ”Detta är vad jag sade till er, medan jag ännu var hos er: Allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag, hos profeterna och i psalmerna.” Sedan öppnade han deras sinnen, så att de förstod Skrifterna.”

112 kommentarer

Under Andy

112 svar till “Finns välsignelsen hos Israel och judarna? Del 1 av 6

  1. Med andra ord; Om man inte läser Moses i ljuset av Kristus, ja då är det en slöja som är över oss så att vi inte förstår vad Skrifterna egentligen säger.

    Fel Moses är grunden, all skrift, all uppenbarelse måste prövas i ljuset av Moses. Den som bär fram ett budskap som inte stämmer med Moses instruktion är en falsk profet.

    Joh 5:46 Trodden I Moses, så skullen I ju tro mig, ty om mig har han skrivit.

  2. Petrus 🙂
    Många på Jesu tid missade att Jesus var Messias, trots att de sa att de trodde på Mose.
    Kanske även många som idag säger att de följer Mose, missar att Messias redan har kommit? Man kan ju uppenbarligen, likt fariseerna och de skriftlärda, vara väl påläst i Skrifterna och ändå missa vad/vem de handlar om.
    De som inte såg att Mose hade skrivit om Jesus menade att Han var en falsk profet.
    I Honom [Kristus] finns vishetens alla skatter.

  3. 12 Då vi har ett sådant hopp, går vi helt öppet till väga 13 och gör inte som Mose, han som hängde en slöja för sitt ansikte, för att Israels barn inte skulle se hur det som bleknade försvann. 14 Men deras sinnen blev förstockade. Än i dag finns samma slöja kvar när gamla förbundets skrifter föreläses, och den tas inte bort, först i Kristus försvinner den. 15 Ja, än i dag ligger en slöja kvar över deras hjärtan när Mose föreläses. 16 Men närhelst någon omvänder sig till Herren, tas slöjan bort. 17 Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. 18 Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.

  4. Daniel Sanfridsson

    Andy det blir inte mycket kvar av din bibel när du har förandligat allt som är i skriften, först lagen sen Israels folk!

    Jag är tacksam att staten Israels existens vittnar starkar än 1000 ord om att Gud aldrig förandligar sina givna löften så till den milda grad att de upphävs.

    Många av de tolkningsförslag du tar fram är alldeles riktiga men du tar miste när du tror att den förandligade tolkningen utesluter den konkreta.

    Den förkunnelse du representerar har nu upphävt två skriftställen där Gud tar himlakropparnas existens till vittnen om att det skall gälla så länge dessa finns: Matt 5:17f, Jer 31f.

    Snälla Andy du basunerar ut ersättningsteologi som får mig att baxna! Kan du inte själv höra hur kyrkofädernas rop om att VI ÄR DET SANNA ISRAEL ekar i dina skrifter.

    Andy när jag läser om hur ERSÄTTNINGSTEOLOGI, LAGFRITT EVANGELIUM OCH TÅGET MOT ROM nu rusar parallellt blir jag mörkrädd. Vi är nära tidens slut.

    Hoppa av detta tåg Andy innan det är för sent!
    Jag återkommer med mer utförliga kommentarer senare.

    Må Herren bevare dig min broder!
    Daniel

  5. Daniel Sanfridsson

    Jag låter Paulus tala istället för mig:

    Andys rubrik
    ”Finns välsignelsen hos Israel och judarna?”

    Folkbibelns rubrik:
    Israels fall till frälsning för hedningarna
    ”11 Jag frågar nu: Inte har de väl snubblat för att de skulle falla? Visst inte. Men genom deras fall har frälsningen kommit till hedningarna, för att detta skulle väcka deras avund. 12 Och om deras fall har varit till rikedom för världen och deras fåtal varit till rikedom för hedningarna, hur mycket mer skall då inte deras fulla antal vara det?

    13 Och till er hedningar säger jag: som hedningarnas apostel sätter jag mitt ämbete högt 14 i hopp om att väcka mina landsmäns avund och frälsa några av dem. 15 TY OM DERAS FÖRKASTELSE BETYDDE VÄRLDENS FÖRSONING, VAD SKALL DÅ INTE DERAS UPPTAGANDE BETYDA, OM INTE LIV FRÅN DE DÖDA?”

    Fb rubrik: De hednakristna varnas för högmod
    ”16 Om förstlingsbrödet är heligt, är degen helig. Och om roten är helig, är grenarna heliga. 17 Men om nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, 18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.”

    ”19 Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in. 20 Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan lev i fruktan. 21 Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig. 22 Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, annars blir också du borthuggen. 23 Men även de andra kommer att bli inympade, om de inte blir kvar i sin otro. Gud har ju makt att ympa in dem igen. 24 Ty om du har blivit borthuggen från det vilda olivträd som du av naturen tillhörde, och mot naturen har inympats på ett äkta olivträd, hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt eget olivträd.”

    25 Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet, för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in. 26 Och det är så hela Israel skall bli frälst, som det står skrivet: Från Sion skall Frälsaren komma och skaffa bort all ogudaktighet från Jakob. 27 Och detta skall vara MITT FÖRBUND MED DEM, när jag tar bort deras synder.”

  6. Andy/Ellen

    Det var jo det Jesus sa;” hadde dere trodd på MOSES, så hadde dere trodd på meg..”- de trodde altså IKKE på Moses. Det er forskjell på å vite alt teoretisk og på å TRO. (handle etter)
    Den som KJENNER (ved Guds ånd) den GUD som Moses TRODDE på og elsket – han vil forstå at det var Herren Jesus Moses trodde på som sin frelser- det var Jesus Han forkynte om, og det var frelsen i Jesus som Gud forkynte til og gjennom Moses.
    Men folket flest trodde IKKE på Moses – de gikk sine egne veier, og overlot alt som hadde med Gud å gjøre til Moses og prestene.
    Moses ble kalt Guds venn 😉 Moses snakket ansikt til ansikt med sin Gud, som også er MIN GUD ! 😉

    Når tas sløret vekk?
    JO, så fort et menneske OMVENDER seg til den Gud Moses trodde på.
    Omvendelse fra vantro til tro på Herren gir klare øyne 🙂 Kunnskapen om Guds sønn tar ikke bort noe slør- men omvendelse TIL GUDS SØNN tar vekk sløret.
    Matt 17.. Da Jesus ble ”forklaret” for disiplene på fjellet, så lot Gud dem se en visjon der MOSES og ELIAS kom og samtalte med Jesus.
    Var dette for å vise disiplene hvem Jesus var- den som MOSES trodde på ,og den som ELIAS skulle forbrede veien for ? YES!

    Anita

  7. Spørsmåler er inte om velsignelsen ligger hos israel/judarne eller inte. For det gjør den uppenbart. Spørsmålet er: Hvem er jøder? De etter ”kjødet” eller etter ”ånden”?

    Hvem kan si at ”jag er ekte jude”?

  8. Ellen
    Varför missade man? Jo man såg inte hans dubbla roller, på grund av förtrycket så var den politiska väntan på Messias och riket stor. Han kom som ben Josef – den lidande tjänaren första gången. Han kommer tillbaka som ben David för att ärva sin fader Davids tron i Jerusalem. (ben=son).
    Vilket hopp vi har.

  9. Andy,
    Det uppstår en del problem om man både vill kapa av relationen till lagen och judarna och samtidigt vill hålla läror om ikoner och modifierade gudabilder borta. Vilken lag skulle tillämpas mot ikoner och gudabilder?

    Därmed inte sagt att lagen ger frälsning. Men den finns antingen där eller inte.

  10. Här gör jag ett undantag från mitt löfte att inte skriva i Aletheia.se under fastan:

    Andy: Great stuff

    (Skriver om ämnet i detta gamla inlägg.)

  11. Samuel Berger

    Du blandar ihop staten Israel och Guds folk. Judarna är Guds folk, vi har blivit inympade i dem enligt bland annat Romarbrevet 11:17. Men dagens israeliska stat är inte Guds stat, däremot är det naturligtvis fortfarande Guds landområde.

    Håll isär Israel som är en sekulär stat och som vi inte är en del av. Däremot är vi en del av Guds förbundsfolk.

  12. Sa inte Jesus att de ödmjuka skulle ärva hela jorden (inte bara några få hektar mark)?

    Jesus sa också till sina efterföljare att sälja allt de ägde och samla sin skatt i himlen… och att för Hans namns skull lämna hus och åkrar.

    Och de första troende gjorde väl just detta; sålde hus, egendomar och mark, för att kunna betjäna de fattiga och utbreda Guds rike. Förstod inte de ”det här med Landet”? Har dagens kristna ”en högre uppenbarelse” än apostlarna och de första troende?

    Mitt Rike är inte av den här världen. /Jesus

  13. Smiley

    Nådesförkunnelsen skjuter lagen i sank, judaisterna jämställer den med Gud själv. Jag tror att sanningen ligger däremellan.

  14. Samuel Berger siar: ”Du blandar ihop staten Israel och Guds folk. Judarna är Guds folk, vi har blivit inympade i dem enligt bland annat Romarbrevet 11:17.”

    En fråga. Er vi (hedningar) inympade i dem (judarna)? Jag trodde det var Jesus som var stammen, och att vi (frälste hedningar och judar) var grenar. Alla som er inympade i Jesus er jo äkte judar! Vi er inte inympade i juderna, men i Kristus!

    Guds folk er inte judar ”av kropp och blod”, men ved ändlig arv. Guds folk = de som er inympade i Kristus!

    Tar jag fel?

  15. Lennart

    Ruben,

    Ja käre vän du tar fel. Du blandar ihop liknelsen om vinträdet i Joh 15 där Jesus är stammen och vi grenarna och den bild som Paulus ger i Rom 11 om olivträdet som handlar om Israel. Läs hela sammanhanget från vers 11-32. Paulus säger i vers 24 att det äkta olivträdet som vi hedningar blivit inypmade i är judarnas eget träd.

    Jämför också med vad Paulus skriver i Ef 2:11-12 och 19 samt kap 3:6. Vi stod som hedningar tidigare utanför medborgarskapet i Israel men nu har vi fått medborgarskap med dem och ärver löftena tillsammans med dem. Alla löften tillhör Israel skriver Paulus i Rom 9:4.

    mina landsmän efter härstamning. De är israeliter, de har barnaskapet och härligheten, förbunden och lagen, tempelgudstjänsten och löftena. De har fäderna, och från dem har Kristus kommit som människa, han som är över allting, Gud, prisad i evighet, amen.” (Rom 9:3-5)

  16. Och i Romarbrevet 9:6-8 förklarar Paulus vilka som är ”Israel”… ”Guds barn är inte de som är barn genom en naturlig härkomst” osv.

    Självklart är olivträdet ”judarnas” (först för juden, sedan för greken) – men det ÄR inte judarna, det är Kristus.

  17. Lennart

    Ellen Rock,

    Messias rike är inte av denna världen, men det kommer snart till denna världen när Jesus kommer tillbaka till Jerusalem.

    Judarnas återförsamlande till sitt eget land är en uppfyllese av profetiorna som en förebredelse för att detta rike snart är här. ”Ty om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda?” Rom 11:15

    ”Härefter skall ni (de judiska ledarna i Jerusalem) inte att se mig, förrän ni säger: Välsignad är han som kommer i Herrens namn.” Matt 23:39

    ”Jerusalem kommer att trampas ner av hedningarna, tills hedningarnas tider är fullbordade.” Luk 21:24

    Det är tragiskt att Åge Åleskjaer har spritt så mycket felaktig förkunnelse om detta i Norge så att det råder en sådan otrolig okunnighet om detta.

  18. Kära Andy, som du naturligtvis förväntat dig så kan jag inte ge dig full support för det du skrivit. Att få beröm av enkla z, som tycker att det är ”great stuff”, är att förvänta, men det borde också få dig betänksam. Jag skall försöka ge min förståelse av hur jag förstår bibelns undervisning om Israel. Eftersom det är ett stort ämne så blir det begränsat.

    YHWH specialtillverkade ett folk som aldrig skulle existerat om ”naturen” fått råda. Han skapade Israels folk för att ”alla familjer på jorden skall bli välsignade”. Denna välsignelse har flera dimensioner. Först för att få ett förbundsfolk genom vilket den Evige kunde kanalisera dessa välsignelser och sedan kunna sända Messias till detta folk. Det innbär också de fysiska landlöften som Herren med ed lovat Abrahams avkomma.

    Ordet Israel betyder flera olika saker i bibeln:
    1. Patriarken Jakob.
    2. De 12 stammarna.
    3. Efter delningen, norra riket med 10 stammar.
    4. Messias representerar Israel

    Gud hade tidigare slutit förbund med Noa, men vid Sinai blir Jakobs avkomma folket Israel, tillsammans med den ”blandade hop” som följde med ut ur Egypten, 2 Mos.12:38.

    Abrahams säd syftar BÅDE på Jakobs avkomma och på Messias. På grund av att kristen teologi förlagt Guds rike till himlen när vi dör, så ser man Israels roll som avslutad i och med Yeshuas födelse. Det såg så ut för ögat efter år 135 och för kyrkofäderna, men Skriften kan inte bli om intet.

    Herren sa inte till Abram: ”Genom din säd skall alla människor få välsignelser i himlen”. Han sa ”på jorden”! Kyrkans påverkan av hellenism, där det osynliga är det verkliga och materian, det fysiska, det som är ont eller av mindre värde, har skapat den förandligade teologin. Kyrkofadern Origenes har stor del i detta.

    Med vilka ingår då Gud det nya förbundet i Messias blod? Svar: Med Israels hus och med Juda hus, d v s med hela Israel, Jer.31:31. ”Jag har inte blivit sänd till andra än de förlorade fåren av Israel hus”, sa Yeshua. Det fanns nämligen inget annat folk som stod i förbundsställning med den Evige.

    Vilka är förbundfolket Israel? Svar: De som tillhör abrahamsförbundet genom omskärelsen. Innebär det att alla dessa är frälsta? Nej! Det har i alla tider funnits en kvarleva inom Israels folk som utgjort det frälsta Israel. På Elia tid var denna kvarleva 7000. Så har det varit under hela historien och så är det idag.

    Vilka är förbundsfolket Israel idag? Svar: De som är omskurna! Genom Messias öppnades en ny väg in i förbundsfolket för hedningarna, utan att behöva gå in i omskärelseförbundet och bli en fysisk del av israels folk. Messias församling utgör alltså den frälsta delen av Israel som består av omskurna och oomskurna. Läs Rom.11.

    Handlar då Gud idag bara med den frälsta delen av Israel? Nej, han har alltid handlat med hela Israel när det gäller att föra frälsningplanen framåt och den är inte avslutat än på länge.
    För kyrkan är allt klart, man väntar bara på himlen, men Israels Gud har en plan för JORDEN.

    Vi före detta hedningar som satt tro till Israel Messias har allså inga egna förbund med Israels Gud. Vi var ”långt borta utestängde från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och Gud i världen”, Ef. 2:12.

    Gud har dock en lösning på detta, en hemlighet som varit dold för tidigare släktled, men uppenbarad för Yeshuas apostlar. Planen innebär att ”hedningarna i Messias Yeshua och genom hans evangelium är våra medarvingar och tillhör samma kropp som vi (judar) och har del i samma löfte,” Ef. 3: 6.

    De oomskurna hedningarna har DEL i Israels frälsningslöften. Vad kallas det på fackföreningsspråk, om man har del i en annans avtal? Det kallas hängavtal! 🙂

    Vi har ett ”hängavtal” med förbundsfolket Israel som innebär samma löften och samma välsignelser. Räcker inte detta? Måste vi ta ifrån förbundsfolket deras löften för att vi skall få vår del?

    Jag tror på Israels Gud och han är en Gud som håller förbunden. Låt oss lämna kyrkofädernas antijudiska ersättningsteologi och ansluta oss till Herrens inympningsteologi där vi TILLSAMMANS med Israel blir välsignade med den välsignelse som gavs till vår fader Avraham.

    ”Frid och barmhärtighet över dem som följer denna regel (att omskärelsen inte ger frälsning), ja, över Guds Israel.”

    Med önskan om välsignelse!

  19. Lennart

    Ellen Rock,

    Angående ditt sista inlägg.

    Det är tragiskt med den ersättningsteologi som du anammat. Även om Paulus gör en vidare tolkning av begreppet Israel senare i Rom 9 så tar det inte bort den naturliga betydelsen av ordet. Du måste se till den samlade undervisningen av Paulus i hela Rom 9 – 11.

    Om olivträdet skulle vara Kristus så förlorar hela detta avsnitt sin mening. Vitsen med undervisningen som Paulus ger är just att inte de hendatroende i Rom ska se ner på det judiska folket som du gör, även om en del brutits bort från sitt eget olivträd på grund av otro. Gud har aldrig övergivit sitt förbund och sina löften till dem. Det är just därför som Paulus uttrycker sådan nöd för sina landsmän i början av kap 9 att han önskar att han vore skild från Messias om det kunde hjälpa. Läs hela sammanhanget och be Gud att öppna dina ögon!

  20. Daniel Sanfridsson

    Vad har Copernicus med Israel att göra?

    Vill du veta läsa inlägget till EllenRock:
    http://aletheia.se/2008/02/24/de-moderna-judaisterna-artikel-av-age-aleskj%c3%a6r/#comment-7317

  21. Lennart

    Ellen Rock,

    Det äkta olivträdet är förbundsfolket, det som började med Abraham och som vi genom tron på Jesus som Israels Messias fått komma in i.

  22. Jeg kan bare si en ting;
    Abrahams,Isaks og Jakobs GUD er MIN Gud! det er velsignelse! og den dagen jeg så det var en stor dag – vi hedninger har mye å være takknemlige for.

    http://my.opera.com/eagleview/blog/abrahams-isaks-og-jakobs-gud-er-min-gud

    Anita

  23. Pelle

    Den var den snurrigaste hermeneutik jag sett på år och dar! Är det frågan om Andys egentillverkade ersättningsteologi?

    Att jag än en gång är nödd och tvungen att stå på samma sida som ”den messianska rörelsen” gentemot dig, Andy, det är tråkigt. Det finns mycket att säga här. Men vi tar det en annan gång.

  24. Gustaf

    I denna fråga verkar det som att MFS står närmare en traditionell frikyrklig (pingst etc.) förståelse av Skriften medan ”nådesförkunnarna” närmare (eller ”helt”) ersättningsteologin . Bara en liten reflektion…

  25. Inte har jag för ett ögonblick sett ner på vare sig frälsta eller ofrälsta judar! (Även om vissa här på bloggen vill få det att verka så.) Kolla i Jakobs brev vad Herren säger om att göra skillnad på människor…
    Den som läser Romarbrevet 9-11 ser tydligt vilket förhållande en kristen bör ha till judarna. Vi väntar sannerligen på deras upptagande, som för oss innebär liv från de döda!

  26. Hei dere! Dette er et emne jeg har tenkt mye på og har enda ikke ”sett” svaret 🙂

    Er det ikke slik at oliventreet er Kristus og årsaken til at grenene (jødene) var på dette treet var at de ventet på sin Messias? Etter at Messias kom, har de forkastet ham, og derfor er grenene brukket av treet. Vi, som er hedninger og tror på Kristus, er blitt innpodet på treet. Så Kristus sammenfatter altså både jøder og hedninger – det er ikke lengre noe skille. Altså må jødene tro på Kristus for å bli frelst – og ætten som ble lovt Abraham er ikke jødene etter kjødet, men etter troen.

    Utelukker dette isåfall løftene Gud ga til jødene i GT? Eller er alle løftene blitt oppfylt i Kristus?

  27. Ruben, Samuel B, Kenneth, Ellenrock m fl

    För att förtydliga innebörden i liknelsen om olivträdet, som Paulus talar om, vill jag påpeka att Paulus inte rycker tanken, på Israel som ett olivträd, ur luften. Denna skriftlärde man använder ett redan etablerat och känt begrepp/bildspråk, som du kan se i verserna nedan. Vi ska inte glömma bort att när bilder används i det nya förbundets skrifter så är det en väldig hjälp att leta i de tidigare skrifterna efter bildernas betydelse. Det är skriften som förklarar skriften. 🙂

    ”Ett grönskande olivträd, prytt med sköna frukter”, så kallade HERREN dig [Israel]; men nu har han med stort och väldigt dån tänt upp en eld omkring det trädet, så att dess grenar fördärvas. (Jer 11:16)

    Jag skall bliva för Israel såsom dagg, han skall blomstra såsom en lilja, och såsom Libanons skog skall han skjuta rötter. Telningar skola utgå från honom, han skall bliva lik ett olivträd i fägring och doft skall han sprida såsom Libanon. (Hos 14:5-6 (6-7))

  28. Lennart

    Peter,

    Titta på Rom 15:8-10

    ”Vad jag vill säga är att Kristus har blivit de omskurnas tjänare för att visa att Gud är sannfärdig och bekräfta löftena till fäderna, och att hedningarna har fått prisa Gud för hans barmhärtighet, som det står skrivet: Därför vill jag prisa dig bland hedningarna och lovsjunga ditt namn. Vidare heter det: Gläd er, ni hedningar, tillsammans med (inte i stället för) hans folk.”

    Jesus har alltså bekräftat alla löftena till det judiska folket så att vi hedning som tror kan få glädjas tillsammans med dem.

    Petrus säger också till de judar som bad i Templet i Apg 3:25-26

    ”Ni är barn till profeterna och arvtagare till förbundet som Gud slöt med era fäder, när han sade till Abraham: I din avkomma skall alla folk på jorden välsignas. För er först och främst har Gud låtit sin tjänare träda fram, och han har sänt honom för att välsigna er genom att vända var och en bort från sina onda gärningar.”

  29. Lennart

    Avkomman handlar alltså inte enbart om Kristus utan också om det judiska folket. Det är både ock. Messias och hans folk hör ihop. När de förenas blir det liv från de döda för världen.

    Andy,

    Jesus sa: Frälsningen kommer från judarna. Han sa inte Frälsningen kom från judarna. Välsignelsen kommer från judarna för hela världen. Det är den enda logiska utläggningen av Rom 11. De gav oss både Bibeln och vår Frälsare. Deras misstag gjorde så att vi blev försonade med Gud. Deras ”fåtal” som kom till tro spridde evangeliets budskap till hela världen. Och när fullheten hos det judiska folket kommer blir hela världen välsignad med uppståndelseliv och Guds rikes kommande. I sanning kan man säga att välsignelsen kommer från judarna och Israel.

    ”På dina murar, Jerusalem, har jag ställt väktare.
    Varken dag eller natt får de någonsin tystna.
    Ni som ropar till HERREN, unna er ingen ro. Och ge honom ingen ro, förrän han fast grundar Jerusalem och gör det till en lovsång på jorden.” Jes 62:6-7

  30. Lennart

    Tredje gången gillt sen slutar jag för denna gång.

    Andy,

    Jag vill korrigera mig lite grann och säga att det är bättre att uttrycka det så här: Välsignelsen kommer från Gud via judarna till hela världen. Det är Guds ordning för skapelsen som han aldrig har ändrat på och aldrig kommer att ändra på.

    Det är säkert därför som Gud tillåtit judarna att misslyckas så att de inte ska förhäva sig över denna enorma kallelse.

    ”Ni (hedningar) var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet genom deras (judarnas)olydnad. Så har nu också de varit olydiga för att de skulle få förbarmande genom den barmhärtighet som ni får. Ty Gud har gjort alla till fångar under olydnaden för att sedan förbarma sig över alla.

    O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar.” Rom 11:30-33

  31. Johan

    Bra artikel! Dagens syn där man ser församlingen och Israel som skilda saker är som en sort av två förbundsteologi . Israel under det gamla förbundet och församlingen under det nya. Men är det verkligen så? Är församlingen och Israel två skilda saker och är det så att församlingen endast är en parentes i historien tills staten Israel åter intar sin plats som Guds utvalda? Nej, så är det inte utan Israel kallas ju församlingen i öknen under Mose ledning (alltså föddes inte församlingen på pingst utan Joels profetia om att Anden
    skulle komma över allt kött inträffade och inte begränsat över vissa tjänster som profet , kung, präst.) Församlingen var ju redan närvarande på pingsten och bestod av enbart judar. Efter en tid blev det klart för lärjungarna att detta även gällde hedningarna och att de hade del i frälsningen och församlingen ökade med både judar och hedningar.
    Alltså, vi som hedningar har blivit inympade i det sanna olivträdet som är Israel eller församlingen. Den delen av judarna som inte tror är de borthuggna grenarna och vi är inympade och delaktiga i Israels välsignelse och medborgare i det sanna Israel vilket är församlingen. Det handlar om samma Israel eller församling under olika förbund.

    Judarna som inte är frälsta är lika lite delaktiga i Abrahams välsignelse som en oomvänd hedning är det men både jude och icke jude får båda del av välsignelsen i och genom Jesus Kristus och tillhör då samma församling/Israel och är båda medborgare i Guds rike.

  32. Jag svarar er alla ganska snart, alltså ikväll! Fyller år idag och har gäster… Intressant med alla reflektioner! 🙂

  33. Johan

    Annika Borisdottir i Borgå grattar dig! Tro det eller ej!

  34. Lennart

    Grattis på födelsedagen Andy! Må detta bli ditt bästa år! Gud välsigne dig!

  35. Lennart

    Johan,

    Jag ställer inte helt upp på din sista mening annars var det mycket bra. Du behöver kanske tänka till lite till i det där sista?

  36. Daniel Sanfridsson

    Johan för att vi skall hålla begreppen rätt.

    Det finns ett Guds folk, som har fått båda förbunden och det är Israel. Inget förbund har någonsin slutits med församlingen, kyrkan e dyl.
    (Jer 31:31, Rom 9:4, Ef 2:12)

    Vi hedningar behöver inte känna oss akterseglade. Kristi hemlighet är att vi hedningar får vara delaktiga i Guds förbund med Israel, utan att behöva omskära, pga våra hjärtans omskärelse, vid mottagandet av Guds ande.
    (Ef 3:4)

    Vi kan således inte få ett förbund med Gud vid sidan om Israel, eftersom Gud aldrig har upprättat något sådant med hedningarna.

    Allt gott
    Daniel

  37. Andy
    🙂 🙂 Å happy day !!!

    Anita

  38. Hei Andy!
    Ja, nå har du trakket opp i et vepsebol 😉
    Rører man ved den den hellige kuen ”staten Israel” kan gode kristne forvandle seg til mannevonde monstre 😉 Da gjelder plutselig ikke Bibelen lenger.

    Løftene til Abraham var ubetinget, men de har fått sin oppfyllelse/utvidelse i Kristus – Gal. 3:16.

    Løftene til Israelsfolket var betinget – 2. Mos. 19:5-6. Jødene klønte det til og ble forkastet(brekt av).

    Jødene er dermed ikke Guds utvalgte folk lengre. Det er de kristne som er det – de som går veien om Kristus. Er dette så vanskelig å se?

    Dagens israelittiske stat har ingenting med Bibelens profetier å gjøre, den er et resultat av verdens dårlige samvittighet etter andre verdenskrig(dette tar SELVSAGT ikke vekk retten til å eksistere som stat i dag).

    For ytterligere informasjon:
    http://patriarken.blogspot.com/2008/02/patriarkens-erstatningsteologi.html

    http://patriarken.blogspot.com/2008/02/satans-synagoge.html

  39. Hejsan!
    På grund av födelsedag och gäster på besök har jag inte kunna delta i dagens debatt. Därför kommer några korta svar på de flesta kommentarer här. Jag skriver till er alla i en enda kommentar.

    Petrus:
    Hur tolkar du Moses med Moses? Läser vi Moses i ljuset av Kristus är det också lättare att förstå symboliken och skuggorna som nu är verklighet i Kristus!

    Ellen Rock:
    Som signaturen ”Craft” uttryckte det tidigare: You rock! Jag ställer mig bakom det du skriver och har lästa alla dina kommentarer i de flesta debatter här på Aletheia.

    Daniel Sanfridsson:
    Jag tror på hela Guds Ord, och bara för att du inte delar mina tolkningar av Israel och förbunden, betyder inte det att min bibel är tunnare än din! Kyrkofäderna har jag aldrig läst faktiskt, men jag önskar mig en bok om vad de lärde och stod för. Har letat i olika bokbutiker… Ersättningsteologi har blivit ett av kristenhetens starkaste ord för att beskriva ilskan mot de som inte delar den traditionella synen på Israel, den som kyrkligheten i väldigt lång tid ansett vara den rätta. Om ersättningsteologin går ut på att jag tror mer på Kristus och hans folk (de som tror på Han oavsett vilket folkslag de stammar från), ja då är jag kanske en sådan! När det är sagt älskar jag judarna och menar absolut att de ska ha sitt land, men jag tror inte det ger mig någon extra välsignelse att låtsas vara en jude – följa lagen och säga meningar på hebreiska. Jag är en svensk kristen hedning som genom Jesus Kristus fått del i all den himmelska världens andliga välsignelser. Jag tror på det nya förbundet som instiftades med blod på Golgata kors, ett förbund med bättre löften än det gamla. (Hebr 8:6)

    Anita:
    Jeg er enig i det meste du sier, og hadde jødene trodd Mose og skjønt hva han forkynnet om hadde de tatt emot Messias! Når man leser Moses i lyset av Kristus så er Mosebøkene herlig lesing! Fra syndefallet la Gud en plan for frelsen, og den kan vi følge gjennom hele skriften, gjennom Mosebøkene, loven, salmene og profetene. Men om vi tror at vi skal holde fast på skyggene og loven har vi allikevel ikke skjønt hva Moses forkynte om…

    Enkla Z
    Tack! Glädjande att vi kan vara överens om något, men självklart finns det mycket mer att säga om detta ämne. Därför kommer jag att publicera de övriga artiklarna i denna serie. Det kommer m.a.o 5 artiklar till…

    Samuel Berger
    Jag vet att det är skillnad på staten Israel och Guds folk. Vem frågan kvarstår: Vem är Guds folk? Jag tror inte att det är judarna som är Guds speciella folk idag, och att det skulle vara förbundet med välsignelser att stödja dem på alla möjliga sätt. Det finns kristna som till och med värvar sig i IDF för att de tror att de strider för Gud. Följ med i de övriga artiklarna så kanske bilden blir tydligare.

    Smiley
    Du får dagens första ”smil” (norska för leende) 🙂

    Lennart
    Jag tror inte Åge har förkunnat så mycket om Israels och judarnas roll som du påstår. Han förkunnar att vi är fria från lagen (precis som Paulus), och om det kristna livet efter Golgata. En del av de bibelord du citerar kommer att följas upp i den kommande artiklarna, och vi ska se på det du nämner om Jerusalem och hedningarnas tider. Välsignelsen kommer från Gud via Jesus Kristus, inte via det judiska folket! Vi ska vara tacksamma till judarna för mycket, men att jag blir välsignad av judarna är fel. I Kristus Jesus, inte på andra sätt.

    Tack för hälsningen och välsignelsen på födelsedagen förresten! 🙂

    Gerdvall
    Tack för en lång och bra kommentar som argumenterar för det du tror på utifrån övertygelse och inte ironi över det jag tror på! Kommentaren din är så lång och omfattande att jag är osäker på om jag ska svara på den ikväll här och nu. Kl är mycket och jag har en lång arbetsdag framför mig i morgon. Jag tror det mesta av det du tar upp kommer att besvaras i de nästa artiklarna. Jag tror inte att vi hedningar i församlingen har ett sk. ”hängavtal” med judarna, långt därifrån. När det är sagt anser jag inte att vi ska ta bort något från judarna, för i Kristus har de och vi samma tillgång till Fadern via Jesus Kristus, och är tillsammans med dem grenar på det sanna olivträdet – Jesus Kristus.
    Jag ska läsa din kommentar flera gånger så att jag är säker på att frågorna kommer att besvaras i de påföljande artiklarna!

    F.ö anser jag din kommentar om Enkla Z var förolämpande gentemot personen ifråga! Får inte en katolik vara överens med mig? Vad är fel med det? Vad menade du med det du skrev? Har katoliker fel i allt de säger och skriver? Jag blev en aning förundrad måste jag säga!

    / Var välsignad!

    Pelle:
    Nej, det är ingen hemsnickrad teologi, även om du anser att det kolliderar med din traditionella tankegång! Tacksam om du argumenterar lite bättre framöver, inte bara ironiserar!

    /Bless!

    Johan:
    Bra, men jag tror att Kristus är det olivträd vi alla troende ympas in på, inte Israel. Kommer tillbaka till det i de nästa artiklarna. Annars mycket bra! Hälsa Annika!

    Alla:
    Var välsignade allihopa oavsett vad ni tror är det rätta! Det är ett spännande tema detta med Israel och det judiska, och de flesta har svarat på ett seriöst och bra sätt där man argumenterar varför man tror som man gör. Jag är glad för att vi i alla fall kan vara överens om att det är genom tron på Jesus Kristus man blir frälst!

    God natt! 🙂

  40. Anita:
    Takker så masse! Begynner å bli gammel vet du… 😉

  41. Patriarken:
    Jeg så ikke din kommentar mens jeg skrev til de andre pga at kommentaren lå i moderering. Jeg holder selvsagt med deg i det du skriver och har merket meg at supelativerna hagler i alle mulige former når man tar opp disse spørsmålene…

    Bless & Peace… 😉
    Vi tar en prat en dag!

  42. En kärlefsfull far tog oss ut ur slaveriet, ut ur Egypten. Han utmanade all avgudadyrkan så att han kunde ta oss ut på legal grund, när han för oss ut står vi i plural i grundtexten, när vi kommer fram till Sinai står vi i singular. Han gör oss till sitt folk, han ger oss sitt förbundsdokument. En avskild Elohim vill och kan bara umgås fullt ut med ett avskilt folk. Därför ger han oss tydliga instruktioner, han fäster sitt namn vid sin instruktion. Om du tar talvärdena för de vanligast förekommande bokstäverna i Torahn- instruktionen så får du;
    1) YHWH, faderns tetragram i svenska bibeln HERREN.
    2) Elohim, mäktig eller den mäktige. I svenska Bibeln ett av fyra ord för gud.

    Denna instruktion ger han sitt folk Israel genom sin tjänare Moses. Detta är grunden förall uppenbarelse, all skrift. Inget ord kan någonsin komma från den Evige som motsäger denna instruktion.

    Hashem ser att människan kommer inte att lyckas, det behövs något mer än stentavlor. Inom fadern finns en mästarplan av evighet för att rädda mänskligheten.

    Vid den rätta tiden föder en kvinna, Miriam en son som föds in i den judiska kulturen, med ett bestämtsyfte, med en bestämd kallelse på sitt liv. Att förnya förbundet med Juda och Israel. I det förnyade förbundet flyttas instruktionen från stentavlor till hjärtat.

    Så det vi läser om i de Apostoliska skrifterna är inget annat än utlevnaden av faderns eviga instruktion. Det är inget nytt förbund, inget nytt testamente – ingen är ju död :).

    Därför är ännu idag det bästasättet att pröva en undervisning,är att se om den stämmer med den instruktion Moses fick. Om inte då vill inte jag ha den, då skickar jag den fortare än kvickt.

    Välsignelser.

  43. johan

    Du har rätt i att Jesus är vinträdet och det bekräftar ju Joh 15;1-6 mycket bra. Det finns ingen
    Abrahams välsignelse utanför Kristus men församlingen (Israel) är hans brud och hans kropp och förenad med honom. (inte att växla med staten Israel)
    -Tack för mig!

  44. Petrus:
    Du skriver ingen är död, vi har dött med Jesus.
    Vi dog bort från vårt äktenskap med lagen och är nu ett med Jesus. Vi har blivit korsfästa och vår gamla natur är per definition död, sen att vi är nya skapelser gör ingen skillnad på det faktumet.
    Nu står vi rättfärdiga i Jesus, utan behov av någon övervakare. Du skriver att det inte är något nytt förbund, konstigt att Skriften säger något annat

    ”Så är också det förbund som Jesus har gått i borgen för mycket bättre.” Heb 7:22

    ”Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften.” Heb 8:6

    Kanske ser vi det lite vagt än… men här är den som verkligen fick mig…

    ”På samma sätt tog han bägaren efter måltiden och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet i mitt blod, som utgjuts för er.” Luk 22:20

    eller varför inte…
    ”Ni har kommit till det nya förbundets medlare, Jesus, och till det renande blodet som talar starkare än Abels blod.”

    En fråga till dig Petrus är Mose din frälsare och Gud?

  45. Pelle skrev: ”Att jag än en gång är nödd och tvungen att stå på samma sida som “den messianska rörelsen” gentemot dig, Andy, det är tråkigt.”

    Välkommen till den messianska rörelsen, Pelle! Vi har en sån härlig förföljelse som du kan få del av! 🙂

  46. Lennart siar: Ja käre vän du tar fel. Du blandar ihop liknelsen om vinträdet i Joh 15 där Jesus är stammen och vi grenarna och den bild som Paulus ger i Rom 11 om olivträdet som handlar om Israel.

    Jag svarade på det som jag läste i Rom 11:17 ”Om några av olivträdets grenar har brutits bort och du, som är en gren av en vildoliv, har ympats in i stället och får del av saven från det äkta trädets rot”

    Menar ni att ”trädets rot” inte er Kristus, men judarna? Det jag läser er att judarna er grenar, inte rot. Judarna er en avbruten gren, men de kan inympas igen ved tron på Jesus! Vis inte skulle jo hela träet värja riven ner – om judarna var HELE trädet.

    Rom 11:32 ”Gud har gjort alla till olydnadens fångar för att kunna förbarma sig över alla.”

    ALLA er olydiga / avbrutna utan Kristus. Det er BARA Han som kan frälse och Han er roten till träet. Vi er grenar och judarna er grenar.

  47. Daniel Sanfridsson

    Andy,
    om du känner dig sårad av något jag skrivit beklagar jag det. Jag önskar dig allt gott idag och i framtiden!

    Jag ber dig inte leka jude men jag ber dig åter igen: Låt inte den profetiska tolkningen utesluta den enkla förståelsen av texten, annars tar du bort en del av Guds ord och går därmed miste om välsigner för dig och för andra.

    I vår Fars hjärta finns det plats för såväl olydiga judar som hedningar. 😉

    Daniel

  48. Vill bara göra ett förtydligande. När jag skrev att Israel är Guds folk, betyder detta inte detsamma som staten Israel. Staten Israel är en sekulär statsbildning som i stort sett leds av ogudaktiga ledare.

    Den Eviges landlöften till patriarkerna står kvar men de har inte fått sin fulla uppfyllelse i staten Israel av idag. Israels folk har inte förkastats eftersom Gud är trogen sina förbund och hatar trolöshet.

    Vi stöder staten Israel trots att de leds av ledare som än inte känner den Evige och hans Smorde. Vi vet att en gång kommer Israel och Jerusalem att bli ett ämne för lovsång utöver hela vår jord. Istället för att kritisera och motarbeta staten Israel borde alla kristna stödja det folk som förmedlat alla de välsignelser som de fått del av?

    Vi ickejudar, som har upplevt frälsningen genom Messias, har fått del av den närande saften från olivträdets rot. Gud har delvis förstockat det judiska folket för att frälsningen skulle komma till oss, Rom. 11:11-12.

    Genom att överföra Israels förbund och löften till kyrkan har man förhävt sig över de äkta grenarna. Detta motiveras med att Israel inte tog emot Messias när han kom.

    När Yeshua Messias kom var han den högste andlige ledaren i Israel och han sa till Israels andliga ledare: ”Guds rike skall tas ifrån ER och ges till ett folk som bär dess frukt”. Israels folk blev alltså inte förkastat, men Messias satte in sitt ledarskap att leda den frälsta messianska folket som utgör kvarlevan av Israel. Detta folk består att pånyttfödda judar och före detta hedningar.

    Det är en stor myt som kyrkan odlat att ”judarna förkastade sin Messias”. Det var judarnas ledare som förkastade honom, inte folket. De första tio åren var det bara judar i den messianska kvarlevan. Omkring 23 år efter Messias uppståndelse hade de växt till ca 20-30.000 i Jerusalem som trodde att Yeshua var Messias. Man räknar med att ca 1/3 av judarna i Israel blev troende på Messias Yeshua.

    Om 250.000 blev frälsta i Stockholm på 23 år, skulle man då säga att stockholmarna förkastade Jesus?

    MVH

  49. Ruben, det står: “Om NÅGRA av olivträdets grenar har brutits bort..”

    Det står också: ”… hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt EGET olivträd.”

    Det är Israel som är en bild på olivträdet, men det är genom tron på Messias som man kan vara en gren i trädet. Detta gäller omskuren såväl som oomskuren.

    “Ett grönskande olivträd, prytt med sköna frukter”, så kallade HERREN dig [Israel]; men nu har han med stort och väldigt dån tänt upp en eld omkring det trädet, så att dess grenar fördärvas”, Jer 11:16.

    ”Jag skall bliva för Israel såsom dagg, han skall blomstra såsom en lilja, och såsom Libanons skog skall han skjuta rötter. Telningar skola utgå från honom, han skall bliva lik ett olivträd i fägring och doft skall han sprida såsom Libanon”, Hos 14:5-6.

    MVH

  50. Daniel Sanfridsson

    Andy du skriver,
    ”Ha Aretz (hebreiska för Landet) är alltså en typologi för jorden. Poängen med löftet var alltså att Kristus och Hans efterföljare skulle ärva jorden, och detta var för evigt.”

    Läs versen,
    ”Det land där du bor som främling, hela Kanaans land, skall jag ge dig och dina efterkommande till egendom för evigt. Och jag skall vara deras Gud.”
    1 Mos 17:8

    Om den bildliga tolkningen utesluter den bokstavliga, vad betyder då ”Kanaans land”?
    Betyder HaAretz även här jorden till betydelsen Kanaanjorden? Eller betyder det att Kristi efterföljare alla ska bo i kanaaneernas landområde?

    Vilket detta Kanaanland, som blev givet för evigt, avser, beskriver Josua bok ganska tydligt och även vilka som fick i uppdrag att besitta det.

    Du skrev vidare,
    ”Messias, inte det fysiska Israel, är Guds Son” och hänvisade till versen:

    ”Du skall säga till farao: Så säger HERREN: Israel är min förstfödde son, och jag har sagt till dig: Släpp min son, så att han kan hålla gudstjänst åt mig.” 1 Mos 4:22-23

    När texten säger ”släpp min son” var det då Jesus som var fånge hos farao och sen gick för att hålla gudstjänst vid Sinai eller vem syftar ordet ”son” på då?

    Jag tror som du att ordet ”son” syftar på Jesus men även på Israel. Jag är överens med dig Andy om att tolkningarna du presenterar är viktiga tolkningar av texten, men när du skriver ”versus” mellan bibelorden och argumenterar för att den bokstavliga tolkningen skall uteslutas, då blir det milt sagt mycket snurrigt och lämnar kvar bitar som den bildliga tolkningen inte kan uppfylla.

    Man skulle ju kunna argumentera för, att det är viktigt att ha rätt förståelse i dessa frågor, eftersom det avgör huruvida ett helt folk har Gudomlig sanktion att besitta sitt land, till dess i skriften specificerad gränser, men den argumentionen lämnar jag till läsaren.

    Några funderingar från mig
    Daniel

  51. När jag läste Daniels inlägg, så vill jag säga att du Andy har inte helt fel, fast det kan uppfattas så när jag skriver. En vanlig syn på profetiorna är ju att de kan ha en nära och en mer avlägsen uppfyllelse. Det du Andy gör är att du säger att det är bara den senare uppfyllelsen som profetiskt pekar på Messias, som är den som gäller.

    Något jag blev tidigt medveten om när jag bytte paradigm, var att jag tidigare ofta tänkte ”antingen eller”, istället för ”både och”.

    Inom judisk textförståelse (författarnas folks textförståelse) talar man om fyra nivåer i texterna:
    Pashat = ordagrann
    Remez = profetisk
    Drash = bildlig
    Sod = dold, hemlig

    Alla texter har inte alla dessa nivåer, men ingen av de tre senare nivåerna får tolkas så att den bokstavliga betydelsen görs om intet. Det är detta fel som du Andy gör dig skyldig till, men du är långt ifrån ensam om detta.

    Ersättningsteologisk (ursäkta ordet Andy 😉 ) textförståelse gör detta fel när det gäller texter som handlar om Israel och säger att den bokstavliga betydelsen inte längre gäller här. Naturligtvis anser man att förbannelserna gäller bokstavligen, men välsignelserna tolkas som syftande på det nya gudsfolket, den kristna kyrkan. När man hör ordet ”nytt gudsfolk” (Andy säger det kanske inte) så bör röda lampor blinka.

    ”Kyrkan” är inte inympad i Gudsfolket Israel, men de pånyttfödda kristna (du Andy) är det. Innan jag fick min sanna identitet uppenbarad, att jag tillhör Guds folk Israel, så trodde jag att jag tillhörde ett annat gudsfolk, församlingen. Men 1992 rättade Gud till denna felaktiga identitet och jag förstod att Israels Gud inte är bigamist. 😉

    Det handlar om att lära sig bolla med fler än en boll samtidigt! 🙂

    MVH

  52. Vem döljer sig i
    Jakob, om inte J- – ob ?
    – –

    mvh,
    Hans Lindelöw
    Maranata

  53. Daniel Sanfridsson

    Ett par funderingar till,

    Något man bör komma ihåg, är att Paulus utläggningar av skriften, gick ut på att överbevisa det judiska folket, utifrån skrifterna, att Jesus är Messias, och att Guds syfte med hedningarna är att låta dem få del av Guds löften.

    Det Paulus säger är således att dessa hemligheter, sedan begynnelsen är att finna i skriften, och att det alltid har varit Guds tanke att så skall vara fallet. På detta sätt bevisade Paulus att Jesus är Messias och att man kan läsa om honom i hela skriften.

    Den historiska kyrkans argumentation har dock byggt på att bevisa, att löftena som Gud gett till Israel, har övertagits helt av församlingen. Att med denna utgångspunkten läsa GT i NT’s ljus är således inte att vara ärlig mot Paulus texter.

    Summan av den historiska kyrkans teologi blir då att när Israel är sammankopplat med välsignelserna i GT, syftar det till församlingen, men förbannelserna får även i fortsättningen stanna hos Israels folk. Spåren av denna teologi syns tydligt i rubriksättningen i vissa bibelöversättningar, där det i samma kapitel i GT kan stå ”Dom över Israel och välsignelse till församlingen”.

    De texter som jag har läst om den Amerikanska nådesförkunnelsen ”Covenant of Grace” är dock mer subtila, då de flyttar välsignelserna från Israel till kristus och först därefter till församlingen, med motiveringen att även Israel kan vara med där. Därför förvånade det mig Andy när du sa:
    ”Vi ska se på dessa frågor lite närmare, men detta kan nog inte kategoriseras under ämnet ”nådesförkunnelse””.

    Paulus syfte att lyfta fram Jesus och hedningarna i skriften skiljer sig därför från den historiska kyrkans metod att ersätta Israel.

    Mina invändningar mot teologin som framförts är således inte att Paulus missförstår skriften utan att teologin missförstår Paulus.

    Som en vis man sagt: ”Det handlar om att lära sig bolla med fler än en boll samtidigt!” Paulus tolkningar är riktiga, vilket även skriftens uppenbara tolkning är. De skapar tillsammans en harmoni som skapar mersmak.

    Att Paulus ska förstås på detta sätt visar versen:
    Ef 2:17 ”Han har kommit och predikat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära. ”

    Allt Gott från Daniel!

  54. Ingen av förbundsparterna är döda. Herren lever så även förbundsfolket; Juda och Israel. Självklart är inte Moses min frälsare, men genom hans skrifter, genom den instruktion som anförtroddes honom. Så har jag lärt känna den som hans skrifter pekar fram emot nämligen Yeshua. Han är min frälsarse, min mästare min adon (herrre), min rebbe. Genom den förnedring han fick utstå när han bar tvärbjälken genom Jerusalems gator, genom att han hängdes upp på trä för vår skull såhar en ny och levande väg öppnats till fadern.

    Tack vare det priset så får vi komma vi får medborgarskap i Israel, vi får del i förbunden. Åtminstonde hos mig finns det en djup längtanm att fortsätta utforska detta förbund, detta nya liv. Vägen till att göra är genom fäderna; det judiska folket, det är de som är våra uppfostrare till Messias.

    Så tyvärr Andy, jag älskar dig verkligen och önskar dig all välsignelse. Men detta är inget nytt, det är det urgamla upproret från skapelsens morgon ”skulle då Gud ha sagt” bla kanaliserat genom kyrkofäderna. Jag har lämnat det, jag har lämnat den intolerans som ligger i det kristna mainstréamtänkandet. Jag har funnit den spänst och vitalitet som ligger i den bibliska judendomen. Detta önskar jag dig och alla mina goa syskon här på alethia och annorstädes.

  55. Hej Daniel & co,

    uppfylldes inte Guds löfte till Josua (Jos 1) under Salomos tid? När jag läser 1 Kungaboken 4:20-33 osv, så verkar det iallafall så.
    Han intog exakt det land som lovats och byggde slutligen templet, kronan på verket. Nationerna kom till honom.

    Men…. gick det då bara utför sedan då? Nja, det verkar som att allt pekar fram emot något som är ännu större; ”Här ser ni det som är större än templet” (säger Jesus i Matt 12:6).

    Och i Jesaja 2 läser vi att, ” Det skall ske i den yttersta tiden att det berg där Herrens hus är skall stå fast grundat….. alla hednafolk skall strömma dit.”
    Vilket berg…? ”Sions berg och den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem… till det nya förbundets medlare, Jesus” (Heb 12)….?

    ”Då vi alltså får ett rike som inte kan skaka, låt oss vara tacksamma och tjäna Gud efter hans vilja, med vördnad och fruktan” (Heb 12).

  56. Helgonet

    En liten reflektion.
    Messianska föreningen krigar med en mycket hög svansföring. Man uttalar sig om ditt och datt som om man vore en stor, inflytelserik och världsvid organisation.
    Men hur många är ni?
    30…40…stycken?
    Och sedan har ni en lite märklig debatteknik.
    Om någon har mage att ifrågasätta era doktriner så hotas personen genast med att han eller hon riskerar att bli avhuggen från det äkta olivträdet ifall hon inte inrättar sig i fållan…dvs, tycker som ni.
    Och så en personlig fråga till Gerdvall(som du naturligtvis inte behöver svara på).
    När blev du jude, från födseln eller?
    Eller är alla medlemmar i er förening judar eftersom ni inte kallar er kristna?
    Var välsignad.

    ps. när det gäller artikelns fråga passar jag för .tillfället. ds

  57. Daniel, du avslöjar en mycket viktig sak när det gäller kyrkans israelförståelse i ditt senaste inlägg. Man säger ofta: ”Jag tror inte på ersättningsteologi, jag tror på uppfyllelseteologi. Allt har uppfyllt i Kristus”.

    Javisst, Messias representerar Israel i sin person, han är ”säden”i den andra tolkningsvivån remez, men det gör inte den bokstavliga förståelsen om intet, den att ”säden” också syftar på Israels folk och att löftena gäller detta folk. (Det gäller också dem som konverterat till den bibliska tron genom förtröstan på Israels Messias) 😉

    Men det låter så fromt och andligt att på detta sätt legitimera en ensidig läsning av Skrifterna. Vad det för många handlar om är också att få ett legitimt sätt att få bort Guds löften till Israels folk, genom att ensidigt hålla fast vid en oantastlig kristustolkning. Vem törs angripa den teologin, då förnekar man ju Kristus!!

    Man behöver inte oroa sig för något sådant! Yeshua är Israel kung och det finns ingen motsättning mellan honom och hans folk. Idag regerar han tyvärr bara över kvarlevan (Yeshuas församlade) i Israel, men snart så kommer han att välkomnas av hela Israel!

    Maranatha!!! (De tre utropstecknen representerar Fadern, Sonen och Anden) 🙂

    MVH

  58. Tordan

    Helgonet reflekterar lite…

    ‘MFS’ har för hög svansföring …
    ‘MFS’ låtsas som om de är 10-tusental medan de bara är c:a 30-40.
    ‘MFS’ förkastar omedelbart alla som inte tycker som ‘MFS’.
    ‘MFS’ har en stygg debatt-teknik.
    Stig-Åke G. tillfrågas ”när han blev jude”.
    Sen blir vi välsignade.

    Tackar för denna sakliga argumentation… 🙂

  59. Helgonet frågar: ”Och så en personlig fråga till Gerdvall: När blev du jude, från födseln eller?
    Eller är alla medlemmar i er förening judar eftersom ni inte kallar er kristna?”

    – Messiansk tro är inte bara för judar, men den är först för juden och sedan för ”greken”. Den världsvida messianska rörelsen är inte enhetlig i lära och liv, men den har det gemensamt att man vill få en mer ”originalförståelse” av Israels avskilda skrifter och att Israel som folk och land har en central plats den tid som ligger framför.

    När man blir pånyttfödd blir man inte kristen. Kristen (identitet) är något man blir uppfostrad till att vara.

    Det finns ingen kristen bibel! Kristna får ta del av Israels bibel genom Israels Messias! 😉

  60. PS. Jag har inget problem med att identifiera mig med de kristna i Antiokia… 😉

  61. Lennart

    Andy,

    Du skriver: ”Välsignelsen kommer från Gud via Jesus Kristus, inte via det judiska folket!”

    Jag håller naturligtvis med om att välsignelsen kommer via Jesus Kristus. Men du kan inte koppla bort det judiska folket för det. Det strider direkt med hela Paulus undervisning i t ex Rom 11. Det judiska folket förmedlade Jesu första ankomst och de förmedlade, genom deras otro, världens försoning genom Jesu offerdöd på Golgata. Om redan detta har välsignat världen skriver Paulus, vad kommer inte då det judiska folkets fullhet att innebära? Det är ju även det judiska folket som kommer att förmedla Jesu andra kommande då djävulen kommer att bindas i tusen år och Guds rike kommer på ett synligt sätt till hela jorden med uppståndelsen från de döda.

    Du skriver att Åge inte har undervisat så mycket om Israel och judarnas roll. Det är tragiskt för det lämnar nämligen fältet fritt för den antisemitism som nu väller fram över jorden. Djävulen har fortfarande inte gett upp hoppet om att utplåna det judiska folket eftersom han känner till de planer Gud har för dem bättre än de flesta kristna. Armageddon ligger inte i Afrika eller Kina min vän! Löftenas fullbordan för hela världens välsignelse hänger på Guds trofasthet gentemot sitt egendomsfolk.

    Det var det ”judefria” evangeliet som gjorde att kyrkofäderna hamnade i andligt mörker med allt vad det inneburit. Jag reagerar mycket starkt när predikanter direkt eller indirekt lånar sitt inflytande till de antisemitiska krafter som föraktar eller förnekar Guds plan med det judiska folket. Åges tragiska retorik har tyvärr skapat det resultatet hos människor, vilket också syns här på bloggen. Detta är mycket allvarligt.

    Alla Guds löften har sitt ja och Amen i Kristus. Men det är viktigt att förstå att alla löften har inte uppfyllts än! Petrus sa efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd: ”Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det blir återupprättat, som Gud har förkunnat [utlovat] genom sina heliga profeters mun från urminnes tid.” Apg 3:21 Det mesta och det bästa återstår.

    Ruben,

    Det står i min Bibel att Abraham är trons fader. Han är fadern till gudsfolket Israel, det äkta olivträdet.

    ”Och om roten är helig, är grenarna heliga. Men om nu några av grenarna [Abrahams naturliga ättlingar – judarna] har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd [hedning som kommit till tro], har blivit inympad bland dem [judarna] och fått del av det äkta olivträdets feta rot, då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.

    …I fråga om evangelium är de [judarna] fiender för er skull, men i fråga om utkorelsen är de älskade för fädernas skull. Ty sina gåvor och sin kallelse kan Gud inte ångra.” Rom 11:17-18,28-29

  62. Sven Vestman

    Vem är jude!

    Paulus säger med den uppenbarelse han har vem är jude.I romarebrevet 2kap,v 28-29.Ty jude är inte den som utvärtes är jude,inte heller är det omskärelse,som sker utvärtes på köttet.
    Utan jude är den som är det invärtes,och omskärelse är hjärtats omskärelse,den som sker genom Anden och inte genom bokstaven,vars berömmelse inte är av människor utan av Gud.

  63. Daniel Sanfridsson

    Amen, alla är vi judar!

    ….eller hur var det med inympningen?

  64. EllenRock, det är fint att du identifierar dig med de ”kristna” i Antiokia! Det du inte visste var att detta är lite av mitt specialintresse. 😉

    Om man översätter det hebreiska ”meshishim” (messianska) till grekiska så blir det ”chrematisai” (kristna).

    Att det står ”kristna” i vår bibelöversättning betyder inte att de var kristna i den betydelse som ordet har idag. Vi får inte glömma att det ligger ca 1950 år av minst sagt brokig kristen historia mellan ”kristna” i Antiokia och kristna idag.

    Naturligtvis trodde de ”kristna” i Antiokia på Kristus/Messias, men om du med tidsmaskinens hjälp skulle förflyttas till de ”kristna” i Antiokia år 50, så skulle du förmodligen inte finna så mycket kristet, annat än tron på Kristus.

    Det fanns nämligen ingen kristen kultur eller kristna sakrament vid denna tid. Man uppfattades av omgivningen som en gren inom judendomen och man firade sabbat. Korset som symbol kom in flera hundra år senare. Den kristna ceremoniella nattvarden var okänd. Påsken firades den 14 nisan, genom att äta den judiska påskmåltiden. Jul hade man ingen aning om vad det var. Jag tror dock att du skulle känna igen den andliga atmosfären, men någon kristendom skule du förmodligen inte finna. Förlåt om jag förstörde det för dig! 😉

    Var välsignad!

  65. Hej SÅ!
    Nejdå, du förstörde det inte för mig!
    Allt det där som du beskriver som ”kristet” ser inte jag heller som särskilt ”kristet,” ifall du trodde det…
    Det verkar som att du lägger in massvis med s.k. ”kristna traditioner” i din förståelse av ordet ”kristen.” Det gör inte jag. För mig betyder ordet ”sådana som följer Kristus.” Det som du nämner av jul, ceremoniell nattvard och annan ”kristen kultur,” är ju inget vi finner i Ordet!

    Men en sak som jag tycker är intressant med just församlingen i Antiokia är att Paulus och Barnabas lämnade Jerusalem för att göra denna församling till sin ”hemmabas.”

    För några år sedan var jag på ett enormt bra seminarium med Ray Lowe, som hade titeln ”Not coming home.” Varför valde Paulus och Barnabas att ”aldrig flytta hem” till Jerusalem igen? Det vet vi såklart inte med säkerhet, men en sak vet vi, ”När han [Barnabas] kom dit och såg vad Guds nåd hade uträttat, blev han glad!” (Apg 11:23) På engelska: ”He saw grace!” Undrar vad han hade sett i Jerusalem…?

    Hoppas jag inte förstörde alltför mycket av dina förutfattade meningar om oss kristna, SÅ! 😉

  66. Hej !
    Jag har ett tips för dem som vill utvidga sitt vetande och spränga fördomarna mot dem som vågar stå upp för den judiska tron (judas vers 3)
    Man häpnar över era hånfulla tillmälen ! Är vi i sandlådan eller ? 🙂
    Nåväl, tipset är att börja läsa Toráhn på nätet. Då får man några kapitel varje gång med både bibeltext och kunniga kommentarer efter .
    Det kostar ingenting och du kan få det på vilket språk du vill (tror jag).
    Jag lovar dig, att efter bara några veckor (man får ett avsnitt per vecka) har du fått så mycket nya uppenbarelser som du ALDRIG fått i någon ”kyrka” eller församling. Man längtar efter varje avsnitt och det är så gränslöst intressant.
    Varje gång uppenbaras nya sidor på så mycket man aldrig sett förut. Gud uppenbarar sig på ett så mäktigt sätt att man bara sitter och gråter ibland.
    Att upptäcka att Gud har inristat sitt namn YHWH
    i kilometerlånga bokstäver mellan Betel och Ai, t.ex. bara det knäckte mig, nästan ! ISRAEL ÄR
    GUDS land !
    Själv har jag både Pingst och Livets ord-bakgrund under många år…men året med att läsa Toráhn var det bästa jag gjort. Det innefattar de 5 Moseböckerna + extra läsning i profeterna, Skrifterna, Psalmerna och NT. Att få komma till rötterna genom detta Ordets bad var ett verkligt reningsbad. Man läser denna s.k. Parashah varje Sabbat. Det är så välsignat, hela familjen blir välsignad av det steg jag tagit. !
    Kontakta MFS där finns en skicklig teolog med hebreisk bakgrund och forskning som har hand om detta.

  67. Tillägg om Guds namn.

    Det är inristat YHWH i bergen mellan Ai och Betel
    och kan ses från flygplan.
    Det skulle ni allt vilja se !:)

  68. EllenRock, om du har denna avskalade förståelse av ordet ”kristen”, så tillhör du en unikt liten skara välsignade människor! Nu blir jag verkligen nyfiken! Hur lever du?

    Jag skulle nog bedömma att 99,999999+ 😉 av alla andra kristna skulle lägga till betydligt mer av obiblisk tradition i den kristna identiteten.

    Jag förstå mycket väl vad denne Ray Lowe ville antyda, att det var för lagiskt i Jerusalemsförsamlingen. Var det det som var så ”enormt bra”?

    Det skulle väl kunna finnas andra anledningar, som t ex att Paulus och Barnabas hade avskilts för att föra evangeliet till de oomskurna? Eller var det för långsökt för denne Row Lowe? 🙂 Hoppas att jag inte förstörde det för dig? 😉

    Var välsignad!

  69. Tack Elisabeth för ditt vittnesbörd och goda reklam för vår undervisning. Den ”skicklige teologen” som Elisabeth nämner är inte jag.

    Jag skulle önskat att det var jag. 🙂

  70. Roger L

    Elisabeth:

    Jag märker snarare hånfullhet och överlägsenhet från dem som representerar Mfs:s linje.

    Gerdvall:
    De flesta av mina kristna vänner lägger inga andliga värderingar i varken korssymboler, ”kristna” helger osv..
    Min kristna identitet ligger inte i några som helst traditioner eller symboler, varken judiska eller ”kristna”. Om jag känner Jesus, eller om han känner mig ännu hellre, eller inte är det som avgör min identitet. Jag tror självfallet att det ger uttryck i hur jag lever mitt liv, tro inte annat. Varför har materiella detaljer t ex hur man ska klä sig och äta eller fira helger så stor betydelse för dig? Lagen är en skuggbild av Jesus som är verkligheten. Risken är väl stor för oss att Jesus som är Livet blir överskuggad av annat?

  71. Bozze

    Mässan, kära vänner mässan! Där möter jag det gudomliga kallat vad ni vill, Gud Jesus, helige anden. Ett mysterium som inte kommer till mig på ett verbalt sätt och följdaktligen i det närmaste omöjligt att sätta ord på, men välsignelse i strömmar känner jag i hela min kropp.

  72. Är inte frågan den omvända: Kan en jude komma till himlen utan att bekänna Jesus som herre? När Katolska kyrkan tycks besvara frågan nekande blir rabbiner upprörda.

  73. Roger L, det var tråkigt att du uppfattar mig hånfull, det är inte medvetet i alla fall. Jag skall försöka bättra mig. Hoppas att du inte tycker att detta också är hånfullt.

    Många är de som resonerar som du gör, att materiella saker som symboler, högtider eller mat inte spelar någon roll. De som får stora problem i kristna församlingar för att de gör just ”materiella” ting lite annorlunda, skulle säkert önskat att deras pastorer haft din uppfattning.

    Roger L skriver: ”Jag tror självfallet att det ger uttryck i hur jag lever mitt liv, tro inte annat. Varför har materiella detaljer t ex hur man ska klä sig och äta eller fira helger så stor betydelse för dig? Lagen är en skuggbild av Jesus som är verkligheten. Risken är väl stor för oss att Jesus som är Livet blir överskuggad av annat?”

    – Först säger du att tron uttrycker sig i levnadsättet, sedan ifrågasätter du det levnadsätt som bibeln undervisar om. Jag ser det som lite motsägande.

    – Eller menar du att tron får uttryckas i levnadssättet bara det inte är sådant som förknippas med det judarna gör?

    – Varför tror du att Jesus blir ”överskuggad” om man praktiserar det levnadssätt som man kan se utifrån bibeln, men tydligen inte om man gör det som kyrkan bestämt under efterbiblisk tid?

    Tradition, tradition, ropar Tevye i ”Fiddler on the Roof”! Tradition är något vackert och oundvikligt att den skapas under tid. (Applåd från Tuve & Co 🙂 )

    Det viktiga är vilken källa traditionerna hämtats från. Det finns rena källor som Guds ord och orena källor från hedendom och ockultism. Därmed har jag inte påstått att kristendom är något av dessa senare två.

    MVH

  74. Lennart

    Ellen Rock,

    Först, angående församlingen i Jerusalem:

    ”Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om Herren Jesu uppståndelse, och stor nåd var över alla. Ingen av dem led någon nöd. Alla som hade jord eller hus sålde vad de ägde och bar fram vad de hade fått för den sålda egendomen och lade ner betalningen för apostlarnas fötter. Och man delade ut åt var och en efter vad han behövde.” Apg 4:33-35

    Svårt att tro att församlingen i Antiokia överträffade den nåd som fanns i Jerusalem.

    För det andra, att Paulus och Barnabas skulle ha övergivit församlingen i Jerusalem är nog en sanning med modifikation. Jag tror det är en överdrift. Det hade i vilket fall som helst inget med schism att göra. När det blev problem i Antiokia begav de sig till Jerusalem för att lösa problemet. Och innan Paulus skulle fara till Rom ”måste” han först bege sig av till Jerusalem, inte till Antiokia osv, se Rom 15.

  75. SÅ… man kanske inte ska dra alla kristna församlingar och pastorer över en kam?

    I den församlingsrörelse som jag är en del av delar, så vitt jag vet, samtliga församlingar och pastorer/ledare samma uppfattning kring ex. symboler, högtider och mat (”att sådant inte spelar någon roll”).

    Beträffande samtalet kring hur vår tro påverkar våra gärningar så har jag ofta och mycket funderat över vilka goda gärningar som människor i min omgivning uppfattar som just sådana. Bibeln säger ju att den som är vis vinner hjärtan och att vi ska uppföra oss väl bland hedningarna, så att de ser våra goda gärningar och prisar vår Fader i himlen.

  76. Lennart

    Sven Westman,

    Vem är jude? Det Paulus skriver i Rom 2 bör nog uppfattas som när ”Joe Smith” från Chicago säger att den är amerikan som gillar hamburgare och amerikansk fotboll. Det är då underförstått att en som t ex är född och uppväxt i Kongo är utesluten ifrån den lite begränsade defintion som Joe Smith gjort för att tydligt markera vem som är amerikan ”på riktigt” även om mannen från Kongo skulle gilla hamburgare och amerikansk fotboll.

    Vi ska inte ta ifrån judarna deras identitet. Hur skulle du som svensk känna det om någon från Kina förklarade för dig att du egentligen inte är svensk? (Jag antar att du är svensk.) Jag tror inte att Paulus gör sig skyldig till något sådant varken i Rom kap 2 eller 9.

  77. Lennart

    Ellen Rock,

    Gud har skapat fester och högtider. De är viktiga. Se bara till att du firar de rätta som förhärligar Honom.

    Rom 14:5-6 handlar om frivilliga fastedagar, inte om sabbaten. Den skulle aldrig Paulus kunna ändra på.

  78. Niclas Berggren skrev: ”Är inte frågan den omvända: Kan en jude komma till himlen utan att bekänna Jesus som herre?”

    Jag vet inte om det var mig du frågade? Men jag svarar. Nej, jag tror inte det! Men jag tror inte heller att han kommer till himlen om bekänner Jesus som Herre! 😉

    Jag tror inte att någon kommer till himlen överhuvud taget. Det är kristen neoplatonism som påverkat kristendomen genom läran om ”när man dör kommer man till himlen.” Jag uppfattar som att bibeln lär att himlen är Guds boning och den som dör väntar på kroppens uppståndelse.

    Människan har skapats för att leva på jorden, även efter uppståndelsen. Jag tror att det finns bara en människa i himlen just nu, den förhärligade Människosonen, och snart blir himlen ”menchenrein”. 🙂 Maranatha!

    Ok, Niclas, jag förstår din fråga. Jag tror att all frälsning har Messias som grund. De inom Israels folk som levde innan Yeshua föddes, kunde de bekänna Yeshua som Herre? Nej, men de kunde se fram emot Messias. Vi ser bakåt mot Yeshua. Kunde man bli frälsta genom att se fram emot Messias? Ja, förvisso!

    Vad händer med de judar som idag hängivet älskar Israels Gud, men av bland annat kristen laglös förkunnelse inte ens funderar på om Jesus kan vara deras Messias? Vet inte! Fråga Honom som vet allt!

    MVH

  79. EllenRock skriver: ”SÅ… man kanske inte ska dra alla kristna församlingar och pastorer över en kam?
    I den församlingsrörelse som jag är en del av delar, så vitt jag vet, samtliga församlingar och pastorer/ledare samma uppfattning kring ex. symboler, högtider och mat (”att sådant inte spelar någon roll”).”

    – Härligt med sådana undantag! 😉

  80. Lennart, du svarade mycket klokt när det gäller ”Vem är jude”.

  81. Vad händer med de muslimer som idag hängivet älskar Abrahams Gud, men av bland annat kristen gnostisk förkunnelse inte ens funderar på om Jesus kan vara deras Frälsare/Messias?

    SÅ: Du menar väl inte att någon kan bli frälst utan att ha blivit född på nytt?

  82. Esra

    Andys rubrik: ”Finns välsignelsen hos Israel och judarna”?

    Svar :Ja! Min Pappa vet vad han gör och han har lovat att göra Israel till en välsignelse för alla människor.

    Profetordet i Sakarja förtäljer för oss:

    ”Ja, många folk och mäktiga hednafolk skall komma och söka HERREN Sebaot i Jerusalem, och de skall åkalla HERREN.”

    ”Så, säger HERREN Sebaot: På den tiden skall tio män, av alla språk och länder, gripa tag i mantelfållen på en judisk man och säga: ”Låt oss gå med er, för vi har hört att Gud är med er.”
    Sak 8:22-23

    Om Åges förkunnelse skulle följas strikt av fler och fler människor skulle det vara svårt att hitta en hörntofs att ta tag i. Jag tycker att Sakarjatexten uttrycker en ödmjuk inställning från hednafolken mot det judiska folket. Låt oss leva i den ödmjukheten.

    Mvh Esra

  83. EllenRock skrev: ”Du menar väl inte att någon kan bli frälst utan att ha blivit född på nytt?”

    – Nej! Men vem kan avgöra det?

    Ellen, kunde man bli född på nytt innan Yeshua föddes? Det är inte en retorisk fråga. 😉

  84. Daniel Sanfridsson

    Israels folk verkar inte vara riktigt borträknade av Gud. Det verkar vara vi hedningar som är petade från den mest utvalda skaran i ändens tid.

    Upp 14:1 ”Och jag såg, och se: Lammet stod på Sions berg och med Lammet etthundrafyrtiofyra tusen som hade hans namn och hans Faders namn skrivna på sina pannor.”

    Upp 7:4f
    ”Och jag hörde antalet av dem som var försedda med sigill: etthundrafyrtiofyra tusen ur Israels alla stammar,
    av Juda stam tolv tusen försedda med sigill,
    av Rubens stam tolv tusen,
    av Gads stam tolv tusen,
    av Asers stam tolv tusen,
    av Naftalis stam tolv tusen,
    av Manasses stam tolv tusen,
    av Simeons stam tolv tusen,
    av Levis stam tolv tusen,
    av Isaskars stam tolv tusen,
    av Sebulons stam tolv tusen,
    av Josefs stam tolv tusen och
    av Benjamins stam tolv tusen försedda med sigill.”

    Hallå!!! Gud har ju bara valt folk från Israels stammar och dessutom är Israels utvalda bättre än oss hedningar på att sjunga. Upprörande! 😉

    Upp 14:3 ”De sjöng en ny sång inför tronen och inför de fyra väsendena och de äldste. Och ingen kunde lära sig den sången utom de etthundrafyrtiofyra tusen”

    Andy skriver,
    ”Är Israel Guds utvalda folk?” Det som kommer att framläggas här baseras inte på en viss politisk filosofi, men utifrån en granskning av vad Bibeln –Guds ofelbara Ord, lär om temat.”

    Ja då måste jag svara: ”De är utan tvekan Guds utvalda!”

    Arma hedning som jag är, får jag nöja med att vara med i den vitklädda skaran som ingen kunde räkna. Stackars mig! 😦

    (Om du är desperat efter en förandligad tolkning av de 144 tusen så tror jag att Jehovas Vittne har en sådan….)

  85. Daniel, de 144.000 som är Jeh-vas vittnen, enligt Russels lära. Tydligen har dom konverterat, 12.000 till varje stam! 🙂

  86. Daniel, när Andy skriver: ”Är Israel Guds utvalda folk?”, så vet vi inte riktigt vad han menar. Jag tror att han menar staten Israel. Men i staten Israel bor det ju drygt en miljon araber som är israeliska medborgare + människor från alla länder och kristna från allahanda samfund och kyrkor. Dom inkluderar han nog inte! 😉 Eller menar han alla judar i världen, drygt 13 miljoner?

    Andy svarar nog på det när han avslutat sin födelsedagsfest. Grattis i efterskott, Andy!!! 🙂

  87. Daniel Sanfridsson

    …och jag som varken är jude eller bor i Israel! 😉

  88. Daniel Sanfridsson

    Typiskt alltså menade jag!

  89. Roger L

    Ingen bitterhet här SÅ, jag gillar inte när man raljerar över saker man tror sig veta om andra, men troligtvis har jag gjort sådana misstag själv.

    Du nämnde om förföljelse i något inlägg, och om du menar att gå mot strömmen och bli begabbad, och ännu värre gå emot företeelser i olika sammanhang, så har vi kanske ganska lika upplevelser. När det gäller MFS så har nära vänner sedan barnsben, gått över till den bibelsynen.

    För mig är inte den bästa vandeln att fira olika högtider på ett korrekt sätt eller att äta på ett visst sätt. Hellre då på så sätt att människor kan se Jesus i mig. Men i den frågan har vi väl olika grundsyn. Nu är det ju du som hävdar att rätt levnadssätt är att följa lagen i bokstavlig mening eller hur ni menar, alla lagar eller vissa för vissa människor. Min önskan är att vara ett Kristusbrev till människor.

    Jag har inte förstått det så att det är förbjudet att fira de judiska högtiderna, men jag förstår heller inte varför det skulle vara extra välsignat att göra det, eftersom jag tror att de ceremoniella lagarna har en andlig betydelse och att de är just skuggor av en verklighet som är Jesus.

    Jag tror också att det finns både onda och goda traditioner osv där är jag helt överens med dig, är själv inte så förtjust i midsommarfirande t ex och julgran heller. Nu tyckte min fru det var så fint och gav lite stämning i vintermörket med gran inne i vardagsrummet, så det fick hon gärna ha, dessutom luktar det gott också! 🙂

    Och dessa höllo fast vid apostlarnas undervisning, brödragemenskapen, brödsbrytelsen och bönerna…
    Det är goda traditioner eller hur! 🙂

    Guds frid!

  90. EllenRock skriver: ”Vad händer med de muslimer som idag hängivet älskar Abrahams Gud, men av bland annat kristen gnostisk förkunnelse inte ens funderar på om Jesus kan vara deras Frälsare/Messias?”

    – Nu tror inte jag att Islams gud är Avrahams Gud. Den som älskar Avrahams Gud kan inte hata hans folk. Det är något som inte stämmer där. Men Gud försöker att nå alla som har ett öppet hjärta. Jag har läst om en muslimsk kvinna som fick en uppenbarelse av Yeshua i sin ensamhet.

    Vi har inte fått till uppgift att döma om det som inte är klart uppenbarat, det får vi överlämna till Han som känner allas hjärtan. Det vi har klara papper på är att den som bekänner Yeshua som sin Herre (Adon) och tror att Fadern uppväckt honom från de döda, han skall bli räddad och få del av det eviga livet. Den som har Sonen, han har livet (med stort L) 🙂

  91. Finns välsignelsen hos Israel och judarna? Jag vet inte om min kommentar platsar här ? Men jag tycker detta vurm för Israel är trångsynt och fördomsfullt förhållningssätt som ryms inom det man brukar kalla den kristna sionismen.
    läs länk på min webbplats

  92. Daniel, det finns nog en plats åt dig och din familj i Israel när vi får ”gratisflyget” till Israel. 😉
    Israels land kommer då att sträcka sig från floden Eufrat till Medelhavet och från Egyptens bäck (långt ner i Sinai till vägen som går mot Hamat (i norra Syrien).

    Förresten alla som dött i tron på Messias + de som lever när han kommer, får gratis flygresa till Israel. 🙂

  93. Egon, jag har tidigare sett att bloggägarna brukar skriva att alla är välkommna, så du platsar säkert. Du får väl komma med synpunkter som är mer öppna än våra trångsynta vyer. Vad är kristen sionism?

  94. Hej igen!
    Var det ingen som ville svara på min fråga från tidigare idag:

    ”Uppfylldes inte Guds löfte till Josua (Jos 1) under Salomos tid? När jag läser 1 Kungaboken 4:20-33 osv, så verkar det iallafall så.
    Han intog exakt det land som lovats och byggde slutligen templet, kronan på verket. Nationerna kom till honom.

    Men…. gick det då bara utför sedan då? Nja, det verkar som att allt pekar fram emot något som är ännu större; “Här ser ni det som är större än templet” (säger Jesus i Matt 12:6).

    osv…”

    SÅ skrev: ”Nu tror inte jag att Islams gud är Avrahams Gud. Den som älskar Avrahams Gud kan inte hata hans folk.”
    Menar du att det inte finns en enda Gudsälskande jude i världen som hatar kristna? 🙂

    Ang. frälsning innan Jesu födelse… hmmm, den helige Ande verkade ju främst genom präster, kungar och profeter då… men inte ens alla dem verkar ju ha blivit ”frälsta”… Jesus var ju nere i dödsriket och förkunnade för de döda efter vad jag förstått. Var det då som gemene man från förgångna tider fick höra de goda nyheterna? Fast Elia och Hanok fick ju förstås direktbiljett till himlen… Ingen lätt fråga. Vad tror du själv?

  95. Bäste SÅ Gerdvall, Vad är kristen sionism? Om du läser min gästblogg enl ovan så finns svaret där.

  96. SÅ Gerdvall
    gratis flyreise?- javist ja 😉 det ser jeg frem til.

    Om Muslimene har Abrahams Gud ?
    Ja, på samme måte som at Jødene sa til Jesus : vi har Abraham til Far”, og Jesus svarte dem at det hadde de ikke- de hadde djevelen til Far, fordi de gjorde djevelens gjerninger. Så her stiller nok en jøde likt med en muslim.
    Hvem har Abrahams Gud som Far- de som elsker Jesus! både jøder og muslimer.De vil også glede seg over frelsen i Jesus slik Abraham gjorde.
    Som misjonær blant Tyrkere,har jeg hørt mange historier om muslimer som har møtt Jesus på vei til Mekka ( slått ned slik Paulus ble og hørt Jesus tale til dem) andre har hørt Jesus tale til dem via drømmer. De som har møtt Jesus har også funnet en relasjon til Abrahams Gud- noe som før var en umulighet.
    All relasjon til Abrahams Gud går via troen på Jesus, slik Abraham trodde Gud og det ble tilregnet Ham som rettferdighet – no other way!
    John 8 37 –
    ”They answered and said to Him:Abraham is our Father…Jesus said to them; if Abraham is your father you wold do the works of aAbraham..
    They said; God is our Father! ..Jesus said; if God were your Father you would LOVE me!…”

    Anita

  97. EllenRock skrev: ”Menar du (SÅ) att det inte finns en enda Gudsälskande jude i världen som hatar kristna?”

    Du fick en poäng här för ditt fina logiska tänkande! 😉

    Måste lägga mig, upp kl. 04.

  98. Sven Vestman

    Lennart

    vad vet du om min släkt?Jag citerade bara Paulus hur han såg på den omskärelse som sker i våra hjärtan,genom tron på den lidande, och uppståndne Messias.

  99. Helgonet

    Jag är fortfarande intresserad av att få veta hur många medlemmar Messianska föreningen i Sverige har?
    Eftersom ni utmanar hela kristenheten som nu lever, och en gång har levat, och säger att dom har missuppfattat allt, och att ni har rätt.
    Sedan ställer jag mig lite frågande till om ni tillhör den så kallade världsvida messianska rörelsen. De flesta ”messiastroende” judar, vad jag har hört, bekänner den klassiska kristna tron och inte eran nyskapade religion.

  100. Helgenet
    fant dette på nettet fra – det gir et kort svar på det du lurer på.

    Israel Today: Hvorfor atskiller du deg fra de Israelske Messianske Jødene?
    Ben-Meir: Jeg synes mange av de messianske jødene er forledet. Isteden for å studere Torah, som Yeshua befaler oss, følger de kun kristne tradisjoner, som er fremmed for jøder som tror på Yeshua. Uansett, et stort antall forsamlinger kommer nå tilbake til sine jødiske røtter.

    Israel Today: Så du tenker på en slags Messiansk synagoge?
    Ben-Meir: Det betyr ingenting hva du kaller det. Det viktige er at vi er trofaste jøder som tror på Yeshua. Jeg trenger ikke bli en kristen, akkurat som en kristen trenger ikke bli en jøde bare fordi han tror på Jesus.http://www.israeltoday.no/intervju/benmeir.htm

    Anita

  101. Helgonet
    Hva betyr det om den messianske forening har et antall medlemmer på 10 eller 1000 ??
    Har antallet noe å si ?
    Om det så bare var EN av Herrens Profeter tilbake i denne verden- så kan den personen med Guds kraft utfordre HELE kristenheten, med stor frimodighet. Gud er ikke opptatt av antall for å utføre sitt verk.

    God helg!
    Anita

  102. Daniel Sanfridsson

    Amen Anita!!!

    ”Sök HERREN medan han låter sig finnas,
    åkalla honom medan han är nära.

    Den ogudaktige må överge sin väg, den orättfärdige sina tankar och vända om till HERREN, så skall han förbarma sig över honom,
    och till vår Gud, ty han skall ge mycken förlåtelse.

    Mina tankar är inte era tankar, och era vägar är inte mina vägar, säger HERREN.

    Nej, så mycket som himlen är högre än jorden,
    så mycket är mina vägar högre än era vägar
    och mina tankar högre än era tankar.

    Liksom regnet och snön faller från himlen
    och inte återvänder dit, förrän det har vattnat jorden och gjort den fruktbar och ger säd till att så och bröd till att äta,

    så skall det vara med ordet som går ut från min mun. Förgäves skall det inte vända tillbaka till mig
    utan att ha verkat vad jag vill, och utfört det vartill jag har sänt ut det.” Jes 55:6-11

    Vem om av oss kan avgöra den Högstes vilja?

    Förlita dig inte på människor utan på honom som har skapat himmel jord, att han kan leda dig rätt med sina Ande när du följer det som står skrivet!

    Var välsignade bröder och systrar!
    Daniel

  103. Tordan

    Jag har ingen aning om hur många medlemmar i Sverge som ‘MFS’ har. Det finns många fler i Sverige som står med MFS än dess medlemmar. Sen finns det flera andra organisationer, även i Sverige med liknande syn.

    Den världsvida Messianska Rörelsen, som uppstått sedan Israels mirakulösa seger i 6-dagarskriget, är verkligen växande och idag mycket stor. Inte minst i USA, i Sydamerika och i Israel.
    Det finns inom denna rörelse alla schatteringar, från de mest ‘kristna’ till de mest Torah-trogna.

    Det som förvånade mig mest efter sommarens nyvaknade debatt i tidningen Dagen, var hur omedvetna svenska kristna är om denna globala rörelse. Själv har jag varit i kontakt med densamma i många år, inte minst i Israel.

    ‘Helgonet’, det Gud gör, är det ingen ide att försöka stoppa!

  104. Helgonet

    Tordan.
    Jag har läst mycket på Messianska föreningens hemsida. Och fann det mycket intressant. Jag har firat sabbat,tänt sabbatsljus och sjungit hebreiska sånger, och har absolut ingenting emot det. Men det var när ni började förneka Jesu gudom som jag fick problem. Och enligt min kristna Bibel(som tydligen inte existerar), så predikar ni ett främmande evangelium som jag inte känner igen. Jag förstår inte hur ni kan radera ut stora delar av Bibeln, som Galaterbrevet tex. Hur förklarar ni bort det?
    Fast ärligt talat känns den här diskussionen egentligen helt meningslös. Det är som att diskutera med Jehovas vittnen. Man kommer ingen vart.
    Trots det…var välsignad.

  105. Helgonet!
    Om du nu har blivit välsignad var glad för det. Låt inte en fråga bygga barriärer. Jag är själv med i MFS och kan bara säga att det är milsvid skillnad mot den (ursäkta uttycket) själsliga våldtäkt man utsattes för i trosrörelsen. Där skulle det tänkas på ett visst sätt, och visst fick du pröva men det var farligt, hur många fick inte upprorets ande urdrivna ur sig. Så fortsätt vara en sann ”Berean” enl Apg 17:11b rannsaka noga skrifterna, ta inte tíll dig det du inte upplever Herrens ande leder dig till och ger dig frid över. Nåt som löste mig från mycket frutan var när jag förstod skillnaden mellan det kristna mainstream tänkandet (det finns bara en sanning, och det är vi som har den) och den judiska öppenheten, tron håller att prövas, man säger att där det finns tre judar så finns det fem åsikter och alla har rätt. 🙂

    Jag tror att om vi satte oss ner så kanske det inte var så stor skillnad. Var välsignad i dítt sökande efter sanningen.

  106. Helgonet, vi tar visst Galaterbrevet på allvar, men de varningar för lagiskhet som det brevet tar upp, är inte så aktuellt i vår tid. Det är inte så många som vill förtjäna sin frälsning genom att hålla buden. Det är det som är bibelns definition på lagiskhet.

    Man vill inte följa Herrens bud överhuvud taget. Därför är det mer aktuellt med NT´s många varningar för laglöshet, d v s att förkasta Herrens bud och lagar.

    Vi förkunnar de goda nyheterna att det finns räddning för hela människan genom förtröstan på det som Yeshua Messias gjort och genom att göra honom till Herre i sitt liv. Ett välsignat liv får vi dessutom genom att följa Pappas instruktioner.

    Vad som saknas i vår evangelium och som du upplever ”främmande”, är förmodligen arvet från babylons mysteriereligion och Aristoteles filosofi.

    Shabbat Shalom!

  107. Helgonet

    Petrus och SÅ Gerdvall.

    Tack för era gulliga svar.
    Och jag vill egentligen inte tjafsa.
    Så ha en välsignad sabbat.
    Shabbat Shalom.

  108. SÅ Gerdvall,

    Du skriver om Galaterbrevet: ”de varningar för lagiskhet som det brevet tar upp, är inte så aktuellt i vår tid”.

    Ouuups! Har Du kollat kommentarerna på inlägget om IOGT-NTO? Det finns en och annan som ser ut att tro att de förtjänar sin nåd genom gärningar. Jag vet att Du varit tydlig med skillnaden mellan lag och nåd.

    Men SÅ, med tanke på det intresse lagen har i Ert läger borde Du sova med en kopia av Galeterbrevet under kudden. 😉

  109. Helgonet!
    Du tjafsar inte, jag kan bara säga att jag känner igen mig 🙂

  110. Tordan

    ‘Helgonet’, Du vet väl att din helighet bara är av nåd :-), helt oförtjänt ?

    Jaha, du ”drog öronen åt dig” när MFS började ta upp frågan om Jesu gudom.
    Men tänk på följade saker då:
    a) Jesus var människa, och ingen märkte just något särskilt fram till c:a 30-årsåldern. Tänk dig att komma fram till Jesus och peka på honom vid säg tioårsåldern: ‘Titta där står Gud!’ Det skulle verka knäppt, och jag skulle i bästa fall hamna på ‘psyket’.
    b) Jesus sa aldrig i evangelierna ‘Jag är Gud’. Aldrig.
    c) År 325 bestämmer ett antal, av kejsar Konstantin utvalda biskopar i Nicea, garanterat inga judar, att ‘kristna’ skulle tro vissa saker angående Gud. Man förklarade att Gud bestod i tre delar. Var och en utgjorde helheten, men den ena var inte den andra eller tredje osv… Det var så konstigt så att Katolska Kyrkan kallade det för en ‘uppenbarelse’. Man måste tro det (går inte att fatta med förståndet). Protestanter som vill hävda treenighetsläran idag, säger att församlingen ”egentligen alltid trodde som treenighetsläran”. Den kom bara som en bekräftelse så egentligen behövdes inte Niceamötet. Kejsar Konstantin stod sedan för ”kyrkotukten” och avlägsnade de upproriska.
    d) Nya Testamentet gör konsekvent skillnad mellan ‘Gud’ Fadern, och Messias, Jesus Kristus.

    Vad jag vill säga är alltså att det BIBELN som ska bestämma vad du ska tro om Jesus och om Gud.

  111. Haggaj skrev: ”Men SÅ, med tanke på det intresse lagen har i Ert läger borde Du sova med en kopia av Galaterbrevet under kudden.”

    – Jag har provat, men Galaterbrevet är för tunnt. Jag har märkt att jag kommer högre upp med Moseböckerna! 🙂

    Haggaj, jag gillar din humor! 😉

Lämna en kommentar