”De moderna judaisterna” – Artikel av Åge Åleskjær

När Paulus fick evangeliet uppenbarat för sig från Jesus själv, var han radikal i sin undervisning.Han använde ord som att ”om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse. (Gal 1:8)

Detta upprepar han med tyngd, och lyser ut en ”dubbel förbannelse” över dem som inte förkunnar ”det lagfria evangeliet.” (Uttrycket har hämtats från Norsk Studiebibel sid. 1497, fotnot till Gal 2:2) Judaisterna ville påtvinga hedningarna Moselagen. Detta blev kontant avvisat, både i apostelmötet i Jerusalem i Apg 15 och i Galaterbrevet, Romarbrevet och Kolosserbrevet. Paulus sammanfattar sin kamp med denna kraftsalvan: ”Driv ut judedomen från församlingen!” Det är tydningen på hans budskap i Gal 4:30: ”Driv ut slavinnan och hennes son.” Slavinnan var lagen från Sinai och motsvarade judedomen med huvudkvarter i det nuvarande Jerusalem, eftersom det lever i slaveri med sina barn.” (Gal 4:25) Även om Paulus rensade upp ordentligt den gången, behövs det nu en ny upprensning i vår generation. Moderna judaister finns i alla kyrkosamfund. Moselagen doseras till och med ut i kristendomens namn, även om budskapet tydligt förkunnar att KRISTUS ÄR LAGENS SLUT.

Evangeliet efter Paulus.

I alla sina skrifter poängterar Paulus att det evangelium han förkunnade inte var någon människas verk. Han hade heller inte lärt det av Petrus, Jakob och Johannes, som var apostlar innan han. Han hade fått det genom Jesu Kristi uppenbarelse och förklarade att detta var en del av det uppdrag han fått: Han skulle uppenbara det budskap som varit dolt under tidigare tider och generationer, men som nu hade uppenbarats. Han kallar det ”Mitt evangelium” (Rom 2:16 och Rom 16:25)Delar av det uppdrag Paulus hade fått, var just att uppenbara evangeliet.Dr. T.L Osborn sa så här när han var på besök hos oss tidigare:

”Jag skulle önska att någon gav ut ”evangeliet enligt Paulus,” nämligen att man samlade hans ljus över evangeliet som det är skrivet i hans brev. Allt som handlar om själva evangeliet, försoningen, det fullbordade verket, vem vi är i Kristus och vem Han är i oss skulle markerats med röd text. Allt det andra, för exempel praktiska detaljer och förmaningar, kunde vara med svart text. Det hade gett oss ”Evangeliet enligt Paulus, Red Letter Edition.”

(Här är några referenser för den som vill studera denna tanke djupare: Gal 1:6-17, Rom 16:25-26, Kol 1:25-27, Ef 3:5-8 och 1 Kor 15:1-11)

Judaisterna – Evangeliets stora hot.

En del kristna tror att Islam är det storsta hotet mot evangeliet. Jag tror de tar fel, för ingen annan religion har något att ställa upp med gentemot evangeliet. Då är judaisterna ett större hot, ganska enkelt för att de infiltrerar den kristna miljön inifrån. Judaisterna har förgiftat största delen av kristna miljö över hela världen, i alla kyrkosamfund och rörelser. Detta är egentligen helt otroligt m.t.p den starka uppgörelse Paulus tog med detta. Judaisterna var judekristna från Jerusalem som försökte infiltrera de hednakristna församlingarna med Moselagen Gud gav judarna på Sinai. De hävdade att de hednakristna skulle hålla Moselagen. Som tur var tog apostlamötet i Jerusalem en tydlig uppgörelse med dessa tankarna, och förkunnade att både judar och hedningar blir frälsta genom tron på Jesus allena. Det ”lagfria evangeliet” vann en överlägsen seger. (Apg 15:10-19)Ändå pressade judaisterna Petrus och de andra judarna som var på besök i Antiokia så starkt, att till och med Paulus medarbetare Barnabas gav efter för trycket och hycklade i sitt förhållande till ett klart och rent evangelium. Detta är skrämmande! En del har hävdat att det gällde omskärelsen, men då måste man läsa mer noggrant. Apg 15:10 kallar lagen ”ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära.” Omskärelsen var ju inte något ok de inte orkade bära, den utfördes ju medan de var spädbarn! Oket var kravet från buden, inristat på stenar. Det var också alla de andra föreskrifterna med matregler och högtider. Lagen kom med bud och föreskrifter, och det var detta ok de kristna skulle slippa bära.

Hedningarna har aldrig varit under lagen.

Lagen gavs till judarna. Judarna är Guds utvalda demonstrationsfolk. Gud utvalde dem som representanter för alla människor. Om någon kunde producera frälsning i egen kraft genom att hålla lagen, måste det vara detta djupt religiösa folket. Därför blev det faktum att de inte klarade det ett bevis för att INGEN kan frälsa sig själv. Hela världen blev stående som skyldiga inför Gud. Lagen kom för att fallet skulle bli stort, erkännandet av synd kom vid lagen. Gud hade nu bevisat att världen måste ha en frälsare för världen kunde inte frälsa sig själv. Därmed var grunden lagd för att Jesus kunde sändas, Gud hade en legal orsak att sända en Frälsare. Vi bör inte förstöra judarnas speciella uppdrag i Guds plan som Guds utvalda folk. Vi ska inte ”stjäla” lagen från dem. Vi var hedningar utan lag, och Gud klargjorde detta genom att använda judarna som representanter för alla människor, och genom dem bevisade han att frälsningen måste komma något annat än lagen. Slutsatsen blev att han skickade Jesus! Han föddes under lagen, uppfyllde lagen och friköpte alla dem som var under lagen! Därmed kunde också hedningarna få del i denna frihet, men först måste loppet fullföras på judarnas arena. Frälsningen kommer från judarna! Det är därför så hopplöst när en del fortfarande håller fast vid lagen. Kristus är lagens slut! (Rom 10:4) Nu har frälsningen kommit, och på korset ”tog Jesus bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar…” (Ef 2:15) I hela Romarbrevet ser vi att Paulus skiljer mellan judar, som var under lagen helt fram till korset, och hedningarna, som inte har lagen och heller aldrig varit under lagen. (Rom 2:14 och 1 Kor 9:19-21) Men nu har verket fullbordats, och både judar och hedningar är friköpta från lagens ok.

Är Gud bara judarnas Gud?

Paulus har en tankegång i Romarbrevet 3 som är väsentligt att få med sig. Läs själv vad Ordet säger: ”Men vi vet att allt vad lagen säger, det talar den till dem som har lagen, för att var mun skall stoppas till och hela världen stå med skuld inför Gud.” (Rom 3:19)De kända verserna som följer beskriver att frälsningen sker utan laggärningar, Guds rättfärdighet är nu uppenbarad utan lagen, nämligen att rättfärdigheten sker genom att tro på Jesus Kristus. Men han avslutar med några meningar som är mycket intressanta i detta sammanhang. Han säger nämligen: ”Vi hävdar att människan förklaras rättfärdig genom tro, utan laggärningar. Eller är Gud endast judarnas Gud? Är han inte också hedningarnas? Jo, också hedningarnas.” (Rom 3:28-29) Han följer alltså samma tankegång. Lagen gavs bara till judarna, så om frälsning var möjligt genom lagggärningar hade Gud bara varit judarnas Gud! Men nu har han i Kristus upprättat en frälsningsväg både för judar och hedningar. Han är Gud för både judar och hedningar, de blir frälsta vid tron på Jesus antingen de är judar eller hedningar.

Evangeliet till hedningarna.

När så Paulus förkunnar till hedningarna gör han det klart för dem vart de kommer ifrån: ”Kom därför ihåg hur det var tidigare: ni var hedningar och kallades oomskurna av dem som kallar sig omskurna, med den omskärelse som utförs på kroppen med människohand. Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen. Men nu har ni, som är i Kristus Jesus och som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristi blod.” (Ef 2:11-13) Vi hedningar kände inte till förbunden. Tio Guds bud var okänt för oss. Vi var främmande och utlänningar, vi var långt borta. Här uppe i Norden trodde vi på Oden och Tor.Men så kom evangeliet! Det förkunnade frälsning för oss som var långt borta. Vi har kommit nära genom Jesu blod! Vi behövde inte gå omvägen via lagen utan kunde komma direkt till korset och försoningen! Han förkunnade frid för oss som var långt borta. Den nästa tanken Paulus serverar är stark kost: För att både judar och hedningar skulle kunna närma sig Gud måste skiljemuren mellan judar och hedningar bort. Den skiljemuren var Moselagen. Den skilde judar från hedningar. Därför står det: ”Ty han är vår frid, han som gjorde de två till ett och rev ner skiljemuren. Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar, för att av de båda i sig skapa en enda ny människa och så skapa frid.” (Ef 2:14-15) Wow! Därför blir judaisterna, som vill leda kristna in under lagen igen, ett hån mot Jesu Kristi kors! 

Rom 7 är alltså till judar!

Ett av de kapitel som skapat förvirring för en del kristna, är Romarbrevet 7.Hittills har jag förkunnat att man måste läsa de 6 första verserna, och se att vi är döda från äktenskapet med lagen. Men nu ser jag att detta skrev ju Paulus till kristna med judisk bakgrund! De hade varit gifta med lagen, och dog bort från lagen vid Kristi kors. Tydligen var det många i församlingen med judisk bakgrund, en del av de hade blivit frälsta på pingstdagen i Jerusalem. Det var antingen judar eller sådana som gått över till judarnas tro.Därför skiljer Paulus hela tiden mellan dem som ”känner lagen” och hedningarna som inte har lagen. Denna indelning finns i hela Romarbrevet, just därför att församlingen i Rom bestod av folk med judisk bakgrund, och folk med hednisk bakgrund. Romarbrevet 7 öppnas ju med en tydlig adress till ”sådana som känner lagen.” (Rom 7:1) Han skriver detta till tidigare judar, det är dem han löser från deras tidigare äktenskap med lagen. Vi hedningar har aldrig varit gifta med lagen. Vi kan framställas som ”en ren jungfru för Kristus”! Vi har aldrig varit gifta tidigare. Detta bekräftar ju det jag tidigare hävdat om resten av Romarbrevet 7, nämligen att det handlar om en jude som kämpar under lagen, och som inte kan segra i egen kraft. Därför kommer han fram till att det enda svaret är Jesus Kristus! (Rom 7:24-25) Det som kommer tydligare fram i detta ljuset vi delar här och nu är budskapet i de 6 första verserna. Där har vi förkunnat att det var vi som löstes från lagen vid korset. Men saken är ju att vi aldrig varit under lagen!

Låt mig använda ett exempel: Jag har aldrig haft behov att lösas från cigaretter. Varför inte? Helt enkelt för att jag aldrig varit bunden av nikotin! Även om det var tillåtet att röka i bönehusmiljön jag växte upp i, och prästen själv rökte, var det aldrig aktuellt för mig. Som idrottsman i konditionsidrott var rökning oaktuellt. Därför har jag aldrig haft behov att lösas från något jag aldrig varit bunden av. Så är det också med oss hedningar och lagen: Vi har aldrig varit under lagen, och därför behöver vi inte bli fria från den! Hela orsaken till att vi ändå behöver höra undervisning om friheten från lagen är judaisternas inflytande i kristna miljö. Därför var Paulus tvungen att förkunna för galaterna att de var fria från lagen! Men det var en frihet de hade helt från början, men på grund av att falska bröder hade lurat sin in för att göra dem till slavar var han tvungen att säga: ”Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket.” De skulle inte lösas från lagen, bara bli stående i den frihet de redan hade.

Kampen för friheten.

Detta ljuset gör att det är oerhört viktigt att fortsätta med den nya reformationen! Det tragiska faktum att vi ännu inte är färdiga med infiltrationen från judedomen och lagen är väldigt allvarligt! Med tanke på den dubbla förbannelse Paulus lyser ut i Gal 1, är detta den förbannelse kristna borde vara rädda för. Många talar om släktsförbannelser och andra slags förbannelser, men allt det är vi fria från i försoningen. Vi kan hamna under förbannelse genom att förkunna ett annat evangelium, eller genom att förvränga Kristi evangelium. Nu är det viktigt att hela världen får höra evangeliet, det lagfria evangelium utan inflytelse från Sinai. Slavinnan Hagar har drivits ut! Nu förkunnas nåden allena, Tron allena och Kristus allena!

Förklaring av begreppet ”judaist”.

Judaisternas villfarelse bestod i att de blandade lag och evangelium, de hävdade att människan blev frälst delvis vid tro, delvis vid egna gärningar. De förnekade inte att det var nödvändigt att tro på evangeliet för att bli frälst, de sa bara att tron inte var tillräcklig för att bli frälst, egna gärningar måste komma i tillägg. (Uttrycket har hämtats från Norsk Studiebibel sid. 1496 fotnot till Gal 1:6   

Artikeln har tidigare publicerats i Rikere Liv. Återges med författarens tillstånd. Till svenska av Andy.

234 kommentarer

Under Andy

234 svar till “”De moderna judaisterna” – Artikel av Åge Åleskjær

  1. Daniel Sanfridsson

    Det finns fler som vill strida mot bröder och systrar som vägrar sluta lyssna till sin Pappas bud…

    ”I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd.” Upp 12:17

    Andy, var försiktig så att du inte bestrider din egen Far!

    Må Herren välsigna dig och bevare dig!
    Din broder
    Daniel

  2. Rob

    Vad menas med rom 3:31??

  3. Daniel Sanfridsson

    Frågan är vad vi ska strida emot. Är det emot dem som vill lyda ordet eller de makter som vill få oss att glömma vad Gud har lärt oss genom sitt ord?

    Matt 7:21-23 Inte skall var och en som säger Herre, Herre till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

    Matt 13:41 Människosonen skall sända ut sina änglar, och de skall samla ihop och föra bort ur hans rike alla som blir andra till fall och lever i laglöshet,

    Matt 24:12 Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta.

    Rom 6:19 – För er mänskliga svaghets skull använder jag en så enkel bild. – Ty liksom ni förr ställde era lemmar i orenhetens och laglöshetens slavtjänst, till ett laglöst liv, så skall ni nu ställa era lemmar i rättfärdighetens slavtjänst, till helgelse.

    2 Tess 2:3 Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram,

    2 Tess 2:7 Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam. Han som nu håller tillbaka måste endast först röjas ur vägen.

    2 Tess 2:8 Sedan skall den laglöse öppet träda fram. Men honom kommer Herren Jesus att döda med sin muns anda och förgöra, när han visar sig vid sin ankomst.

    2 Tess 2:9 Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under

    Tit 2:14 Han har offrat sig själv för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett egendomsfolk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.

    2 Petr 3:17 Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste.

    Uppmaningen till kamp kan visa sig strida emot helt fel makt!

    Frälsningen är av nåd genom Jesus allena och den som lyder sin Pappas ord genom skriften och genom anden får uppleva välsignelse!

    Andens frihet är att få kraft nog för att kunna övervinna köttet till att lyda Gud!

  4. Thomas

    Man får intrycket att Jesus dog på korset för att rädda mänskligheten från lagen snarare än från synden.
    Men Paulus skrev om den gamla Adam att genom en enda människa kom, ja vad? Lagen? Nej, synden in i världen och genom synden döden. Redan före lagen fanns synd. Visserligen skriver Paulus också att lagen gjorde synden större, men lagen är varken syndens källa eller dess bot. Överträdelsen är syndens källa och nåden dess bot. Världens problem är synden, inte lagen.

  5. Gode Gud, detta var värre än jag befarat!!!
    Om jag inte visste att han menar allvar, så skulle jag tro att det var en parodi. Nyuppfunna obibliska begrepp som ”Lagfritt evangelium” används.

    När Åge önskar att man skulle kunna redigera Paulus skrifter till ett nytt evangelium, hörs ekot från kyrkoledaren Marcion som levde under det andra århundradet. Denne slopade hela GT och behöll en redigerad version av Paulus skrifter.

    Citat: ”Paulus sammanfattar sin kamp med denna kraftsalvan: “Driv ut judedomen från församlingen!” Det är tydningen på hans budskap i Gal 4:30: ”Driv ut slavinnan och hennes son.” Slavinnan var lagen från Sinai och motsvarade judedomen med huvudkvarter i det nuvarande Jerusalem, eftersom det lever i slaveri med sina barn.”

    Detta för tankarna till Luthers grova utfall mot judarna och judendomen. Att ”Hagar” syftar på judendomen är ju rent befängt. Alla apostlarna praktiserade ju judendom. Man tar sig för pannan!!

    Vad sägs om denna salva mot Barnabas när han inte motsvarar Åges teologi: ”Ändå pressade judaisterna Petrus och de andra judarna som var på besök i Antiokia så starkt, att till och med Paulus medarbetare Barnabas gav efter för trycket och hycklade i sitt förhållande till ett klart och rent evangelium.” Utan att blinka tar Åge aposteln Barnabas i örat för att han inte har ett tillräckligt lagfritt evangelium.

    Skulle vara intressant att höra Åges kommentar av Apg. 24:17-18: ”Efter flera år kom jag för att överlämna gåvor åt mitt folk och för att FRAMBÄRA OFFER. Då fann de mig i TEMPLET sedan jag RENAT MIG…”.

    Oj då! Här judaiserar Paulus för fulla muggar. Den Paulus som enligt Åge drivit ut judendomen ur galatierna, han renar sig genom att doppa sin kropp i de dopbassänger som finns vid södra ingången till templet, och han frambär förmodligen här det syndoffer som ingår i nasiroffren som Apg. 21:24 berättar om.

    Här har den lagfrie Paulus verkligen fallit tillbaka på grund av trycket från bröderna. Visst, Paulus var ju känd för att vara velig och undfallande, eller…

    Det som Åge skriver kan man bara göra om man är fullständigt förblindad och tillräckligt okunnig. Den Paulus Åge beskriver är inte den Paulus som bibeln visar på. Den saken är i alla fall kristallklar.

  6. Pelle

    Varför kan inte kristna för en gångs skull vara lite balanserade!! Måste man dra en sanning till sin spets och sedan blunda för andra sanningar som motsätter denna?

    Visst har Åge en poäng när han attackerar ”den judaiserande kristendomen” i dagens församlingar (för den är uppenbarligen ett problem). Betoningen att rättfärdigheten fås av nåd genom tro är ju bara undervisning enligt Paulus. MEN genom att kritisera en överdrift i kyrkan (dvs. lagiskhet) trillar Åge ner i det motsatta diket (lagfrihet, eller ska vi säga, laglöshet).

    Som jag ser det är ”den judaiserade kristendeomen” (iaf. till viss grad representaterad av den messianska rörelsen) det ena diket; den extrema nådesförkunnelsen det andra. Det är två motsatta överdrifter på skalans olika sidor.

    Är valen verkligen bara två: ”Måste man gå och bli jude och hålla Mose lags alla detaljerade stadgar?” eller ”måste man slänga ut lagen ur sitt liv bara för att man blivit kristen?”

    Det var precis dessa frågor som diskuterades vid apostlamötet i Jerusalem 49 e.Kr (Apg. 15). Det var den första teologiska striden i församlingen. Och om vi ska kunna lösa problemet med lagens plats idag så är det väl rimligt att se vad slutsatsen blev på Petrus och Paulus tid.

    Åge referar upprepade gånger till Apg 15 men plockar bibelord från sin kontext för att stödja sin egen tes om det ”lagfria evangeliet”. Det är att göra våld på bibeltexten. Vad Apg. 15 kommer fram till (läs kapitlet själva!) var att man blir rättfärdig av tro, inte genom laggärningar. Men – och det är viktigt att påpeka – lagen skulle forsätta att hållas (och detta är på nya förbundets tid). Visst gjordes en distinktion mellan judekristnas och hednakristnas relation till Mose lag. De föregående skulle (eller kunde?) hålla lagen till punkt och pricka (vilket det också fortsatte göra, se Apg 21), medan de hednakristna inte skulle följa hela lagen förutom ett par stadgar (avhålla sig från ”det som offrats till avgudar, från blod, kvävda djur och otukt”. Med andra ord: lagen har en plats (för både jude och hedning, men i olika grad) även efter försoningen.

    Snälla, läs Apg 15 – och kanske också Apg 21 och 24 – kapitel viktiga att ha koll på om man ska lyckas finna en balanserad tolkning av Paulus undervisning. Skriften ska tolkas i ljuset av Skriften, eller hur var det nu Åge sa?

  7. Daniel og Gerdvall
    Hva hadde denne debatten her vært uten dere?

    Paulus sier det hele så bra i Rom 3 28

    ”.therefore we conclude that a man is justified by faith apart from the deeds of the law, or is He the God of the jews only? Is He not also the God of the gentiles? yes! of the gentiles also. since there is one God who will justify the circumiced BY FAITH and the uncircumised THROUGH FAITH, do we then make void the Law ? Cerainly not! on the contrary; we ESTABLISH THE LAW!”

    Anita

  8. SÅ: Att Paulus gick till templet för att offra är väl inget märkligt, och inte heller något bevis för att han följde Mose lag. Han säger ju själv väldigt tydligt att han blivit en jude för judarna, för att iallafall vinna några. Att han blivit som en som står under lagen, fast han inte själv gör det. Och vice versa.

    Vad var Paulus mål och kallelse? Att vinna människor och plantera församlingar!

    Han var ju helt fenomenal på att koppla till och presentera Evangelium i de olika kulturer där han befann sig.

  9. Har inte ordentligt hunnit sätta mig in i vare sig nådesförkunnelsen eller MFS budskap. Ironiskt nog tror jag spontant att båda ‘sidor’ sitter inne med ‘sanningar’, dock inte med ‘hela sanningen’.

    Ty, vem har den? Vem vågar göra anspråk på den fulla sanningen?

    Ser framför mig ett bilbatteri med en plus pol (nådesbudskapet) och en minuspol (lagen).

    Ingen bil går att starta utan att koppla samman både plus och minus.

    Därmed tror jag alla parter bör ha en ödmjuk inställning till varandra.

    Kanske kan vi läsa lite fler ord av den så omdiskuterade Paulus:

    ”1 Kor 13:8 Kärleken upphör aldrig. Men profetiorna skall upphöra och tungomålstalen skall tystna och kunskapen skall förgå.
    1 Kor 13:9 Ty vi förstår till en del och profeterar till en del,
    1 Kor 13:10 men när det fullkomliga kommer, skall det förgå som är till en del.”

    Önskar er alla Guds rikaste välsignelse!

    mvh
    MyTwoCents / Daniel

  10. Roger L

    Menar ni som förespråkar praktiserandet av Mose lag att man som kristen bör verkligen praktisera den fullt ut?
    Och vad sker om man bryter mot någon av alla stadgar?
    Eller handlar det om att praktisera vissa delar av den och genom detta åtnjuta välsignelser? Är det en frälsningsfråga, eller är det fråga om att kunna bli exklusiv i sin relation med Gud?

  11. Ketriel Blad

    Shalom Åge

    ”Skulle då Gud ha sagt?” – Samma gamla lögn predikas åter igen!

    Den Kristus du talar om är inte den Messias som Mose och profeterna talar om, d.v.s. du predikar en falsk Messias.

    Inte undra på att så många judar inte känner igen sin egen Messias när kristna predikanter som förvränger både Lagen och Evangeliets sanning med hjälp av förvanskade översättningar och förvirrande tolkningar basunerar ut lögner så att de tror sig själva.

    Om din Kristus lär oss att inte lyda den Evige, vår Fader, som talade till oss i eld på Sinai, då vill vi inte ha honom! Vi judar kommer aldrig att böja oss under din falske Kristus.

    Bara om den som utger sig för att vara Messias lär oss hur vi skall förstå och på ett rätt sätt lyda det som vår himmelske Fader sa till oss genom Mose, då kan vi tänkas följa honom. Men då måste han uppfylla alla de profetior i lagen och profeterna som talar om vad Messias kommer att göra och hur han kommer att vara.

    Men den som utgör sig för att vara Messias och som inte lär både judar och hedningar att rätt uppfylla lagen är en falsk messias. Och den som säger sig vara ett Messias sändebud och lär ut olydnad mot Guds eviga Ord genom Mose är en falsk apostel och en falsk profet och en falsk lärare.

    Den Paulus som du Åge predikar är en falsk profet. (Däremot den riktige Paulus som inte återges med lögnaktiga tolkningar och felaktiga översättningar är en sann apostel). Vi judar kommer aldrig att ta emot en sådan som talar emot Himlens eviga budskap. Den Evige kan inte ändra sig!

    Den Kristus som du presenterar stämmer inte med profetiorna eftersom han lär judar och hedningar att vara olydiga den Eviges bud.

    Åge Åleskjærs Kristus är en falsk messias!

    I Yeshua Messias Namn uppmamar jag alla judar och ickejudar att inte följa den falske Kristus som Åge Åleskjær förkunnar.

    Åge Åleskjærs Kristus leder till förbannelse, för den som lever i laglöshet -vilket är samma sak som att leva i synd- drar förbannelser över sig och sina barn. Låt den sanne judiske Messias Yeshua befria er från all synd och laglöshet så att ni blir fria från all förbannelse.

    Det laglösa evangeliet är inget evangelium, utan leder till slaveri under synden. Var och en som lever i synd, d.v.s. praktiserar laglöshet, är slav.

    Det laglösa evangeliet utlovar frihet men skapar slaveri under synden och döden.

    1 Joh 3:9-10 ”Var och en som är född av Gud, han gör icke synd (d.v.s. lever inte i laglöshet), ty Guds säd förbliver i honom; han kan icke synda (leva i laglöshet), eftersom han är född av Gud.
    Därav är uppenbart vilka som äro Guds barn, och vilka som äro djävulens barn, därav att var och en som icke gör vad rättfärdigt är (enligt vad som lärs genom Mose lag och den sanne Messias), han är icke av Gud, ej heller den som icke älskar sin broder.”

    Om den Evige kan ändra på sig från en tid till en annan, då är han inte trovärdig.

    Åge – tror du att vi judar kommer att köpa ditt billiga skräp? Hedningarna som inte känner Toràn kanske går på din lögnaktiga svada. Men det finns väldigt många icke-judar som känner Israels Gud och som väljer att ifrågasätta antisemitiska bibelöversättningar, så jag hoppas att de kan genomskåda din falska lära som predikar en laglöshet som står i satans tjänst!

    I stället för att lyssna på sanningens ord har du valt lögnen.

    Vänd om innan det är för sent!

    M.v.h.

    En jude som känner den sanne Messias och försöker förstå hans sändebud Paulus svåra ord utan laglösa glasögon.

  12. Pelle

    My Two Cents, din liknelse är väldigt passande! Både lag och nåd behövs – annars fungerar inte bilen.

    En ”uppenbarelse” dragen till sin spets har goda förutsättningar att leda till villolära. Åge Åleskjaer med sin överbetongen av nåden bidrar med en draksådd som långsiktigt ger förutsättningar för en laglös ”kristendom”. Ketriel Blad o andra sidan (dvs, i det motsatta diket) med sin överbetoning ”på lagen och de judiska rötterna” har ju delvis redan fastnat i heresiernas nät (förnekandet av treenigheten och Kristi gudom mm.)

    Både Blad och Åleskjear har uppenbarligen båda poänger. Men som jag förstår det rätt är summan av Guds ords ord sanning; sanningen är inte en ensam kristen aspekt driven till det extrema. Både kristendomens judiska rötter och nådens frälsande kraft innehåller centrala sanningar. Men har vi inte båda sanningarna kör vi troligtvis rakt ner i diket.

  13. Laglösa? Er ”bunden till Kristus” = laglös?

    Ketriel Blad: Det var mänga starke ord, med beskeden utläggning från skriften … att mena att den Jesus jag känner inte er ”rett”, er rett extremt efter min mening.

    Åge har i det minste begrundat sitt syn utifrån Bibeln.

  14. Vilken religiös hårdhet lagens budbärare ständigt verkar uppvisa.

    Bara attityden gör ju att man blir tveksam på budskapet…

    Hur bemötte Jesus människor som var i djup nöd över sin synd och sina skamliga liv?

    Vad är det en desperat och förtvivlad muslimsk kvinna som söker efter ljuset idag behöver? En ny uppsättning regler att följa? Eller ett möte med en kärleksfull Fader, en Mästare, en Frälsare?

    Guds planer för den här världen gäller alla folk. Hans passion är nationerna, folken, folkslagen!

  15. 777

    Ruben,
    ”Åge har i det minste begrundat sitt syn utifrån Bibeln.”

    Va?

    Jeremia 31:
    ”Se, dagar skall komma, säger HERREN, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus, inte ett sådant förbund som jag slöt med deras fäder den dag då jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egyptens land – det förbund med mig som de bröt fastän jag var deras rätte herre – säger HERREN. Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger HERREN: Jag skall lägga min [b]lag[/b] i deras inre och skriva den i deras hjärtan.”

    Vilket förbund är man i om inte någon lag finns?

    ”Ty jag har kommit ned från himmelen, icke för att göra min vilja, utan för att göra dens vilja, som har sänt mig.” (joh 6:38)

    ”Laglösa? Er “bunden till Kristus” = laglös?”

    Finns det två olika lagivare? Är Messias i konflikt med sin egen Far?

    Självklart inte. Således är ”Kristi lag” synonymt med Faders lag. Snarare är det så att Messias skärper lagen, magnifierar den:

    ”21.I haven hört att det är sagt till de gamle: ‘Du skall icke dräpa; och den som dräper, han är hemfallen åt Domstolens dom.’
    22.Men jag säger eder: Var och en som vredgas på sin broder, han är hemfallen åt Domstolens dom; men den som säger till sin broder: ‘Du odåga’, han är hemfallen åt Stora rådets dom; och den som säger: ‘Du dåre’, han är hemfallen åt det brinnande Gehenna.” (matt 5:21-22)

    Fast detta gäller inte efter korset eller?

  16. Jag vill instämma med MyTwoCents och Pelle. Lagen och nåden hör intimt samman med varandra. Utan lag finns ingen nåd – bara laglöshet. Och utan nåd skulle vi alla vara dömda.

    Att sedan uppfyllelsen av löftet inte sker genom lagen betyder väl inte att lagen inte gäller. Men frågan om lagen är nog tyvärr inte bearbetad på ett tydligt sätt i kristenheten. Det är därför två så olika läger som nådesförkunnare och messianer kan få fäste.

  17. Thomas

    Problemet här är att så många insisterar att det måste vara antingen eller. Lag eller nåd. Vi blir alla frälsta endast genom att Gud av nåd har erbjudit frälsning genom Jesu Kristi kors. Men detta förändrar inte det budskap som Jesus undervisade om, om Riket som man söker efter och när man hittat det så lämnar man allt man tidigare hade för att kunna skaffa sig det. När Jesus berättar om domen så berättar Han om fåren och getterna. Fåren, de frälsta, hamnar på Hans högra sida med motiveringen att de tagit hand om sina medmänniskor, varken mer eller mindre än det. Getterna å andra sidan får det eviga straffet som belöning med motiveringen att de inte tagit hand om sina medmänniskor.

    När Jesus får frågan, vad ska jag göra för att få evigt liv, så svarar Han med, älska Gud och din nästa. Följdfrågan blir då, vem är min nästa, varpå Jesus berättar om den rånade mannen och samariten. Jesus avslutar med att uppmana frågeställaren att vara andra människors nästa.

    I samma fåra hittar vi också Jesu bror Jakob som skriver, du säger att du har tro och behöver inga gärningar, jaha.. Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro.

    Frälsning är en gåva, men den som inbillar sig att livet före och efter man blir frälst är likadant och utan skillnad i ens eget liv kan räkna med obehagliga överaskningar när vi alla möter Jesus anskite mot ansikte vid tidens slut.

  18. … och jag vill poängtera att det finns intressanta frågeställningar i båda lägren.

  19. ”Pelle” du skriver mycket som är bra och jag uppskattar dina inlägg. Jag vill ändå be dig att inte komma med osanningar om ”den messianska rörelsen”.

    Vi anser INTE att lagen getts till frälsning, utan att frälsningen är av NÅD genom tron på Yeshua. Yeshua och hans apostlarna lärde att denna frälsning genom tro INTE tar bort den undervisning som Mose gett. MFS lär INTE att man måste bli jude för att vara accepterad av Gud.

    Dessutom ”judaiserar” man inte när man håller Guds bud. Kyrkan lade in en annan bestydelse i ordet ”judaisera” än den ENDA gången ordet används i bibeln, Gal. 2:14.

    BIBELNS definition av att judaisera är att tvinga eller säga att man måste bli jude för att bli frälst eller att bli fullt accepterad av Gud.

    KYRKANS definition av att judaisera som skapades av kyrkofäderna är att göra det som kyrkan bestämt vara ”judiskt”, som att fira de bibliska högtiderna som sabbat eller lyda andra bud som man bestämt tillhöra judarna.

    Nu skall jag släppa en bomb: Det existerar INGEN form av judaisering i Sverige eller Norge enligt bibelns definition. Däremot finns det en rörelse som vill upprätta TRONS LYDNAD som är svaret på den laglösa förkunnelse som det finns gott om i Sverige och Norge.

    Ett annat begrepp som misstolkas är LAGISKHET.
    Lagiskhet är enligt bibeln att vilja förtjäna frälsningen genom att hålla Guds/Mose bud. Kyrkans definition på lagiskhet är att göra vissa saker som judarna gör.

    Lagiskhet och laglydnad av hjärtat kan se ganska lika ut på ytan, men den är väsensskild på insidan.
    Man är inte lagiskt att köra på höger sida i trafiken, det är laglydigt.

    Åge med flera blandar ihop det positiva laglydnad med det negativa lagiskhet. All denna rädsla för lagen har sin ursprung i kyrkofädernas antisemitism och avståndstagande från allt judiskt.

    Paulus varnar för bibelns definition av lagiskhet, vilket vi stöder, men Paulus varnar ALDRIG för laglydnad. Det handlar om ett missbruk contra ett rätt bruk av Guds instruktioner/lagen.

    Frälsningen (och allt som har med den att göra) kommer (är) från judarna, sa Yeshua.

    ”Driv ut judendomen från kristendomen”, är Åges budskap. Vad blir då kvar? Inte mycket!
    Inget som har med Israels Gud att göra i alla fall.

  20. Pelle

    Gerdvall, jag menar inte att den messianska rörelsen förnekar nåden. Jag håller också med om att Åges “driv ut judendomen från kristendomen”-förkunnelse är ett farlig budskap som sågar i grenen i trädet varifrån kristendomen är en del (dvs, judendomen).

    Men vad jag menar med att påstå at vissa delar av den messianska rörelsen hävdar att man måste bli jude, är överbetoningen på lagen – att Mose lag i sin fulla längd mer eller mindre verkar gälla oss kristna (inklusive de hednakristna) bokstavligt talat idag (korrigera mig om jag har fel).

    Frågorna som jag tycker är centrala och bör diskuteras är följande: vad är kristen moral? I vilken grad bör judekristna respektive hednakristna följa GT:s bud? Ska vi hednakristna börja bära kippa, fira GT:s judiska högtider och kanske införa omskärlesens tecken och kosher-lagarna? Ska vi följa lagens bokstav (som gavs åt det judiska folket) eller dess grundläggande principer?

    Det är viktiga frågor som bör diskuteras. Så innan jag kritiserar din syn på lagen, vill jag gärna höra vad du tror, tack!

  21. Roger L

    SÅ Gerdvall:

    Vad innebär det för dig att hålla Guds bud, gäller det att upprätthålla ALLA stadgar som gavs genom Mose?
    Se inte frågan som provocerande, utan jag har helt enkelt inte förstått hu du menar.

    Mvh
    Roger, eller Rogeris om du är Litauer 😉

  22. Shlomo

    OJ OJ,
    inte visste jag att Åge var såååå främmande för den Messias profeterna predikade.
    Och vilka tolkningar han gjort om Paulus.

    Det där ryktet Apostlagärningarna beskriver om Paulus, att han predikar ett budskap utan Mose, verkar ju fortfarande vara aktuellt genom typ Åge och de som han.

  23. Hur tolkar ni Gal 4 dær Paulus undervisar om just detta att slavinnan = lagen ska drivas ut? Att Messias finns beskriven genom hela GT ær inget varken Åge eller jag ær fræmmande før, så det argumentet var svagt! Lagfrihet ær inte det samma som lagløshet, och den lag vi pratar om ær ju Moselagen. Om lagen fortfarande gæller dog ju Jesus førgæves! Lag och evangelium ska inte blandas! Se Gal 1 och tænk på det! Nær det talas om slavoket, vilket ok menar ni att det ær? Vilken frihet har vi fått i Kristus? Frihet från vadå? Judaister finns det en del av i Sverige har jag mærkt, och genom att dra in lagen i evangeliet trampar man på det blod Kristus gav, som hela lagen och profeterna vittnar om!

    Ja, Gerdvall och resten: Vilken lag håller du? Væljer du ut de bud som passar eller håller du hela lagen. Det førundrar mig att ni som ær hedningar førsøker leva som judar under lagen.

    /Andy på jobb – med norskt tagentbord. Återkommer!

  24. Min definition av lagiskhet har inget specifikt med GT eller judaisering att göra. För mig är lagiskhet allt det som en människa tror att hon måste göra för att behaga Gud. I svenska sammanhang handlar det nog ofta om sådant som vi skulle kunna kalla för ”evangelikala lagar”. Dessa kan handla om allt från ”bra saker” som att läsa Bibeln och be, till att avstå från ”dåliga saker” som att gå på disco eller spela fotboll på söndagen. Dessa ”evangelikala lagar” skiljer sig från tid till tid, från kultur till kultur och från kyrka till kyrka.

    Faran med att fastna i sådana här regelverk är att de i mångt och mycket är människostadgar, som inte har det minsta med sann helgelse eller gudsfruktan att göra.

    De skapar ett system där människor som blivit härligt frälsta, lyckliga och lösta från syndens bojor, sedan tvingas in i en form av gärningar, som man tror är bibliska. Man tror att man genom dessa kommer att behaga Gud och således bli välsignad av Honom ifall man lyckas leva upp till denna ”standard”.

    Om jag har förstått det hela rätt, så har det väl vid flera tillfällen under det sista århundradet hänt att människor som älskat Jesus och blivit frälsta av nåd, sedan blivit uteslutna ur församlingen för att de haft jeans på sig, gått på bio, eller använt smink?

    Vad skapar sådan här slags lagiskhet för gudsbild?

    Är inte evangelium att vi endast och uteslutande blir välsignade i och genom Jesus Kristus?

    Men jag har under mina år som kristen hört mycket undervisning utifrån ex. 5 Mosebok 28 om hur jag ska bli välsignad. Det finns väl ingen välsignelse utanför Kristus? (Efesierbrevet 1)

    SÅ: Säg att du förstår hur jag menar!! 🙂

  25. Siv Edqvist

    Vad är synd?
    1 Joh 3:4 Var och en som gör synd bryter mot lagen,
    ty synd är brott mot lagen.
    Detta var det Yeshua kom för att befria oss ifrån,
    OLYDNADEN.
    Synd handlar inte bara om den befängda syndakatalogen som t.ex. rökningen som du Åge tar upp. Synden är djupare och allvarligare än så.
    Synd är att bryta mot lagen (bibelns definition)
    Finns det ingen lag, finns det ingen synd, då behövs ingen nådeförkunnelse heller. Hela din undervisning om nåden har då ingen grund att stå på, det blir bara pratbubblor utan innehåll.
    Genom Yeshua har Mose lag blivit den fullkomliga frihetens lag!
    Sinaiförbundet består och kommer att bestå, men ger oss inte Guds liv i våra hjärtan. Sinaiförbundet ger oss information om Guds vilja medan Yeshua ger oss Guds eget liv som KAN förverkliga denna vilja inifrån och ut.
    HalleluYah!! Vilket evangelium!! Goda nyheter!!

  26. EllenRock,

    Du skriver: ”För mig är lagiskhet allt det som en människa tror att hon måste göra för att behaga Gud. I svenska sammanhang handlar det nog ofta om sådant som vi skulle kunna kalla för “evangelikala lagar”. Dessa kan handla om allt från “bra saker” som att läsa Bibeln och be, till att avstå från “dåliga saker” som att gå på disco eller spela fotboll på söndagen.”

    Detta sammanfattar bra vad som blivit den ”frikyrkliga lagen”. Den kan vi stryka ett streck över. Den har aldrig varit giltig. Men kanske den har ersatt lagen i GT för många kristna? Och då uppstår ett vakuum när dessa blir varse att den inte är giltig. Men att med det säga att det inte finns någon lag, är nog att slänga ut barnet med badvattnet. Men lagen eller laggärningar frälser inte. Kanske är det tron att laggärningar frälser som skall drivas ut, såsom Hagar? Det är stor skillnad i sådana fall.

    Men vi kan väl börja med att gemensamt skrota ”frikyrkolagen”. Då får vi bättre överblick över det som återstår.

  27. SÅ Gerdvall,

    Du skriver: ”Vi anser INTE att lagen getts till frälsning, utan att frälsningen är av NÅD genom tron på Yeshua.”

    Tack för den upplysningen. Då vet jag att jag kan kalla Dig broder även fortsättningsvis. 😉

  28. Siv Edqvist

    Andy!

    Du frågar vilken frihet har vi fått i Kristus?
    Frihet att av hjärtat bli ett lydigt barn till vår Fader!
    Det är inget fel på lagen, den är given av en god Fader som älskar sina barn, det är synden som är problemet

    Du frågar frihet från vad? Frihet från SYNDEN!
    Shalom

  29. Sa inte Jesus att den helige Ande skulle ”överbevisa världen om synd = att de tror inte på mig”? (Joh 16)

    1 Joh 3:4 ”Var och en som gör synd bryter mot lagen, ty synd är brott mot lagen.”

    Efter vad jag har förstått lyder grundtexten ”Var och en som gör synd är laglös, ty synd är laglöshet.”

    Senare i samma kapitel förklarar Johannes åter vad som är ”Hans bud” = ”att vi ska tro på hans Son Jesu Kristi namn och älska varandra så som han har befallt oss. Den som håller fast vid hans budskap förblir i Gud och Gud i honom.”

    Uppfattar det inte som att Johannes talar om Mose lag i sitt brev, men väl om att synd för en kristen är något onormalt som inte hör samman med vår nya skapelse. OM någon syndar finns det dock en som för vår talan… Halleluja! Det är Honom vi tror på och följer.

  30. Shlomo

    Ellen Rock,
    Om det inte är Torah versen hänvisar till, vilken lag är det då som vi inte skall bryta?
    Svenska lagen, EU:s lag, Fidel Castros och Cuba:s lag, Iran och NordKorea?
    I så fall är det olika definitioner på att synda, beroende på vart man bor?

    Om det var att ”missa målet”(synda) dvs att bryta mot Torah innan Messias kom, är det inte samma sak idag?
    Och om vi följer Messias som kom och aldrig bröt Torah, och därmed var syndfri, och vi skall följa Honom och ”leva i Kristus där det inte finns fördömmelse”…
    är det då inte naturligt att efter frälsningen så skall vi sträva att göra som Han, att inte bryta mot Torah som skulle innebära att leva utanför Kristus.

  31. Pelle, du skriver: ”Men vad jag menar med att påstå at vissa delar av den messianska rörelsen hävdar att man måste bli jude, är överbetoningen på lagen…”.

    Jag skulle gärna vilja veta vilka delar av messianska rörelsen som hävdar detta? Hur mycket känner du till om den rörelsen i Sverige? Har du varit på några av deras konferenser eller möten? Jag har aldrig hört att någon hävdat detta.

    EllenRock, visst var Paulus bra på att anpassa sitt budskap efter lyssnarna, men denna hans förmåga kan man nog inte applicera på Apg.21 där han offrar i templet. Om det är som Åge säger att hans budskap kan sammanfattas: Driv ut judendomen ur kristendomen, då är det minst sagt en mesig Paulus som framträder.

    Frågan var att det gick rykten att han förkunnade mot Mose. För att bevisa att detta rykte var osant, gick han glatt med på att betala för ett nasirlöfte och offra de offer som var bestämda. Om det är Åges beskrivning som är sann, då handlar Paulus ytterst bedrägligt och hycklar grovt. Han har tidigare inte gjort sig känd som en sådan. 😉

    Ellen: ”Vilken religiös hårdhet lagens budbärare ständigt verkar uppvisa.”

    -Israels profeter uppfattades också på det sättet av dem som försvarade laglöshet (anomos= utan lag).

  32. Gustaf

    Jag har fortfarande frågetecken vad gäller MFS och minst lika stora vad gäller ”nådeförkunnelsen”. Det verkar som om man betonar olika delar (men drar det hela för långt?). Jag hoppas att ett sant samtal kan uppdaga om dessa står långt ifrån varandra, eller om det mest är på ett teoretiskt-teologiskt plan. OM ni är 100% säkra på allt ni tror ska ni naturligtvis förkunna allt detta, men försök då att göra det så ödmjukt som möjligt. (Jag tror personligen att HELA Bibeln är Guds Ord och giltig och att löftena till Israel står kvar, och att vi hedna-kristna är inympade i Israel, liksom lagen samtidigt som jag tror att frälsningen är av nåd genom hjärtats tro. Personligen har jag svårt för ”paket-lösningar”.)

  33. Shlomo: Vilken lag? Kristi lag!

    Kanske vi kan definiera laglöshet som att ”leva sitt liv utan referens till Gud”? D.v.s. jag bara lever på, likt hedningarna, utan att fråga min Gud om vägen. Jag tar mina egna beslut, följer mina egna idéer och ingivelser, och vandrar helt allmänt på min egen väg = jag lever inte i omvändelse! Jag har inte vänt mitt hjärta till Gud. Kanske jag med min mun bekänner Kristus, men jag fortsätter på min egen väg. Det kallar jag att missa målet!

    Kristus dog för att försona en hel mänsklighet med sin Fader i himlen. Vi får nu leva i en upprättad relation till himlens och jordens Skapare. Då vill vi väl höra Hans röst och vandra på Hans vägar?

    När vår passion är densamma som Hans passion och Hans hjärta för en sargad värld pulserar inom oss, då tror jag att vi vandrar på Hans väg.

  34. runesson

    Judaisterna – Evangeliets hot. Att mena att judaisterna, det vill säga de som tror att Jeshua är Messias och kan sin Bibel bättre än de flesta andra är farligare för evangeliet än till och med Islam är väl ändå en stor överdrift.

    Att Åge Å sedan skriver: ”Judaisterna har förgiftat största delen av den kristna miljön över hela världen, i alla kyrkosamfund och rörelser”, luktar antisemitism lång väg. Vet ni att det var med hjälp av Luthers antisemitiska skrifter som Hitler förintade mer än 6 milj judar. Judarna har blivit och blir beskyllda för det mesta som drabbar oss människor, bara för att de är Guds utvalda folk. Att varna för judaisterna är enligt min mening inget annat än antisemitism.

    Jag vill hellre varna för ett laglöst evangelium eftersom antikrist, som är en laglöshetens och fördärvets människa, ska förvilla många, ja även många frälsta. Antikrist kommer i början av sin karriär vara en karismatiker som kommer med ett enkelt och kittlande budskap. Så långt jag kan förstå kommer han inte att anta de så kallade judaisternas eller messianernas lära, utan han kommer med ett enkelt budskap som kommer att fånga alla de som inte kan Guds Ord så bra, och då menar jag hela Guds Ord.

    Det gäller att vara påläst i Ordet om vi skall kunna avslöja antikrist innan det är för sent. Där har de så kallade judaisterna en stor fördel, för de kan sin Bibel mer än de flesta andra.

    PS. Judaisterna är förresten en konstig beskrivning av frälsta systrar och bröder som tror på hela Guds Ord, inte bara en tredjedel. Ds

    Frid till er alla från en broder

    runesson

  35. Roger L skriver: ”Vad innebär det för dig att hålla Guds bud, gäller det att upprätthålla ALLA stadgar som gavs genom Mose?”

    -Alla bud gäller, men alla bud gäller inte var och en. Jag vet att detta är ett så missförstått och man blir så frustrerad och ängslig bara man hör ordet lag. Har du samma inställning till de tusentals lagar som du är skyldig att hålla i Svea rikes lag?
    Varför inte? På samma sätt med Guds lag/instruktioner. Essensen av hans goda vilja har vi i de tio orden. Fem reglerar ditt förhållande till Gud och fem ditt förhållande till människor.

    Det som kyrkan motarbetat under mer än 1700 år, kan inte jag här på några rader förklara. Det är dina herdar som försummat att ge den undervisningen.

    I botten på det laglösa tänkande ligger en modern uppfattning om att ”så gamla lagar kan väl inte gälla idag”. Precis som att Gud har vuxit till sig och mognat och ändrat sig på gamla dar. En sorts evolutionistisk gudsuppfattning.

    Det råd som Paulus (välsignade Paulus 🙂 ) ger till Timoteus är att all Skrift (vid detta tillfälle GT) är nyttig till undervisning, bestraffning, upprättelse och till FOSTRAN I RÄTTFÄRDIGHET för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig väl rustad för varje GOD GÄRNING.

    Ligger detta i linje med Åges ”teologi”?
    Nej, sedan man blivit frälst av ”bare nåde” behöver man fostras till rättfärdighet. Är man då inte rättfärdig genom tro? Jo, men bibeln talar om två rättfärdigheter: Att vara friförklarad från synden genom tron på Messias och att fostras/helgas till ett liv i rättfärdighet. Det ena kan inte ställas mot det andra.

    Åge har missuppfattat Paulus (liksom många gjort tidigare enligt Petrus) och tror att Paulus varnar för lagen eller judendom, när han istället varnar för lagiskhet och judaiserande enligt bibelns egen definition. Detta bevisas av alla de texter där Paulus talar positivt om lagen och laglydnad.

  36. Shlomo

    Ellen Rock,
    Men är inte Fadern och Sonen ett i mål, syfte och mening? ”Jag och Fadern är ett”.
    Då kan de väl inte ha olika lagar och olika vägar.
    När Messias deklarerade att han var ”Vägen” så uppfyllde han ju profetian om ”Vägen” som det profeterats om hos bland profeterna och är en referens till Guds goda bud/Torah.

    Visst, jag håller med dig att man kan definiera laglöshet som att “leva sitt liv utan referens till Gud”?
    Men ”referensen” vi skall förhålla oss till är ju den undervisningen Gud ger oss.
    Dvs. synd är att bryta mot nomos/Lagen/Torah.

  37. Gustaf skriver: ”Jag har fortfarande frågetecken vad gäller MFS..”

    -Hur mycker har du studerat av vår undervisning.
    När du studerat i vår torágrupp ett år så kan du göra din bedömning. Me du kanske gjort det? 😉

  38. Shlomo: ”Dvs. synd är att bryta mot nomos/Lagen/Torah.”

    Ok, då är vi väl tillbaka på ”scratch”. Vi är alla bröder och systrar, syndare, frälsta av nåd.

    Skillnaden blir väl bara då att jag tror att Kristus fullbordade Lagen för mig, intill sista punkt och prick, och att jag därför kan komma in i ”vilan från mina gärningar” som Hebreerbrevet talar om?

    ”Kom till Mig alla ni som bär på tunga bördor, så skall Jag skänka er vila!”

  39. Gustaf

    SÅ!
    Du har skrivit mycket bra och rätat ut många frågetecken här på aletheia. Lägg betoningen på ”fortfarande” och inte frågetecken. 😉

  40. Shlomo

    EllenRock,
    Ja, nåden är ju en förutsättning före ALLT ANNAT. Amen på det! Utan nåden, ingen Frälsning.

    Jag är med dig, Messias kom för att fullborda/uppfylla Lagen/Torah och profeterna.

    Men det är väl inte samma sak som att upphäva, att den inte gäller mer?
    Men jag förstår vad du menar.

    För mig är det mer att Han kom för att uppfylla allt med mening.
    För att förstå VARFÖR det är en välsignelse, frihet, vila, omsorg och inte en tung börda att få vandra på Vägen/följa Guds goda bud nu när Messias gjorde sig besväret att bli slagen, hånad och dog för mina synder.

  41. Tordan

    Grunden för många evangelikalers eller kristnas ”skräck” för Lagen, är oftast de missförstånd som levt och lever i kyrkan av Lagen och ”det judiska”.
    Lagen, Toran eller Moses Skrifter är ju för det första grunden för all biblisk uppenbarelse. Mose första bok berättar för oss om hela vår världs uppkomst och första historia. Det är oumbärlig uppenbarelse som ingen kan vara utan.
    Kyrkan uppfattar ofta Torans detaljerade förordningar beträffande Tabernatklet, sociala lagar, lagar om offren etc. som ‘petiga’ och ‘orimliga’. Detta har lett till ett avståndstagande. Och om någon kristen visar lite för stort intresse för detsamma, så blir denne nedklassad som mindre vetande eller ‘rubbad’ eller ”på väg till helvetet”.
    Kort sagt så kan man säga att alltihop beror på för-inställningen. Bland judar så har man inte alls en sådan syn. Toran är Guds instruktioner för ett gott liv. Man fattar inte allt på en gång, och man studerar bit för bit, och vinner successivt mer och mer insikt i dess egentliga budskap.
    Det är SÅ man ska ta emot Toran. Inte så som Paulus varnar för att man ska se den som en förutsättning för att genom ‘Laggärningar’, dvs total uppfyllelse av alla dess bud, vinna rättfärdighet (och först då). Lagen och nåden går hand i hand, ja men det gör de i Gamla Förbundet också.
    ‘Judaisering’ är som sagt kravet att bli jude för att få (behålla) frälsningen.
    Jesus (Yeshua) är den Levande Lagen. Han visade oss och gav slutgiltig uppenbarelse om vad Toran vill säga oss. Han avslutade int Lagen.

  42. Roger L

    Shlomo:

    Var det verkligen för att Jesus klarade att inte bryta mot lagen som han kunde frälsa oss?
    I sådana fall kunde väl vilken människa som helst utses att offras för alla. Kunde Jesus synda?

  43. EllenRock, jag håller med dig om frälsningens väg, men vad är det då som Paulus talar om till Timoteus att GT kan ”fostra till rättfärdighet”? Var inte Timoteus frälst? Lagen har flera uppgifter, en för den ofrälste och en annan för den genom nåd frälste. Men Guds lag kan inte bli om intet eller bli ogiltig.

    Yeshua levde ett syndfritt liv, d v s han bröt inte mot något bud som gällde honom, men han levde inte efter alla buden. Det är flera hundra bud som gäller prästerna i templet. Yeshua uppfyllde inte buden så att vi kan leva ett liv utan lag, d v s ett lagfritt eller laglöst liv.

    Jag utlovar en belöning till den som kan hitta en text i NT där det varnas för lagiskhet i den sista tiden.

    Observera! Jag ger ingen belöning för texter som varnar för laglöshet. Det finns det så gott om. 🙂

  44. Hans L

    x
    Inte ”ett lagfritt evangelium”.
    Hellre:”ett evangelium där lagen inte är frälsningsorsak”.
    I romarbrevets sjunde kapitel gör Paulus klart hur lagen och budet kan spela en väldigt negativ roll .
    Det lagen säger till köttet kan bara provocera fram synden ur köttet.
    ” Men då nu synden fick tillfälle, uppväckte den genom budordet allt slags begärelse i mig”
    – Rom. 7:8a

    Men lagen och vittnebördet kan definitivt inte ersättas med något annat, eftersom det som lagen vittnar om för tron – om den rättfärdige – det vittnesbördet har en avgörande betydelse för varje människas frälsning.
    ” Men nu har, utan lag, en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittna om, ” – Rom 3:21
    ” ‘Nej, hållen eder till lagen, till vittnesbördet!’ Så skola förvisso en gång de nödgas mana, för vilka nu ingen morgonrodnad finnes.” – Jes. 8: 20

    Alltså: Inte det lagen säger till köttet,
    men det lagen vittnar för tron.
    —————————————-x

  45. Hej SÅ!
    Vad tyckte du om min definition av laglöshet?
    (februari 25th, 2008 at 1:47 e m)

    Beträffande din fråga ang. Timoteus och GT, så menar du väl inte att ”Skrifterna” och ”Lagen” är samma sak?

    GTs ”troshjältar” t.ex. är en sky av vittnen omkring oss. De bör inspirera oss att lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt. Hur? Genom att ha blicken fäst vid Jesus.

    Bibeln uppmanar oss att ta lärdom av de som tidigare vandrat i gemenskap med Herren, men även ta varning av olydnadens barn som aldrig kom in i vilan.

    ”Låt oss därför ivrigt sträva efter att komma in i den vilan!” Heb 4:11
    Coolt! Sträva efter att komma in i vilan!

  46. Shlomo

    Roger L
    Så som jag förstått saken så skulle Påskalammet vara felfritt. Jag tror det var en av sakerna som gjorde att hans död, han blev som det syndaoffer/påskalammet som krävdes, för oss och att han upprestes av Fadern från döden har öppnat vägen till frälsningen.
    Hade lammet varit deffekt hade det inte godkänts av Fadern, så vitt jag kan läsa.

    Det är många människor som offrar sig och blir offrade dagligen för olika saker, men jag tror ingen annan kan kvalificera att aldrig syndat med definitionen från Johannes: att bryta mot Guds undervisning/Torah. Jag tror att Jesus var den som kom i rätt tid och var utvald av Gud.

    Om Jesus kunde synda?
    – Han blev i alla fall frestad ordentligt och hade egen vilja som han kämpade emot. Mitt svar är att jag tror det, annars hade det inte varit något syfte i att han frestades. Så tänker i alla fall jag.

  47. Budskapet om lagiskhet var mycket aktuellt på Paulus tid och därför upptar det en stor del av hans brev. Bilden på Hagar och Sara är viktig, men inte speciellt aktuell idag. Idag är laglöshtetens ande verksam genom en kristen missförståelse av Guds/Mose lag.

    Min förståelse av de ”två kvinnorna” är:
    Hagar står för den lagiska synen på torán, d v s torán utan Yeshua. Det är lagiskhet.
    Sara står för torán med Yeshua, att man har torán/lagen skriven i hjärtat genom den nya födelsen.

    I inget av fallen handlar det om att torán/lagen har tagits bort. Tack käre Gud för det!!! 🙂

    För att uttrycka det mycket milt: Åge är ute och cyklar! 😉

  48. Esra

    Jag får intrycket att Åge predikar ett evangelium som nästan bara bygger på tolkningar av Paulus skrifter. Han verkar också väldigt okunnig om judendom. Var finns citaten från Messias att det skulle förhålla sig så som Åge menar? Ville verkligen Jesus att hans blivande lärjungar från både judisk och hednisk bakgrund skulle leva ett inverterat liv i jämförelse med Jesus? Jesus är ju jude och när han verkade på jorden levde han ett helt judiskt liv. Åge tar ju bort möjligheten att vara lärjunge till Jesus och ha honom som förebild i livsstil eftersom han menar att Jesus levde efter Guds bud, men att man efter försoningen på Golgata inte ska leva som Jesus för då ”judaiserar” man.

    Kan Åges läsning av Paulus bekräftas av Mose och de andra Profeterna i GT? Det är mycket viktig fråga för som jag har uppfattat Jesus så finns hans agenda redan nedtecknad i GT.

    Här är några texter som kolliderar med Åges läsning av Paulus.

    Se, min tjänare som jag uppehåller, min utvalde, i vilken min själ har sin glädje. Jag

  49. Daniel Sanfridsson

    Jag vill rikta mig till dig som känner dig förvirrad över att två ytterligheter möter varann i denna tråd!!!

    Det finns ingen anledning till oro!!! Som Jesus sa ”tro på Gud och tro på mig” (dvs Jesus).

    Om du tror på Jesus som din frälsare och låter bli att förbli i de grövsta synderna, så här du utan omsvep frälst!

    Därför är Åge min broder tillsammans med alla de judar som bekänner Jesus som sin Messias. För du vet väl att fler och fler judar blir frälsta, men till skillnad mot många hedningar lämnar de aldrig troheten till Guds lag.

    Kom ihåg att det inte alltid är den gyllne vägen som är den rätta!!!! Guds ord har svaren du söker!

    Jag ska nu berätta för dig en del av vår familjs vittnesbörd så att du som grubblar kan se förbi alla flygande bibelversar. (Vittnesbördet skickades till Dagen som en svar på en artikel. Tyvärr valde de att inte ta in det.)

    Jag lägger det i ett nytt inlägg så får du som är nyfiken läsa.

  50. Daniel Sanfridsson

    På väg mot en familj som trivs inför Guds ansikte

    Efter att ha läst artikeln ”Vem ska förmedla tron till barnen?” i dagen den 23/8 kan jag inte låta bli att dela vårt vittnesbörd om hur Gud förvandlade vår familjegemenskap. Såsom artikeln beskriver och i likhet med flertalet barnfamiljer har vi engagerat så mycket vi orkat för att skapa en harmonisk uppväxt för våra tre små barn. Vi har arbetat dubbelt för att spara föräldrardagar och valt att engagera oss i barnomsorg, fritidsaktiviteter, husrenovering och församling. Tiden och dagarna har sällan tyckts räcka till och den genuina närvaron av Guds ord och Ande har ofta saknats.
    För nära ett år sedan hände något som bröt vårt ekorrhjul. Vi var på en konferens och Gud talade till oss om att hans ord har en mall för hur vi på bästa sätt kan ta hand om vår familj och oss själva. Ordet drabbade oss starkt och när vi kom hem började vi ett sökande i skriften för att leta efter Guds principer för tid och familjegemenskap. Det första svaret dröjde inte, vi fann det redan i bibelns andra kapitel ”Och Gud fullbordade på sjunde dagen det verk som han hade gjort och han vilade på sjunde dagen från allt det verk som han hade gjort. Och Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, därför att han på den dagen vilade från allt sitt verk,”
    Ordet om en sabbatsvila blev en befrielse för oss och steg för steg har denna dag blivit en festdag där vi tillsammans som familj kan äta god mat, umgås och komma inför Guds ansikte. Det har blivit en dag då vi slipper ägna oss åt våra vardagssysslor. Vi börjar dagen på kvällen innan med en stor festkväll där vi äter en fin middag och läser några kapitel från Guds ord och sjunger några lovsånger som barnen får önska. För att göra Herrens dag till något alldeles extra får barnen ibland någon liten gåva och vi ägnar vår tid till att vara med vår lilla familj. Även om vi i slutet på veckan kraschlandat efter veckans arbete har dagen av vederkvickelse gett oss styrka att och framför allt glädje att möte den kommande veckan. Lovsångerna som vi sjunger runt måltiderna har spillt över även på veckans övriga dagar och idag har vår familj fått ro till att göra samtliga större måltider till en gemenskap som rymmer tid för någon lovsång och en kort läsning ur Guds ord. Vår Gud är fantastisk och hans ord bär principer för alla veckans dagar och livets olika faser.
    Vi har även funnit utförliga beskrivningar i bibeln som talar om att Gud har gett oss årliga högtider som skriften kallar för ”Herrens högtider”. Vi har börjat nosa på en högtid som tidigare var oss okänd, som bibeln kallar ”lövhyddehögtiden”, och som vi enligt profetorden skall fira vid Jesu återkomst. Med glädje i hjärtat och stor tacksamhet till vår himmelske Far ser jag tillbaka på det år av upprättelse som vi har fått uppleva. För första gången valde vi att inte delta vid valborgselden och midsommarfirandet och ställer nu till fest då Herren har sina högtider.

    Daniel och Malin Sanfridsson

  51. Esra

    (Ursäkta! Jag råkade trycka på ”spara kommentar” innan jag skrivit klart. Här kommer fortsättningen.)

    ”Se, min tjänare som jag uppehåller, min utvalde, i vilken min själ har sin glädje. Jag har låtit min Ande komma över honom. Han skall utbreda rätten bland hednafolken.” Jes 42:1

    ”Han skall inte förtröttas eller brytas ner, förrän han har grundat rätten på jorden. Havsländerna väntar på hans undervisning.” Jes 42:4

    Dessa bibelord visar att hednafolken behöver ”rätten” och ”hans undervisning”. Om Messias ”rätt” och ”undervisning” skulle vara något som står i strid med Guds undervisning genom Mose så har man en tung bevisbörda på sig. Jesus säger att han bara gör det hans Fader gör. Skulle då Fadern visa sin Son något som bryter mot hans vilja uppenbarat i lagen?

    I sista kapitlet i Jesaja uppenbaras vad som komma skall.

    ”Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall ALLA MÄNNISKOR komma och tillbe inför mig, säger HERREN.” Jes 66:23

    Om någon kallar sabbatsfirande för judaiserande och att folk från hednanationer inte skall befatta sig med det så kan man undra varför det i framtiden skall praktiseras av alla folk enligt Jesaja.

    ”Det skall ske i den yttersta tiden att det berg där HERRENS hus är skall stå fast grundat och vara högst bland bergen, upphöjt över höjderna. ALLA HEDNAFOLK skall strömma dit. Ja, många folk skall gå iväg och säga: ”Kom, låt oss gå upp till HERRENS berg, till Jakobs Guds hus. Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi kan vandra på hans stigar.” Ty undervisning skall gå ut från Sion, HERRENS ord från Jerusalem. Han skall döma mellan hednafolken och skipa rätt åt många folk. Då skall de smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar….” Jes 2:1-4

    Har nådens tid ett slut eftersom lagen skall föras ut till alla människor i den yttersta tiden?

  52. Pelle

    Gerdvall, givetvis menar ni i den messianska rörelsen inte att vi kristna ska bli ”judar” utan att vi ska blir ”kristna på riktigt” (förlåt uttrycket, kom inte på något bättre) som håller fast vid de judiska rötterna och följer Mose lag. Men för en utomstående bertaktare som undertecknad verkar det som om den messianska rörelsen helt enkelt är en version av judendom, med Jesus som messias. Att bli ”messianiker” för mig verkar inte så speciellt långt ifrån ”att bli jude”.

    Det var iaf. förändringen jag såg hos en av mina bekanta. Han började följa Mose lag till punkt och pricka trots att han inte var etnisk jude – dvs. började med sabbatsfirande på fredag-lördag (då han vägrade gå till arbetet), följa kosherlagar (att äta julskinka var svår synd), slutade fira de traditionella kristna högtiderna (nu var det lövhyddohögtiden mm. som gällde), började gå runt med kippa, med mera. Han hävdade att kyrkan hamnat helt snett och att den messianska rörelsen hade Sanningen och nyckeln till kyrkans återupprättelse. När jag frågade om han nu också var omskuren fick jag inget svar.

    Tyvärr har jag inte följt utvecklingen av den messianska rörelsen i Sverige på nära håll de senaste åren. Men jag är alls icke obekant till hur den förkunnats på sina håll utanför landets gränser och vad som sagt mina messianska vänner i Sverige höll fast vid för ca 5-6 år sedan. Jag är fullt medveten om att den messianska rörelsen inte är speciellt homogen, och vill därför akta mig att dra alla över en kam. Det är därför jag är intresserad av dina uppfattningar. Men tyvärr svarade du inte på mina frågor i ditt senaste inlägg om vad ”din” lag innheåller . Jag tror det är nödvändigt för vidare diskussion vad du (och den messianska rörelsen) menar att lagen innehåller för den kristne av idag.

    Du skriver att ”alla bud gäller, men alla bud gäller inte var och en.” Vad menar du med det? Hur vet man vilka bud som gäller vem? Ska vi börja följa GT:s offerregler, kosherregler, straffskalor? Vad ska jag som hednakristen av idag följa av Mose lag förutom de tio budorden? Rubbet? Vissa utvalda delar? Är det någon skillnad på judekristna och hednakristnas förhållande till lagen?

    Och så en sista fråga, som kanske är lite utanför ämnet, men ändå viktig i sammanhanget: Är Jesus av samma väsen som Fadern? Är Kristus Gud inkarnerad?

    Ser fram att få en förklaring vad nu menar är kristen etik och moral.

  53. Hej Esra.
    Menar du att Sions berg, helt bokstavligt/fysiskt är en plats i Israel, eller pratar vi om den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem som omnämns i Hebreerbrevet?

    Menar du att även hedningarna ska följa Mose lag och att det är det som profetiorna säger?

    Handlar inte profetiorna ovan om Kristi outgrundliga rikedom, den hemlighet som från evighet varit dold i Gud, alltings Skapare… att ”Guds vishet i sin mångfald nu genom församlingen skall göras känd för härskarna och väldigheterna i den himmelska världen. Detta var det eviga beslut som han utförde i Kristus Jesus, vår Herre…” (Ef 3) ??

    Är inte vi Hans levande hus? Ska inte undervisning gå ut ifrån Guds folk/församling = de som blivit födda på nytt genom Jesus Kristus, till jordens yttersta gräns?

    Förklara gärna lite hur du menar.

  54. Leif

    Daniel: Tack för ditt vittnesbörd!

    Guds principer är till en underbar välsignelse för alla som vill följa hans ord!!!

  55. Esra

    ”Det har ingen betydelse om någon är omskuren (jude) eller oomskuren (hedning). Vad som betyder något är att man håller Guds bud.”

    Mvh Paulus (1 Kor 7:19)

  56. Daniel Sanfridsson

    Jag missade ett viktigt ord i inlägget:
    http://aletheia.se/2008/02/24/de-moderna-judaisterna-artikel-av-age-aleskj%c3%a6r/#comment-7168

    Kom ihåg att den gyllne *medelvägen* inte alltid är den rätta.

  57. Esra: Vilket bud?

    ”Eftersom jag är fri och oberoende av alla, har jag gjort mig till allas tjänare för att vinna desto fler. För judarna har jag blivit som en jude för att vinna judar. För dem som står under lagen har jag, som inte själv står under lagen, blivit som den som står under lagen för att vinna dem som står under lagen. För dem som är utan lag har jag blivit som den som är utan lag, för att vinna dem som är utan lag, fast jag själv inte är utan Guds lag, utan lever i Kristi lag. 1 Kor 9

  58. runesson

    EllenRock

    Det du tror kallas ersättningsteologi. Jesus kommer att komma tillbaka till Jerusalem. Det har vi löften om från både GT och NT. Israel är Israel i mellanöstern idag och judarna är Guds Egendomsfolk, det folk som Bibelns löften gäller. Sen kan du läsa Rom 11 för att se var du kommer in i sammanhanget.

    Shalom runesson

  59. Esra

    Hej EllenRock!

    Jag tror att det finns både ett himmelskt Jerusalem och ett på jorden i landet Israel. Dessa kommer att förenas då Jesus kommer tillbaka som Kung och regent över alla nationerna. I Upp 21:10 står det:

    ”Och han förde mig i anden upp på ett högt berg och visade mig den heliga staden Jerusalem som kom ner från himlen, från Gud, och som ägde Guds härlighet.”

    Från detta himmelska Jerusalem på jorden i landet Israel kommer Guds underbara undervisning att gå ut över hela världen och Guds heliga fina bud kommer att prägla jorden så att man inte längre behöver ”träna sig för krig”. Guds rike blir då synligt och alla som tagit emot Jesus som Herre blir då uppryckta, förvandlade och får möta Messias i luften och komma med honom ner på jorden.

    Ja, jag tror att profetiorna talar om hedningar som lyder Messias Faders bud.

    Jo, jag tror att de frästa (församlingen) redan nu ska leva och visa vägen och att undervisning skall gå ut från våra tempel (varje pånyttfödd människa) redan nu, men Jesajatexten i kapitel 2 betonar ju ”I den yttersta tiden” och att ”man inte mer ska träna sig för krig”. Detta är ju inget vi ser ännu trots att det är många pånyttfödda på jorden. Jag tror att denna text talar om det så kallade tusenårsriket.

    Det finns undervisning om fem olika tempel i Bibeln.
    1. Det himmelska templet
    2. Det jordiska templet
    3. Messias kropp
    4. Församlingen
    5. Den pånyttföddes kropp

    Jag tror inte man behöver sätta dessa olika tempel i motsättning till varandra. I alla tempel gäller samma lag som jag uppfattar det.

    Mvh Esra

  60. Daniel Sanfridsson

    Det haglar många ord i denna debatt. Åges artikel som publicerades är allt annat än saklig och kan endast bidra till en konfrontation. Jag beklagar detta!

    I ett regelrätt ställningskrig kan Guds upprättelse för Sverige gå förlorad, då människor inte hör hjärtats inställning bakom inläggen, pga allt buller.

    Det pågår en tid av återupprättelse i vårt land idag, där människor vänder sig tillbaka till att följa skriften av hela sitt hjärta.

    Ah! du är på lagsidan säger någon!! En sån där Judaist!!! Dem ska drivas ut!!!!
    Släng inte ut mig än lyssna är du snäll!

    Min grundläggande uppfattning är att vår Pappa som är i himlen, aldrig och jag menar aldrig, ger sten till sina barn när de ber om bröd.

    Varje instrukton som din Pappa har uttalat i skriften är till välsignelse, om du av hjärtats glädje, i tro, förtröstar på att han som har skapat dig vet vad om är bäst för dig.

    Jag har en fråga!

    Varför?
    Varför?
    Varför?

    …har den kristna kyrkan förkastat hälften vår Pappas högtider?

    Varför firar nästan bara judarna sabbat?

    Varför har kyrkan inte förstått att Guds kalender för våra liv är bättre än något annat högtidsschema som går att finna!

    Hur kan de komma sig att kyrkan bara firar de högtider som redan har uppfyllts under Jesu första tillkommelse men fundamentalt och totalt missar de tre högtider som talar om hans andra tillkommelse????

    Vi kan bedöma vädret för imorgon, men det profetiska skeendet missar vi fullständigt!!!

    Låt mig introducera Herrens återstående högtider översiktligt:

    Den stora shofarblåsardagen:
    En högtid som vittnar om den stora basunen som ska ljuda vid Messias andra tillkommelse!

    Yom Kippur:
    Föroningsdagen som kallar oss till omvändelse, för att vara redo för Messias, som en dag ska börja döma världen efter denna högtid.

    Lövhyddehögtiden:
    Den stora glädjefesten, då vi som hållit ut skall få fira lammets bröllop i Jerusalem tillsammans med Jesus vår Messias!

    Sabbaten och årsräkningen
    Den judiska årsräkningen närmar sig det 7:e årtusendet. Bibeln talar tydligt om att 1000 års riket kommer att vara som en sabbatsvila. En dag som tusen år, den sjunde dagen är i antågande!

    Tiden för Jesu ankomst närmare sig snabbt men kristenhet står förblindade av rädsla för att bli lagiska!

    Öppna dina ögon och välj Herrens högtider, så att han kan välsigna dig med renade fester, där han med sin glädje och närhet kan visa dig och din familj på sina planer till upprättelse för dig!!

    Må Herren öppna våra ögon till att följa hans vägar och inga andra!

    Vänligen din broder Daniel

  61. Esra

    Hej EllenRock.

    Du undrar vilket bud man ska hålla enligt Paulus i 1 Kor 7:19. Jag tror inte Paulus tänkte på ett specifikt bud utan på buden i allmänhet. Att Paulus som jude skulle lyfta fram bara ett bud att hålla är mycket långsökt. Menar Paulus att man t e x inte ska mörda, men ljuga går bra?

    Håll alla bud som du med glädje i hjärtat kan praktisera och som går att hålla i din livssituation.

    Du citerar 1 Kor 9. Min förståelse är att Paulus här betonar sin ödmjuka tjänarinställning, ”Har jag gjort mig till allas tjänare…” (vers 19). Han kunde umgås med både dem som använde lagen på ett felaktigt sätt dvs levde ”under lagen”, vilket är samma uttryck som det moderna uttrycket ”att leva lagiskt”, och med dem som kom från hedniskt håll helt okunniga om Guds fina lag.

    Att Paulus själv levde efter Guds lag visar vers 21:

    ”För dem som är utan lag har jag blivit som den som är utan lag, fast jag själv inte är utan Guds lag utan lever i Kristi lag.”

    Jag uppfattar ”Guds lag” och ”Kristi lag” som synonymer. Gör du det också?

    Mvh Esra

  62. Hej Esra!

    Du skrev: ”Jag uppfattar “Guds lag” och “Kristi lag” som synonymer. Gör du det också?”

    Nej, jag gör ju inte det…

    Inte så att de står i motsats till varandra. Jag tänker väl som så att Jesus fullbordat allt det som lagen och profeterna skrivit om Honom.

    Så ger Han oss ett ”nytt bud”, som visserligen inte är ett nytt bud. ”Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag har älskat er.” Joh 15:12

    Det är vad jag ser som ”Kristi lag”.

    Och i detta sammanfattas ju hela lagen och profeterna. Eller? Följer du min tankegång?

  63. Barnabas

    En länk till en artikel som belyser det ämne som diskuteras i denna bloggpost. Hur gammal artikeln är vet jag inte, men fick den för ett tag sedan av en god vän. Kanske någon är intresserad av att läsa:

    http://www.mensviventer.no:80/mvv48/nodvendigoppgjor.html

  64. Åge säger:
    Judaisterna – Evangeliets stora hot.

    En del kristna tror att Islam är det storsta hotet mot evangeliet. Jag tror de tar fel, för ingen annan religion har något att ställa upp med gentemot evangeliet. Då är judaisterna ett större hot, ganska enkelt för att de infiltrerar den kristna miljön inifrån. Judaisterna har förgiftat största delen av kristna miljö över hela världen, i alla kyrkosamfund och rörelser.

    Kommentar: Otroligt att läsa detta. Jag har alltid uppskattat Åge som en härlig evangelsist men här har han spårat fel.
    Det är klart att vi inte ska leva under lagen.
    Men skulle judaisterna vara större hot än Islam?
    Knappast!

    Och att de förgiftat största delen av kristna miljöer över hela världen , vilket dåligt underbygt utryck.

    Nej Åge, så stort inflytande har inte detta. Att kristna lever i gärningslära är alltid tragiskt eftersom vi ska leva av tro, men att lägga skulden för de kristnas gärningslära på judarna och judaisterna med det dåliga faktaunderlag det är djupt tragiskt.

    Det stora problemet mot evangeliet har behandlats på aletheia i nästan varje fråga så detta är inte rätt forum men titta hellre åt Rom så ser du var lagiskheten och gärningsläran
    kommer ifrån.

    /S

  65. Roger L

    Det är väl större risk att en kristen blir ”judaist”, om det i alla händelser skulle vara ett problem, än muslim.. Eller?

  66. De apostoliska skrifterna varnar för att predika en annan Jesus. Detta är allt annat än bibliskt, detta är avfallet i dess mest perverterade form. detta är den nya religion som uppstod under det andra århundradet och konfirmerades av Konstantintin i Nicea 325 krt. Man ansträngde sig för att skapa en ”judenrein” religion, man ”kidnappade begreppet kristendom, man skapade nya obibliska högtider som påsk och pingst, man tog hedniska högtider som jul och midsommar och k´ristnade dem. Augustinus skall ha sagt ”Älska Gud och gör som du vill”, dessa ord sammanfattar väl kyrkofädernas nya religion.

    Älskade vänner FLY DETTA, kom inte vid hennes synder. Bieln varnar inte för laglydnad utan laglöshet. Om detta land skall räddas behöver det resas upp ett folk som älskar Herrens instruktioner, en församling enligt mönsterbilden.
    Laglydanad ger frihet, frihet är aldrig att göra vad jag vill utan förmågan att göra det jasg skall.

  67. Allan

    Är det meningen att kristna ska följa allt i Mose lag? Knappast!

    Lagen säger:

  68. Daniel S
    Takk for at du deler fra ditt liv- gir meg nye tips og Guds kjennskap 😉

    Anita

  69. Allan

    Något gick snett här … nytt försök!

    Är det meningen att kristna ska följa allt i Mose lag? Knappast!

    Lagen säger:
    ”Sker skada, skall du ge liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma.” (2 Mos 21:23-25)

    Jesus säger:
    ”Ni har hört att det blev sagt: öga för öga och tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom. Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också. Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig.” (Matt 5:38-42)

    Vad gäller högtider kan man påminna sig om orden i Kol 2:11-16:
    ”I honom har ni också blivit omskurna, men inte som människor gör det, utan genom att bli av med den syndiga kroppen — det är omskärelsen genom Kristus — när ni begravdes med honom i dopet. I dopet har ni också uppstått med honom genom tron på kraften hos Gud som uppväckte honom från de döda. Och ni, som var döda genom era överträdelser och ert oomskurna tillstånd, er har Gud gjort levande tillsammans med Kristus, i och med att han förlät oss alla våra överträdelser och drog ett streck över det skuldebrev som belastade oss med lagens krav. Han har utplånat det genom att spika det på korset. Han avväpnade härskarna och makterna och utsatte dem för allas förakt, när han triumferade över dem genom Kristus.
    Låt därför ingen döma er för vad ni äter eller dricker eller hur ni iakttar högtider eller nymånar eller sabbater.”

  70. EllenRock skrev: Du skrev: “Jag uppfattar “Guds lag” och “Kristi lag” som synonymer. Gör du det också?”

    Nej, jag gör ju inte det…

    Inte så att de står i motsats till varandra. Jag tänker väl som så att Jesus fullbordat allt det som lagen och profeterna skrivit om Honom.

    Du har missat en sak, nämligen att Jesus inte alls har fullbordat allt som Tanach skrivit om. Framför allt har han inte fullbordat sin Messiasgärning förrän han återkommit som den segrande och dömande Messias som det står om i till exempel Joel 3:1-3. Det är huvudanledningen, som jag förstår det, till att judarna har förkastat honom som deras Messias.

  71. Hej allihopa!
    Jag har haft besök hela kvällen och därför inte kunna svara på era kommentarer. Har börjat skriva på en lång avhandling, men publicerar det först i morgon! Mina ”judiska vänner” har som vanligt varit ivriga… 😉

    Bless!

  72. Daniel Sanfridsson

    Allan du misstolkar versen vilket är lätt att göra då vi lever i en annan tid.

    ”Låt därför ingen döma er för vad ni äter eller dricker eller hur ni iakttar högtider eller nymånar eller sabbater.”

    Läs 2 Mos 12:48 ”Om en främling som bor hos dig vill fira HERRENS påskhögtid, skall alla av manligt kön hos honom omskäras. Sedan får han komma och fira den, och han skall då vara som en infödd i landet. Men ingen oomskuren får äta påskalammet.”

    Versen handlar om att oomskurna hedningar får fira Herrens högtider eftersom deras hjärtans omskärelse kvalificerar dem som Abrahams barn.
    Paulus säger att hjärtats omskärelse är tillräcklig för en hedning. Därför kan denne fira högtiderna utan att känna sig dömd.

    Allan, ingen tvingar dig att fira Herrens högtider!!!!

    Men min vän jag lovar dig att om du tog mod till dig att smaka på de högtider som din Far i himlen har skapat så skulle du aldrig och jag menar verkligen aldrig ,vända åter till Konstantins högtider.

    Varför?
    Varför?
    Varför?

    ….nöjer sig kyrkan med att fira vårhögtiderna som redan uppfylldes vid Jesu första tillkommelse och vägrar kategoriskt att fira återstoden av Herrens högtider, de som samtliga talar om det profetiska som ska komma vid Jesu andra tillkommelse???????

    Om detta inte är en slöja så……

    Far jag ber dig, må våra ögon öppnas så att vi får se dina planer för framtiden genom din kalender!

    Var välsignad och smaka och se att Herren är god!
    Daniel

  73. Daniel Sanfridsson

    Tack Anita för din uppmuntran det värmer verkligen!

    Om jag genom att offra något, kunde få mina syskon att förstå vilka välsignelser man går miste om, när man säger nej till Herrens profetiska högtider, skulle jag gladeligen offra det!

    Må Herren leda din steg på rätta vägar!

    Psalm 1
    Daniel

  74. Johan

    Att vi blir frälsta och bevarade i frälsningen av Nåd och allenast av Nåd borde inte vara oklart för någon kristen eller messiansk ”jude”. När man definierar lag så måste man väl klarlägga att den moraliska lagen alltid består, alltså är mord och stöld och äktenskapsbrott alltid mord och stöld och äktenskapsbrott men om vi går till sabbatsfirandet till exempel så kommer skillnaden fram. Vi är inte pliktiga att fira sabbat utan Kristus är vår Sabbatsvila. Trots detta får vi fira sabbat om vi vill det men kan inte dömma dem som inte gör det . Men varje kristen som tror att han eller hon kan behaga eller finna favör inför Gud genom laggärningar är inte i Nåden.

  75. Kalle hedning
    he..he 🙂

  76. 10

    Likt Pelle, My Two Pence, Haggaj, m.fl…
    tycker jag mig se övertoner i båda lägren.

    Jag ser att jag har mycket att lära från båda läger, men båda lägren verkar inte vilja lära av bröderna på andra sidan.

    Är vi ödmjuka?

    Hur ska vi som av hjärtat söker Gud annars bli enade?

    Är vi mer intresserade av att hävda en egen åsikt?

    10

  77. Daniel S
    Takk for bibelverset- salme 1. Det er et av mine favoritt vers.
    Er det ikke fantastisk at når jeg/du mediterer over Guds LOV/INSTRUKSER/UNDERVISNING
    så blir vi som et tre plantet ved vannet- aldri mer noen tørke,aldri mer visne blader,aldri mer død- bare levende vann ( noe som symboliserer velsignelse 😉 ) Et tre som bærer frukt- av seg selv, og uansett hva jeg gjør så lykkes jeg- fordi Guds ord leder an i avgjørelsene. Til og med når det ser ut til at jeg mislykkes i menneskers øyne- så lykkes jeg i Guds 🙂 og ennå bedre; Herren kjenner de rettferdiges vei- jeg er kjent av HAM 🙂 ikke glemt eller oversett.
    Snakker til meg selv- trenger det nå for tiden,for jeg vet ikke hvor veien går videre i mitt liv akkurat nå
    Takknemlig for alt av Guds ord du kommer på å gi meg.

    Anita

  78. Gustaf

    Vill instämma i Stefan G: gärningslära se Rom. Kollade lite vad kk skrivit och fann tex detta: ”Synd är ingenting annat än onda gärningar (KKK 1849-1850). Vi kan undvika synd genom att jämt göra goda gärningar. Alla helgon vet att bästa sättet att hålla sig fri från synd är att hänge sig åt regelbunden bön, åt sakramenten (framförallt Eukaristin), och åt kärleksgärningar.” http://www.fragaprasten.nu/html/salvatio.htm
    Vidare verkar det vara krångligt med frälsningen i RKK, se svaret som den katolske prästen ger.

  79. Nu till en praktisk tillämpning….

    Du har fått kontakt med en ”hedning” som blivit intresserad att ha ett samtal med dig om olika livsfrågor.

    Han inbjuder dig och har lagat lite mat. Det blev griskött….

    Hur reagerar ni kära bröder som av kärlek till Far vanligtvis avstår att äta griskött?

    Riktigt nyfiken!

  80. Theodor, mycket enkelt! Jag äter av potatisen och grönsakerna och säger att jag uppskattar hans gästfrihet, men att jag inte äter griskött. Klarar han inte det är hans intresse inte genuint. 😉

  81. Hoppas det blir fler svar…. ;=)

  82. EllenRock, jag har varit borta sedan eftermidd. och varit upptagen med att uppfylla ett bud från NT. (Det finns fler bud i NT än i GT, men säg inte detta till Åge) Du kan ju börja med Paulus bud: Var alltid glada! 🙂

    Skall försöka svara på dina frågor.

    Du skriver: Kanske vi kan definiera laglöshet som att “leva sitt liv utan referens till Gud”?

    -Varför göra en egen definition när bibeln redan definierar synd som olydnad mot torán.
    Din definition låter mer som en som har tappat all kontakt med Gud. Att synda är en allvarlig sak, men det innebär inte att man upphör att vara ett Guds barn.

    Att vara en syndare är ett konstant tillstånd av synd, men att synda är något som en frälst människa kan och ofta tyvärr gör. Att som ett Guds barn leva kvar i oomvänd synd kan leda till att man mister sitt barnaskap hos Gud.
    Den som inte står under lagen utan har den i hjärtat, har då Guds Ande till hjälp.

    EllenRock skriver: ”Beträffande din fråga ang. Timoteus och GT, så menar du väl inte att “Skrifterna” och “Lagen” är samma sak?”

    – Det som kyrkan har gett namnet Gamla Testamentet är visserligen gammalt (NT är ju också nästan 2000 år) men det är inte ett testamente. Judarna kallar det Tanak (Tanach) eftersom det består av tre delar Torá, Neviim och Ketuvim (Lagen, Profeterna och Skrifterna). Tar man första bokstäverna på de hebreiska orden får man TNK. Med vokaler blir det Tanak (de grammatiska reglerna ger det uttalet Tanach)
    När Paulus skriver ”all Skrift är utandad..” så menar han hela Tanach, d v s hela GT.

    EllenRock: ”GTs “troshjältar” t.ex. är en sky av vittnen omkring oss. De bör inspirera oss att lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt. Hur? Genom att ha blicken fäst vid Jesus.”

    – Javisst du har så rätt, och hur levde Jesus?
    ”Den som säger sig förbli i honom skall vandra som han vandrade.” Ordet ”vandra” eller ”leva” motsvaras av det hebreiska ordet ”halacha” som betyder vandra/leva. Det har blivit ett begrepp som talar om hur en viss judisk riktning tolkar buden. Man talar om ortodox halacha och den reglerar hela livet hos en ortodox jude. Vi uppmanas att leva efter Messias halacha, hans tolkning av buden. Han ger oss riktlinjer i evangelierna och genom sina apostlars skrifter.

    Aldrig någonsin talas det om att buden inte gäller, men Messias börda är lätt och hans ok (halacha) är milt. Inom judendomen talar man om toráns ok. Ett ”ok” är något som läggs över axlarna och fördelar bördan. Torán är detta ok som fördelar den livsbörda som vi alla människor måste bära. Den gör att vi får ett bra och välsignat liv. Det är vår själafiende som vill få oss att tro att ett liv utan lagar ger frihet. Frihet är att veta var gränserna går. Innanför dessa gränser har jag full frihet.
    Att leva utan gränser ger i längden inte frihet utan slutar i laglöshet/anarki.

    Blessings!

  83. Esra

    Hej EllenRock!

    Jaha, du tror att Guds lag och Kristi lag är två olika saker. Menar du att Guds lag = buden i Moseböckerna och Kristi lag = älska varandra?

    Det klart att vi ska älska varandra som Jesus har älskat oss. Jättefint att du poängterar det!
    Men samma resonemang (om att det nu bara finns Jesu kärleksbud) som du för hörde jag en kristen präst använda för att rättfärdiga sin homosexuella livsstil. Varför spela ut Jesu kärleksbud mot Guds bud?

    Du skriver: ”Jag tänker väl som så att Jesus har fullbordat allt det som lagen och profeterna skrivit om honom.”

    Jag antar att du syftar till Matt 5:17-19. Jag tror att det kan vara bra för dig att veta att det sätt som du tolkar ordet ”fullborda” i denna text inte stämmer med det judiska sättet, alltså Jesu sätt, att förstå detta uttryck. ”Upphäva och fullborda” är inte några nya begrepp som Jesus hittade på utan två mycket välkända begrepp inom judendomen vid denna tid. ”Fullborda” har i detta sammanhang inget med att fullborda profetior att göra, utan har att göra med att tillämpa buden på rätt sätt så att man inte bryter mot Guds bud. Att ”upphäva” betyder att förklara något ogiltigt eller att tillämpa Guds bud på ett felaktigt sätt som gör att bryter mot budet. Jesus kom för att visa hur vi skall leva efter Guds bud på rätt sätt.

    Vers 19 bekräftar ju denna tolkning:

    ”Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket.”

    Åge tvärnitar efter vers 18 eftersom vers 19 avslöjar hans dåliga utläggning av texten. Det skulle vara intressant att höra hur du uppfattar vers 19!

    Mvh Esra

  84. Esra

    Jag tycker om det du skriver Daniel Sanfridsson!

    Tack för det fina vittnesbördet om HERRENS högtider. Jag tror att det ligger varmt om vår Faders hjärta att få uppenbara dessa underbara högtider för fler och fler i dessa dagar.

    Mvh Esra

  85. Esra

    Här kommer lite bra nattläsning för dem som är vakna.

    ”HERRENS lag är fullkomlig, den ger själen nytt liv. HERRENS vittnesbörd är sant, det gör enkla människor visa. HERRENS befallningar är rätta, de ger glädje åt hjärtat. Hans bud är klart, det upplyser ögonen. HERRENS fruktan är ren, den består i evighet. HERRENS domslut är sanna, de är alla rättfärdiga. De är dyrbarare än guld, än mängder av fint guld. De är sötare än honung, än renaste honung. Genom dem blir din tjänare varnad, den som följer dem får stor lön.” Ps 19:8-12

    ”Hans händers verk är sanning och rätt, alla hans befallningar är fast grundade. För alltid och för evigt står de fasta, de fullbordas med sanning och rättvisa.” Ps 111:7-8

    ”Saliga är de som vandra i fullkomlighet, de som lever efter HERRENS undervisning.” Ps 119:1

    ”Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din lag.” Ps 119:18

    ”och ge mig av nåd din lag.” Ps 119:29

    ”Jag tänker om natten på ditt namn, HERRE, jag ger akt på din lag. Det har förunnats mig att akta på dina befallningar.” Ps 119:55-56

    ”…och alla dina bud är sanning. Sedan länge vet jag genom dina vittnesbörd att du har fastställt dem för evig tid.” Ps 119:151-152

    ”Stor frid äger de som älskar din lag.” Ps 119:165

    ”Detta är slutsatsen när allt har blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det hör alla människor till.” Pred 12:13

    Godnatt eller (godmorgon) alla rara medvandrare här på jorden! Nu är det dags att vila lite!

    Mvh Esra

  86. Daniel Sanfridson

    Anita mitt svar till dig fastnade i modereringen.

    Andy kan du kolla detta?
    Daniel

  87. Kalle Hedning/Petrus:

    Tog bort kommentaren från ”Kalle Hedning” eftersom den kom från samma IP adress som Petrus & hänvisar till kommentarsreglerna §3 samt §6. Desvärre gäller Aletheias kommentarsregler fortfarande, trots nåden 🙂

    mvh Daniel

  88. Stefan G.
    Du skriver i slutet av din ”dikt” : ” Herren ska nu börja strida med hast för att så många ska lämna religionens last ”.
    Min fråga till dig är då : vilken religion menar du då att många ska lämna ?

    Allt gott !

  89. Tordan

    Allan skriver om högtiderna:
    Vad gäller högtider kan man påminna sig om orden i Kol 2:11-16:
    “…Låt därför ingen döma er för vad ni äter eller dricker eller hur ni iakttar högtider eller nymånar eller sabbater.”

    Detta bibelställe tas ofta ur sitt sammanhang och används som ”bevis” för att Gamla Testamentet är ‘passe’.
    Nu är det ju så att vad Paulus skriver om är konflikter mellan frälsta judar och frälsta hedningar som hade olika syn på HUR högtiderna skulle firas. Det står inte OM ni iakttar högtider etc..
    Bara tanken att Paulus i denna vers skåpar ut hela uppenbarelsen fram till Malaki, är naturligtvis orimlig.

    Så starkt färgas våra ögon av vad vi vill se, när vi läser en text…

  90. Er det bare meg, eller virker det som om man rett og slett enten må være svenske eller vestlending for å misforstå evangeliet så totalt?

  91. Tordan

    ‘Sorry,’
    det räcker att man tappad den ursprungliga, judiskt/hebreiska förståelsen av texten för att man ska börja ”hitta på” egna tolkningar. Man läser in sina egna preferenser.

  92. MIB

    Hei !

    Er dispensasjonalismen den teologiske referanseramma for ”nådeforkynninga” ?

    Nokre norske kritikarar som Leif Jacobsen og Lars Olav Gjøra meiner det. Men mange som står for nådeforkynninga vil ha seg frabedt å bli stempla som dispensasjonalistar. Det trur eg gjeld for Andy og.

    Kanskje ”new covenant theology” (NCT) er ei meir passande referanseramme?

    sjå:

    http://www.biblicalstudies.com/bstudy/hermenutics/nct.htm

    Eller kanskje ingen av boksane passar?

    Men som regel er ”nye teologiske tankar” ikkje så nye likevel. Det dreier seg ofte om gjenoppdaging av gamle sanningar eller løgner.

    Sjølv har eg ikkje konkludert heilt – men eg synest Douglas J Moo har ein del gode poeng.

    http://www.covopc.org/Papers/Moo_Outline_Law.html

    mvh
    MIB

  93. Esra

    Åge skriver: ”Detta upprepar han med tyngd, och lyser ut en ”dubbel förbannelse” över dem som inte förkunnar ”det lagfria evangeliet.” (Uttrycket har hämtats från Norsk Studiebibel sid. 1497, fotnot till Gal 2:2)”

    Åge bygger sin lära genom att hämta ett obibliskt begrepp, ”det lagfria evangeliet” från en fotnot i en norsk översättning av en grekisk översättning av en hebreisk text. Detta är inte seriöst!

    Detta är att jobba baklänges. Åge bör sätta sig ner och studera hur juden Paulus levde och tänkte som jude. Försöka förstå översättningarna från den hebreiska världen i linje med vad som är rimligt inom judendomen och sedan inte lägga någon vikt vid fotnoter som inte alls kommenterar texten utan bara helt abrubt lyfter in ett för bibeln okänt begrepp!

    Åge skriver: “Driv ut judedomen från församlingen!”

    Fråga: Kan man driva ut judendomen ur församlingen utan att driva ut judarna ur församlingen? Det vore ju lite pinsamt om inte Jesus platsade i församlingen!

    Åge tycker tydligen inte att Konstantin med vänner inte lyckades klä den judiska Jesusrörelsen i tillräckligt hedniska kläder trots tappra försök. Att driva ut judendomen från församlingen är ett annat sätt att säga: ”jag vill inte ha något med Jesus och hans förbannade apostlar att göra.”

    Man ska ha respekt för de äkta olivgrenarna och inte förhäva sig! Jesus är fortfarande lejonet av Juda så se upp!

    Mvh Esra

  94. Hans L

    En fråga som nämnts/behandlats några ggr, om inte annat av Esra, EllenRock och hr. Berger:
    ”Är Guds lag och Kristi lag synonyma?”

    En reflexion:

    Det bibelställe där dessa uttryck – Guds och Kristi lag – förekommer är 1 Kor. 9: 21 ”För dem som äro utan lag har jag, som icke är utan Guds lag, men är i Kristi lag, blivit såsom vore jag utan lag, för att jag skall vinna dem som äro utan lag. ” Och för att få med litet mer av sammanhanget, aposteln skriver: ”Ty fastän jag är fri och oberoende av alla, har jag dock gjort mig till allas tjänare, för att jag skall vinna dess flera. För judarna har jag blivit såsom en jude, för att kunna vinna judar; för dom som stå under lagen har jag, som själv icke står under lagen, blivit såsom stode jag under lagen, för att kunna vinna dem som stå under lagen. För dem som äro utan lag har jag, som icke är utan Guds lag, men är i Kristi lag, blivit såsom vore jag utan lag, för att jag skall vinna dem som äro utan lag. ”

    Talar inte aposteln här om minst två olika förhållningssätt, där LAGEN spelar en eller annan roll?
    – att vara under lagen
    – – – att vara i lagen
    ……………………………….
    Var står det någonstans om någon som med hänvisning till Mose har varit ”i lagen” annat än här? Annars var de alla under lagen.
    Jesus själv föddes såsom människa, och han var , som det heter ” ställd under lagen..”
    – Gal. 4:4
    !
    Men när han hade fullbordat sin gärning hade han fört sina efterföljare, inte bara in under lagen, utan in i den. När de gick ”över sädesfältet” – Mark. 2: 23 – 28 – förde han dem in i Guds tempel.

    .
    Därför är det skillnad på Guds lag och Kristi lag i den meningen, att ingen människa har någonsin kommit in i Guds lag genom Mose.
    I Kristi lag går det eventuellt att komma in. Och därmed också in i Guds lag, eftersom Fadern och Sonen är ett
    – Joh. 10:30
    ..
    Men vägen går genom Kristus – inte genom Mose.
    Allrahelst för sådana som inte själva är av judisk börd.

    Och ”Människosonen är Herre över sabbaten”

  95. Diskussionen som förts hittils är mycket intressant och det finns en hel del i båda lägen som är attraherande. Jag anser att kruxet på något sätt har att göra med lagens måste eller icke-måste. Jag har precis skrivit lite om det själv.

  96. Ursäkta Petrus och Stefan,
    men inte säger väl Åke att judarna bär skulden för de kristnas gärningslära? Jag behöver inte försvara Åke, för han kan säkert försvara sig själv, men det verkar ju VÄLDIGT VIKTIGT att påpeka i sammanhanget att s.k. ”judaism” inte är samma sak som det judiska folket. Judaism är efter vad jag förstått en bibeltolkningsmodell som leder till att lag och evangelium blandas. Evangeliet är först för juden, sedan för greken. Kärleken till det judiska folket förminskas inte av att man tar avstånd från ”judaism/lagiskhet” eller vadhelst man nu väljer att kalla det. Inte från min sida iallafall. Därför vill man ju helst inte bli kallad för antisemitisk.

    SÅ: ”Jag äter av potatisen och grönsakerna och säger att jag uppskattar hans gästfrihet, men att jag inte äter griskött. Klarar han inte det är hans intresse inte genuint.”

    Du ser att ditt svar är lite förenklat och ”lagiskt” va? Jag blev en gång hembjuden till en fattig man i norra Kenya som tagit av sina icke-existerande resurser för att bjuda mig och en vän på måltid. Han serverade njurar, något som jag tycker är extremt äckligt, så jag kunde inte äta. Tjejen som jag var tillsammans med var vegetarian och avstod för den skull. Usch. Jag tror människor kan vara mycket intresserade av vårt Budskap, oavsett vilken mat de sätter fram till oss, och jag tror faktiskt att de ofta läser av vårt beteende innan de lyssnar. Därför rekommenderar jag alla att försöka följa Paulus råd att inte ställa frågor kring det som dukas upp. ”Genom Guds ord och bön blir allt rent” 1 Tim 4:5

    SÅ: “Den som säger sig förbli i honom skall vandra som han vandrade’… Man talar om ortodox halacha och den reglerar hela livet hos en ortodox jude. Vi uppmanas att leva efter Messias halacha, hans tolkning av buden.”
    Innebär det att om vi inte lever efter Messias halacha, så förblir vi inte i Honom? Blir då all vår frukt dålig om vi inte följer dessa bud? Blir allt vårt verk som grenar som torkar bort och bränns upp ifall vi inte följer Messias halacha? (Det är ju vad Jesus säger ska hända de som inte förblir i Honom).

    Esra:
    Du frågar mig om Matt 5:19. “Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket.”
    Jag vill kontra med Matt 5:20 😉 ”Jag säger er att om er rättfrädighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.” Ajda! Då var det kört igen, eller?

  97. Daniel Sanfridson

    Till Anita

    Du frågade mer om Herrens högtider. Vår Far har de underbaraste av fester för den som är nyfiken.

    Jag vill bara varna dig för att när du väljer att inrätta ditt liv efter Herrens kalender, så konfronterar du den som satt i sinnet att ändra Herrens heliga tider enligt Dan 7:25.

    Därför får man vara beredd på att konfrontera antijudiska andemakter och fruktan, men de välsignelser som Herren ger överstiger vida det motstånd du får möta.

    Om du är nyfiken på den dag som Gud kallar för sin, och som skriften kallar Herren din Guds sabbat läs vidare på ex:
    http://www.thewatchman.org/se/shabbat.php

    Vill du veta vad den andra hälften av Herrens profetiska högtider vill berätta för dig, läs vidare på ex:
    http://www.thewatchman.org/se/feasts.php

    Må Herren välsigna dig, din familj och alla dem som gör hans fester till sina glädjefester, med allt gott ur hans rika förrådshus.

    Jes 54:6, Jes 58:13
    Daniel

  98. Så bra du skriver Ellenrock!!

    Den som fokusserar allt för mycket enstaka lagar löper risk att glömma vad som är det viktigaste just då och det ALLTID kärleken! Ingen av os är fullkomlig på den punkten men vi känner nog igen poängen i följande historia. En mycket kunnig biolog var i Brasilien där han skulle undersöka ett o annat. Hans förlovade följde med honom på resan. De färdades med mindre båtar och en dag så råkade hans förlovade befinna sig i en annan båt än där biologen befann sig. Rätt vad det var hördes ett väldigt skrikande och efter en stund så fick biologen höra av en mycket upprörd inföding att hans förlovade hade blivit uppäten av en krokodil! Men biologen skrattade till och sa bara: din dumbom! Krokodilen finns inte i Sydamerika, bara alligatorn!

    Och visst hade biologen rätt, men kan det vara så att han ändå missat poängen?

  99. Esra

    Hej EllenRock!

    Jag uppfattade inte riktigt din förklaring av Matt 5:19. Jag förstår inte heller vad du menar med kontringen? Menar du att vers 20 gör att man kan skippa vers 19? Vad är det som är kört?

    Mvh Esra

  100. Esra,
    ursäkta oklarheten. Jag menade att om Jesus uppfyllde buden och vi förkunnar rättfärdigheten i och genom Honom så funkar det! (Då har vi således inte upphävt ett enda minsta lilla bud + att vår rättfärdighet vida överstiger fariseernas pga Honom). Rättfärdighet utan eller utöver rättfärdigheten i Kristus blir som en solkig klädnad. Om vi försöker oss på det, är det kört.

  101. Esra

    Hej! EllenRock!

    Tack för den lite tydligare utläggningen. Jag ska precis åka bort och blir borta drygt ett dygn. Vi kanske hörs senare!

    Mvh Esra!

  102. Daniel Sanfridsson

    Ellenrock
    Det finns ett problem med din tolkning och det är att det är Jesus som säger att du skall vandra i lydnad till buden. Om dessa versar syftar på Jesu lydnad av buden. Gäller då frågan i versen efter huruvida Jesus blir stor eller liten i himlen?

    Daniel

  103. Tordan

    EllenRock förtäljde:
    ”Jag blev en gång hembjuden till en fattig man i norra Kenya som tagit av sina icke-existerande resurser för att bjuda mig och en vän på måltid. Han serverade njurar, något som jag tycker är extremt äckligt, så jag kunde inte äta. Tjejen som jag var tillsammans med var vegetarian och avstod för den skull. Usch.”

    Jag läste en gång om en kristen afrikansk kvinna som vuxit upp i kontakt med svenska missionärer.
    Hon begrep inte varför svenskarna alltid tvingade i sig den mat de bjöds, trots att de uppenbarligen (kroppsspråket skvallrar) avskydde maten.
    Hennes fråga var: Varför sade de inte att de inte gillade maten? Hon kände alltså av den nedlåtande attityden som låg bakom svenskarnas dubbla beteende.

  104. Nu fattar jag inte riktigt hur du menar, Daniel. Säger inte Jesus i vers 17, ”JAG har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda.”

    Ingen av oss har väl tänkt att ”upphäva” lagen? Däremot sa Jesus, ”Det är fullbordat!” Hur tolkar du det?

    Och menar du att en människas ”rättfärdiga liv” måste gå vida utöver fariseernas, för att man ens ska kunna bli frälst, eller kan man bara tro med sitt hjärta och förklaras rättfärdig i Kristus, som Romarbrevet 10 säger?

  105. Kul exempel, Tordan. Då gjorde jag alltså rätt den gången då jag inte åt njurarna..? 🙂 Gutt.

    Nedlåtande attityd är något annat tror jag. Sådant har inget med det nya livet att göra.

    Allt vi gör bör ske i glädje, tro, kärlek och till Guds ära!

  106. Till njurmotståndaren m.fl:

    Under mina år på missionsfältet agerade missionärer lite olika v.g. just mat. Jag och syrran beslutade tidigt att äta allt som ställs fram för att inte vara till anstöt.

    Det amerikanska missionärspar vi jobbade med sista gången jag var där fattade motsatt beslut för att slippa bli sjuka. (Hade med sig egen mat och dricka e.t.c.)

    Visst, vi som ‘åt allt’ var ständigt sjuka och en rulle toapapper blev till slut det viktigaste att få med sig när vi reste runt i byarna. Must I say more…

    Men, utan att låta som någon slags moder teresa, så är det min ringa uppfattning att vi faktiskt mottogs bättre av lokalbefolkningen och att det var värt besväret.

    En positiv sidoeffekt var ju att man under denna tid inte hade några som helst problem med vikten 🙂

    Mexikanarnas inofficiella nationalrätt är menudo. Små bitar av nötkreaturs matsäck i chilisås med majs. Det är en stor ‘heder’ att bli bjuden på denna rätt. Tacos gjorda på friterad tarm hörde också till vardagen.

    Att säga nej till dessa rätter var ytterst förolämpande och att i nästa stund försöka vinna dem för Kristus var otänkbart….

    mvh
    Daniel

  107. Okay kanske inte av anledningen att man pga smaken ogillar maten och ärligt erkänner det, men att inte äta kan också orsaka ett hinder och då blir det en annan femma, anser jag, något som jag försökt förtydliga på min blogg utifrån Paulus uppmaningar i 1 Kor.9 och 10.

  108. Kära allihopa:
    På samma sätt som ni är övertygade i era hjärtan att ni vill leva på ett judiskt sätt, är jag övertygad att det jag skriver om är rätt. Svårt att argumentera för något man inte tror på eller hur…! Jag ser inte på detta som en kamp mot bröder och systrar, snarare en kamp för den frihet Kristus kom med och det liv som finns efter försoningen. Ni citerar bibelord på löpande band, och om det är för att visa att vi är laglösa tycker jag att ni bommar. Jag propagerar inte för laglöshet, men att jag som är hedning och frälst aldrig varit under Moselagen. Därför kan jag säga att jag inte är bunden av den lag ni anammar och menar är rätt för er. Som frälst och en ny skapelse är jag bunden av Kristi lag, och det leder inte till laglöshet! När det refereras till ett ”lagfritt evangelium” så ser ni säkert att det är med citationstecken. Kristi lag har vi talat om en del, och det ska vi tala mer om! Det ”lagfria evangeliet” är ett evangelium utan inslag av Moselagen, men det borde kanske inte vara nödvändigt att precisera det längre…

    Debatten
    Gerdvall verkar trivas nu när han kan karakterisera andra som villolärare a´la Marcion, kalla folk för heretiker etc, och glömmer fort den kritik han själv och den Messianska rörelsen nyligen blev utsatt för. Det spelar ingen roll för er ”messianer” att vi säger att vi tror på HELA Guds Ord, från pärm till pärm, för ni vill ändå inte tro oss. Det vi däremot säger är att Ordet behöver tolkas i ljuset av sitt eget ord. Hur ska man annars förstå allt det som står om Messias i Moseböckerna, lagen och profeterna? Nästan allt pekar ju fram emot Messias och försoningen på Golgata. Alla skuggbilder i GT är bilder av verkligheten som kom med Kristus, så självklart tror vi på hela Guds Ord! Gerdvall klarar inte av att inte ironisera över det han läst i Åges artikel och förväntar få seriösa svar på det han framlägger. Det du nämner om Paulus i templet i Apg 24 ska jag ta i en egen artikel, för det finns en hel del att säga som inte kan besvaras på samma ironiska sätt du själv väljer att debattera på. Om någon var tydlig på att lagen skulle hållas utanför evangeliet var det Paulus!

    Delar av den argumentation som framkommit i kommentarerna:

    ”Åge Åleskjærs Kristus är en falsk messias!”
    ”Åge Åleskjærs Kristus leder till förbannelse, för den som lever i laglöshet -vilket är samma sak som att leva i synd- drar förbannelser över sig och sina barn.”
    ”…så jag hoppas att de kan genomskåda din falska lära som predikar en laglöshet som står i satans tjänst!”

    Starka ord! Nu var detta bara från en av kommentarerna, men i väldigt många kommentarer förekommer sarksam och ironi på ett sätt jag anser lågt och ovärdigt! I tillägg visar många fram en hårdhet som också är en aning chockerande. Här har det kastats många stenar! När någon i tillägg anklagar Åleskjaer för antisemitism, ja då vet jag faktiskt inte om det går att föra en seriös debatt med en del av er! Paulus kallade Tio Guds bud för dödens ämbete (2 Kor 3:7) – var han en antisemit också? Tio Guds bud är ju en del av den judiska lagen, och med en sådan argumentation kan man dra allt till sitt yttersta!

    Men det finns ljusglimt också i denna debatt, men i och med att jag missade hela gårsdagen är det ingen vits att fortsätta i denna post. Jag kommer därför att skriva egna artiklar om de olika ämnen jag tidigare nämnt jag skulle ta upp. Då är det också lättare att besvara kritik och kommentarer.

    Jag hoppas ni återkommer när vi tar upp fråga för fråga, och efterlyser samtidigt på en redligare debattform än den en del av er framvisat här. Kritisera gärna, men underbygg det med bibelord och argumentation! Släng inte bara ut kommentarer om att vi predikar antikristlig och laglös lära, men argumentera varför ni menar att det är si och så!

    Jag tror på det jag predikar, och jag tror att Moselagen inte kan blandas med evangelium. Jag tror att Lagen var en skuggbild av det som skulle komma, och att skuggornas tid är över i och med att verkligheten (Kristus) har kommit! Jag tror på ett heligt och rent liv som kristen, bunden till Kristus, uppstånden med Honom till ett liv som en ny skapelse! Och Jag tror att Jesus fullbordade lagen och att det han sa i Matt 5:17-19: ”allt har skett” HAR skett! Lagen är fullbordad och borttagen/avskaffad på Golgata (Ef 2:14-15)

    Hoppas vi ses vidare!

    Siv Edqvist:
    Kul att se dig här! Jag minns er från tiden i LO, och så har vi ju ”gemensamma bekanta…”

    Bless!

  109. Daniel Sanfridsson

    Det var många frågor EllenRock
    Jag lägger in bibelstället så ser vi det framför oss:

    ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. ”Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket. Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.” Matt 5:17-19

    Min fråga var:
    När du säger att eftersom Jesus hållt buden så håller även du dem trots att du inte vill hålla flera av dem.

    Då är min fråga:
    Syftar då Jesus på sig själv även i den följande versen när han säger: ”den som upphäver ett av buden skall kallas för liten…den som håller dem skall kallas för stor.”?

    Han höll ju hela lagen. Vem syftar den som upphäver/håller på, den som skall vara liten/stor på? Inte rimligtvis Jesus?

    Vänligen
    Daniel

  110. Daniel Sanfridsson

    Andy,
    artikeln du lagt ut är allt annat än saklig. Så att det kommer starka reaktioner från människor som enligt Åge anses vara den största faran för Guds rikes utbredning bör inte förvåna dig.

    Hur tror du människor, som Åge klassar som judaister, upplever kommentarer som:
    ”Judaisterna har förgiftat största delen av kristna miljö över hela världen, i alla kyrkosamfund och rörelser.”

    Och proklamationer som denna:
    ”Judaisterna ville påtvinga hedningarna Moselagen. Detta blev kontant avvisat, både i apostelmötet i Jerusalem i Apg 15 och i Galaterbrevet, Romarbrevet och Kolosserbrevet. Paulus sammanfattar sin kamp med denna kraftsalvan: “Driv ut judedomen från församlingen!”

    Jag håller med dig om att en saklig debatt är viktig och vill gärna bidra till den men det är inte lätt när du skickar upp en artikel som tar upp så många frågor på en gång och som saknar precis det mjuka hjärta du efterlyser hos dem som framför kritik.

    Många saker i artikeln är rent nonsens, andra saker delar jag uppfattning i.

    Lägg upp kortare artiklar som går att föra dialog kring och se till att du föregår med ett gott exempel gällande saklighet.

    Nåd och sanning, precis som tro och lydnad går alltid hand i hand.

    Vänligen Daniel

  111. Helgonet

    En liten reflektion.
    Den gemensamma nämnaren för de flesta kristna ytterligheter är deras avsky mot den katolska kyrkan.
    Mycket intressant.
    Jag har själv traskat omkring i de flesta kristna diken, inklusive de som representeras här i diskussionen.
    Men när Messianska föreningen skrev på sin hemsida att vi inte ska tillbe Jesus för att han är en skapad varelse och inte Gud…var det definitivt slut med traskandet i det diket för min del. Att någon kristen skulle börja förneka Jesu Gudom var för mig helt osannolikt. Men det verkar ju märkligt nog bli allt vanligare och vanligare.
    Hur som helst….i protest gick jag till Katolska kyrkan. Och till min stora förvåning mötte jag HERREN där. En Fader med en mycket stor och trygg famn.
    Och plötsligt öppnades mina ögon och jag såg saker jag aldrig tidigare sett. Och livet som kristen blev med ens spännande och nytt.
    För som frikyrklig protestant inom trosrörelsen kan livet ärligt talat bli lite trist efter några år…och fullt av en massa förutfattade meningar, om tex Katolska kyrkan. Och framförallt otryggt, för predikanternas läror och uppenbarelser kan ju skifta lika snabbt som vädret och humöret.Och hur ska man då veta vad som är av Gud eller inte.
    Ja, många gånger är det en mycket märklig och ombytlig Gud som predikas inom frikyrkan…man vet liksom inte riktigt vart man har honom. För alla frikyrkliga har på något sett sin egen lilla gud.
    Hur som helst.
    Var välsignade allihop

  112. Andy!
    Om du nu vill sopa ut den instruktion som Herren gav sitt folk genom sin tjänare Moses, hur går det då med förbunden? Vill påminna om att församlingen inte har något förbund med Herren. Vidare säger profeten Malaki i den sista boken av det äldre förbundets skrifter ”Glöm inte Moses”. Vidare säger Yeshua i Joh att vi genom att om vi kände Moses så skulle vi känna honom. Talade han mot bättre vetande eller vad menar du?

  113. Bozze

    Tack helgonet för dina ord, jag skulle kunna ha skrivit dem själv närapå. Detta påskyndar mitt beslut att, om inte konvertera så i vart fall gå ofta i mässan.

  114. Somebody

    Johan skrev: ”När man definierar lag så måste man väl klarlägga att den moraliska lagen alltid består, alltså är mord och stöld och äktenskapsbrott alltid mord och stöld och äktenskapsbrott men om vi går till sabbatsfirandet till exempel så kommer skillnaden fram. Vi är inte pliktiga att fira sabbat utan Kristus är vår Sabbatsvila.”

    – Stöld, mord och äktenskapsbrott till hör de tio budorden, liksom sabbatsbudet. Jag finner ingen logik i att sabbatsbudet inte skall gälla, men de övriga nio???

    En som älskar lite logik i tillvaron. 🙂

  115. Perus sa: ” Vill påminna om att församlingen inte har något förbund med Herren.”

    Intresssant det du tar upp Petrus! Kan jag få ta det i en artikel? Jag tror definitivt inte att församlingen är en slags parentes i Guds frälsningsplan och ser nog lite annorlunda på en del saker mtp förbunden än dig. Ska försöka ta upp detta i nästa artikel. Vi ska absolut inte glömma Moses, för all del!

  116. Bozze

    Tack helgonet för dina ord, som om jag skulle kunnat skrivit en del av det själv. Jag känner mig som en ”träl” i frikyrkans värld, som om en tjock sur hästfilt hänger över mig likt ett pingstok.
    Jag kommer, om inte att konvertera att gå mycket mer i mässan som för mig är livet med stort L.

  117. Frågan är: Talar kärlekens lag, alltså Kristi lag emot det ni nämner om moralen? Den gör inte det! Den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen, och önskar man då bryta mot det som nämns i tio Guds bud? Vem behöver skrivna bud för att förstå att mord och äktenskapsbrott är synd? Moralen är i allra högsta grad något som inte har avskaffats, men frågan är på vilket sätt den upprätthålles…
    Med bud och regler eller i det nya livet med Kristus och den Helige Ande? Det finns många frågor som ska ställas och helst besvaras, och det ser jag fram emot!

    Logik är bra för att förstå, och så finns det några hermeneutiska nycklar man också bör tänka på för att förstå det gamla förbundet och dess betydelse…

  118. Jer 31:31 Se, dagar skola komma, säger HERREN, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus;

    Heb 8:8-11 Men nu förebrår Gud dem och säger: ”Se, dagar skola komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus; icke ett sådant förbund som det jag gjorde med deras fäder, på den dag då jag tog dem vid handen till att föra dem ut ur Egyptens land. Ty de förblevo icke i mitt förbund, och därför frågade icke heller jag efter dem, säger Herren. Nej, detta är det förbund som jag skall sluta med Israels hus i kommande dagar, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem, och jag skall vara deras Gud, och de skola vara mitt folk. Då skall den ene medborgaren aldrig behöva undervisa den andre, icke den ene brodern den andre och säga: ‘Lär känna Herren’; ty de skola alla känna mig, från den minste bland dem till den störste.

    Jag ser en enhet trots allt Andy i att det behövs en instruktion en kompass. Varför då skapa en ny? Varför förkasta den instruktion Mose fick. Alla 613 buden i instruktionsboken gavs för att vi skall kunna vara ett avskilt folk. Instruktionen sammanfattas i de 10 ord Mose fick på Sinai på den första pingstdagen. Skillnaden mellan det äldre och det förnyade förbundet är att i det förnyade läggs instruktionen i hjärtat, vi vill lydadå vi vet att på så sätt kommer vi nära en avskild Elohim (mäktig Gud). Detta är den moraliska kompass vi behöver. Detta är den väg på vilken vi får uppleva den underbara frihet som finns i lydnaden.

    PS En bra artikel om inympningen mot naturenhar du här; http://www.messianskaforeningen.se/se/underv/pdf/inympadmotnaturen.pdf

    Välsignelser

  119. EllenRock, så du menar att om en vegetarian inte äter, så är det ok. Detta fast det inte har med Guds bud att göra, utan är ett eget ”människobud”.
    Men att nobba att äta en del av det som serveras är lagiskt, fastän detta grundar sig på ett Guds bud och att denne Guden kallar griskött för en styggelse. Man slutar aldrig att förvånas!!
    Du har inte en biblisk definition på ”lagiskhet”, du använder kyrkans felaktiga definition, att om man lyder något som kyrkofäderna sagt är judiskt, så är man lagisk. Bibelns definition på lagiskhet är att tro sig förvärva frälsning genom buden. Du balndar ihop laglydnad med lagiskhet.

    Du skriver: “Genom Guds ord och bön blir allt rent” 1 Tim 4:5.

    -Paulus ger svar på frågor som vi inte vet. Men det vi vet är att Gud inte ändrar sig från en tid till en annan. Vi kan inte med Guds ord rena det som Guds ord kallar orent! Jag törs det i alla fall inte.

    SÅ skriver: “Den som säger sig förbli i honom skall vandra som han vandrade’… Man talar om ortodox halacha och den reglerar hela livet hos en ortodox jude. Vi uppmanas att leva efter Messias halacha, hans tolkning av buden.”

    EllenRock skriver: Innebär det att om vi inte lever efter Messias halacha, så förblir vi inte i Honom? Blir då all vår frukt dålig om vi inte följer dessa bud? Blir allt vårt verk som grenar som torkar bort och bränns upp ifall vi inte följer Messias halacha? (Det är ju vad Jesus säger ska hända de som inte förblir i Honom).

    – Det är upp till den som dömer rättvist att avgöra. Jag bara citerar ett av de många buden i NT. 🙂

  120. Tordan

    Förlår ”Andy” om jag faller in…du säger:

    ”Jag propagerar inte för laglöshet, men att jag som är hedning och frälst aldrig varit under Moselagen…. Det “lagfria evangeliet” är ett evangelium utan inslag av Moselagen, men det borde kanske inte vara nödvändigt att precisera det längre…” osv.

    Jag utgår ifrån att en gemensam nämnare i denna diskussion ändå är bekännelsen till hela bibeln som Guds Ord och därför trovärdigt.

    Jag hissnar vid dina påståenden. Du är alltså som ”hedning” fri eller befirad från ”Moselagen”. De tio budorden som kan ses som en sammanfattning av ”Moselagen” eller de fem första böckerna i bibeln, Moseböckerna, aka Torahn, är du alltså ”befriad” ifrån ????

    Du behöver alltså inte bry dig om budet att ”inte mörda”, eller begå äktenskapsbrott ?

    Det förklarar du genom att Kristi Lag, dvs kärleken inom dig i alla fall hindrar en sådan gärning?

    Men om du nu inte har något förbud mot mord, så skulle ju din kärlek kunna leda dig att utföra ett mord med innerligt goda motiv, som t.ex. att du inte står ut att se någon lida.

    Jag tror du har svårt att få ihop din teologi.

  121. Daniel Sanfridsson

    Lite svenska ordböjningar:

    Om en skola är regelfri hur tolkar man det?

    Kan man kalla den regellös?

    Om någon förespråkar ett lagfritt evangelium vad kallar man det?

    Daniel

  122. Daniel Sanfridsson

    Apropå att avstå från att äta. Jag läste just om profeten Daniel. För att vara trogen Gud blev han vegetarian hellre än att riskera äta något orent, så helt obibliskt är inte tanken att avstå eftersom Gud välsignade honom för detta.

    Med lite vardaglig social kompetens löser man liknande problem. Faktum är att de flesta oreligiösa anser messianer och frikyrkliga är ungefär lika stolliga. Möjligtvis skulle de ha mer respekt för den som står för sina val.

    Om någon erbjuder dig droger känner du dig tvungen att smaka då?

  123. MIB

    Hei !

    Eg ser Johan i ein kommentar referer til ein artikkel av John G Resinger: ”We Are Under laws, But Not Under The Law ”

    http://www.soundofgrace.com/jgr/index034.htm

    Reisinger er ein NCT teolog. Andre i den leiren er Fred Zaspel,Tom Wells og Steve Lehrer.Tom Wells skriv om Reiseinger sitt syn på lova i heilaggjeringa:

    ”The Ten Commandments as a pedagogue have been replaced by the Holy Spirit . . . However the key to assessing whether Reisinger is fairly described as a doctrinal antinomian lies in the answer to the question, how is obedience produced? Is the immediate work of the Spirit regarded as the sole factor, or is there a place for law as a tool of the Spirit? His answer is ambivalent. On one hand he is clear that there is a revealed will of God for the new covenant believer . . . Reisinger says, “The same moral rules that furnish our minds with help in pleasing our heavenly father functioned in the conscience of the Israelite as the condemning covenant of life and death.” This seems to imply a sanctifying power addressed to the mind in the law of God, albeit that the law is not equated precisely with the ten commandments.

    However, at other times Reisinger appears to teach that the Gospel alone is the sanctifying instrument used by the Spirit. He asks: “How and what do we preach in order to get the ‘love that seeks to obey’ into the heart of the listener in the first place [and] how do we protect and nurture that love, so that it will continue to grow and obey?” His answer is that “nothing can fill the heart with love to God except ‘the preaching of the cross.’”

    sjå:

    http://treasuringchrist.com/theology/nct/wells-reisingeranantinomian.htm

    Reisinger var blitt anklaga for antinomianisme og Wells tok han i forsvar.På den andre sida ser Gary Anderson på Resinger og mange andre NCT folk som lovforkynnarar.

    http://www.newcovenanttheology.com/

    Interessant å lesa, men debatten skjer med bakteppet kalvinistisk paktsteologi, noko som er fjernt for oss i nordiske lutherske land.

    mvh
    MIB

    PS
    sjekk og ut

    http://www.timeintheword.org/theosys.html

    for ei samanlikning av dei fire posisjonane dispensasjonalisme, progressiv dispensasjonalisme, paktsteologi og nypaktsteologi – for eksempel om syna på moselova.

  124. Allan

    En fråga till er som förespråkar att kristna ska följa Moselagens bud:

    Hur praktiserar ni offerlagarna i Tredje Mosebok?

  125. Kan Gerdvall svare på om dette medfører riktighet:
    ”Men när Messianska föreningen skrev på sin hemsida att vi inte ska tillbe Jesus för att han är en skapad varelse och inte Gud…”

  126. Gustaf

    Jag vågar nog påstå att det inte finns någon församling/samfund som har den kompletta läran/sitter inne med den fullkomliga sanningen (även om sydstatsbaptisterna och svensk pingsrörelse ligger närmast). Vår kunskap är ett styckeverk och alla församlingar har sina brister. Att förlita sig på personer för sin frälsning är inget annat än människodyrkan. Vi är alla syndare frälsta av nåd! Det är för mig ledsamt att läsa ”Helgonets” och ”Bozzes” kommentarer. (Jag skulle här kunna skriva mycket, men avstår.) Den eviga frågan står dock kvar: känner du Gud personligen? Förlitar du dig på Jesus och lever i omvändelsen?

  127. Andy, jag upplever inte att jag har ironiserat över Åge, därtill är detta alldeles för allvarligt. Jag skrev att Åge var ”förblindad” och ”okunnig”, vilket jag vidhåller på det bestämdaste.

    Åge Åleskärs ”lagfria” evangelium kommer närmast från T.L. Osborne och Peter Ljunggren. Både Osborne och Ljunggren brukar ironisera grovt över GT. Ljunggren har kallat Israels Guds bud, de enda ord som Herren skrivit med sitt eget finger, för ”dödens ord” och ironiserade över ”okunniga söndagskollärare som skickade hem barnen med dödens ord.”

    Vad är gemensamt för dessa tre? Jo, de är utpräglade evangelister. Säger det något? Ja, så går det när man inte lyssnar på bibellärare, utan försöker verka i en tjänst man inte fått.

    Andy skrev: ”När någon i tillägg anklagar Åleskjaer för antisemitism, ja då vet jag faktiskt inte om det går att föra en seriös debatt med en del av er!”

    – När Åge säger att contentan av Paulus undervisning är: ”Driv ut judendomen från kristendomen”, så skulle detta med lite vinkel utgöra ett tacksamt inslag i Radio Islam. Man är naiv om man inte ser att detta tangerar antisemitism, när det sätts i samband med kristendomens historia.

    Låt mig få avliva en av misstolkningarna som framförts. Andy skrev: ”Paulus kallade Tio Guds bud för dödens ämbete (2 Kor 3:7).”

    – Det borde ringa åtminstone några varningsklockor även i en evangelists huvud, när han tar dessa ord i sin mun. Samme Paulus som säger att ”lagen är god och helig” och ”gör vi då lag om intet genom tron, nej, fastmer vi stadfäster den”, kan inte helt plötsligt kalla lagen för dödens ämbete. Nån ordning måste det vara även på teologin. 😉

    Vad är ett ämbete? Jo det är en tjänst, något som uträttas. Kan bokstäver vara en ”tjänst” eller ett ”ämbete”? Ja, de kan uträtta något.

    Rom.7:9-13: ”Förr levde jag utan lagen, men när budordet kom, fick synden liv och jag DOG. Då visade det sig att budordet som skulle föra till liv, blev till död. TY SYNDEN GREP TILLFÄLLET OCH BEDROG MIG GENOM BUDORDET OCH DÖDADE MIG GENOM DET. Alltså är lagen helig och budordet heligt, rätt och gott. Har då det som är gott blivit min död? Nej, visst inte! Men synden har blivit det, för att den skulle framstå som synd. Genom det som är gott åstadkom den min död. Så skulle synden genom budordet framstå som i högsta grad syndig.”

    Var det själva lagen ond som dödade? Nej, det var synden som använde lagen till detta. Lagen är helig och god och den kom inte Yeshua för att ta bort. Det var synden i oss som han tar bort.

    Dödens tjänst (ämbete) är det som uträttas i en människa då lagens bokstäver talar om för henne att hon är en syndare. Är lagen ond bara för att den gör den tjänsten? Naturligtvis inte! Det är SYNDEN i människan som görs tydlig genom lagen så att hon dör.

    Här passar verkligen det gamla ordspråket: Skjut inte budbäraren (lagen) bara för att du inte gillar budskapet (talar om att du är en syndare). 🙂

  128. Bjørn Olav Hansen: ”Kan Gerdvall svare på om dette medfører riktighet: “Men när Messianska föreningen skrev på sin hemsida att vi inte ska tillbe Jesus för att han är en skapad varelse och inte Gud…”

    Vi har kommit fram till att bibeln lär om en verklig monoteism, med det ordets sanna innehåll. Vi är alltså s k unitarianer, vilket också vissa pingstsamfund är i USA och andra länder.
    Under medeltiden bekämpades dessa av de andra kyrkorna. Vi är väl insatta i treenighetens ”mysterium” och den som vill studra de argument som finns för dem kan göra det på vår hemsida.

    Eftersom bibeln lär att vi skall be till Fadern i Yeshua/Jesu namn, så praktiserar vi det.
    Det betyder inte att Yeshua Messias är värd vårt lovprisning och tack för allt han gjort och han är vår Mästare och broder som vi älskar.

    Detta kan man läsa på vår hemsida:

    – Det finns bara en Gud, den Evige odödlige, osynlige, oföränderlige, skaparen av himmel och jord, vars namn transkriberat skrivs YHWH eller JHWH

    – Gud kan inte födas eller dö och han har ingen moder eller fader.

    – Den Eviges Ord blev först givet i skriftlig form och sedan blev det en människa i Yeshua från Nasaret. Han föddes av en kvinna som den ”andre Adam”, utan det fallna människosläktets syndanatur. Han blev av den Evige gjord till Messias den levande Gudens son. Efter sin uppståndelse blev Yeshua upphöjd av Fadern till att vara Herre och domare över döda och levande. Han skall återkomma i makt för att sätta sig på sin fader Davids tron i Jerusalem och regera tills alla fiender lagts under hans fötter.

    – ”Den helige Ande” är inte en separat person, utan Guds egen Ande.

    Kan man vara frälst på den tron? (Jag sa inte kristen)

    Var välsignade kära tålmodiga bloggläsare! 😉

  129. Rättelse, jag skrev: Det betyder inte att Yeshua Messias är värd vårt lovprisning och tack för allt han gjort och han är vår Mästare och broder som vi älskar.

    Jag glömde ett ”inte”, det skall vara:

    Det betyder inte att Yeshua Messias inte är värd vårt lovprisning och tack för allt han gjort, han är ju vår Mästare och broder som vi älskar.

    Ps/ Kärleken till Yeshua blir inte mindre för att han inte är Gud i den betydelse som hans Fader är Gud /ds

  130. Hej igen SÅ!
    Nej, jag menade ju att jag INTE tyckte det var ok att inte äta på grund av att man var vegetarian. Jag nämnde ju Paulus råd att äta allt som ställs fram utan att fråga. Var det så otydligt? Sorry, verkar som vi ofta pratar förbi varandra.

    Förresten, om jag inte minns fel så undervisade Peter Ljunggren förra året 18 timmar på ”sin” bibelskola om Jesus utifrån Moseböckerna. Man ska nog inte dra allt för snabba slutsatser utifrån en eller annan kommentar man hört. Rykten tenderar ju att inte avslöja hela sanningen.

    SÅ skrev: ”Var det själva lagen ond som dödade? Nej, det var synden som använde lagen till detta. Lagen är helig och god och den kom inte Yeshua för att ta bort. Det var synden i oss som han tar bort.”
    Javisst! Så sant som det är sagt! Frågan är väl bara då HUR Han tog bort synden? Om det var lagen som väckte synden till liv, alltså. Menar du att synden nu är borta, så att lagen inte längre väcker synden till liv? Förklara gärna. Jag fattar inte hur du tänker.
    Tack!

  131. Roger L

    Jag talade ikväll med en predikant som är född och uppvuxen i Israel, och har levt där 26 år av sitt frälsta liv. I den församling han var i var större delen judar. Han höll på att ramla av pinn när jag berättade om debatten här. De som firade de judiska högtiderna gjorde det enbart av tradition och det var sällsynt med sådan undervisning som t ex Messianska föreningen ger. Och om det förekom liknande läror med ”laglära” (tolka det hur ni vill) 🙂 så kom det oftast från Amerika. Ja.. så var det i hans församling i alla fall. Intressant väl! Ska tillägga att jag inte talade så ingående med honom om det, men det intressanta var hans stora förvåning att det var en så stor sak här i Sverige.

    Guds frid!

  132. EllenRock, kortfattat, det är synden som är problemet, inte lagen.

    En av lagens uppgifter är att döda, men det gör inte lagen ond för det. Lagen är ju Guds ord som visar hans karaktär. Lagens jobb är alltså att se till att den ofrälsta människan dör och blir en syndare, annars behöver hon inte bli frälst. Yeshua kom ju för att frälsa syndare, eller hur?

    Detta är egentligen bara gammal luthersk teologi.
    Svårt att erkänna för en messian! 🙂

  133. Vad sägs om följande definition av lagens uppgift?

    * Lagen uppenbarar synd (Rom 3:20)
    * Lagen framkallar synd (Rom 7:8)
    * Lagen fördömer synd (Rom 7:9-10)
    * Lagen visar syndens syndfullhet (Rom 7:13)
    * Lagen leder oss till Kristus (Gal 3:24)

  134. EllenRock, till detta säger jag amen!

    MEN, lagen har fler uppgifter för den frälste:

    HERRENS lag är fullkomlig, den ger själen nytt liv.

    HERRENS vittnesbörd är sant, det gör enkla människor visa.

    HERRENS befallningar är rätta, de ger glädje åt hjärtat.

    Hans bud är klart, det upplyser ögonen.

    HERRENS fruktan är ren, den består i evighet.

    HERRENS domslut är sanna, de är alla rättfärdiga. De är dyrbarare än guld, än mängder av fint guld. De är sötare än honung, än renaste honung. Genom dem blir din tjänare varnad, den som följer dem får stor lön.” Ps 19:8-12

    Det står här inget om att torán/lagen frälser, men den ger ett bra liv för den som lyder.
    Vem vill inte ha ett bra liv! 😉

  135. Roger L, jag känner också till sådana församlingar.
    Det är tragiskt! Judar i stort kommer aldrig att acceptera en Messias som lär sina efterföljare att förkasta Mose undervisning.

  136. ”HERRENS lag är fullkomlig, den ger själen nytt liv”.

    Kan du utveckla detta?

    Mvh
    Jari

  137. Daniel Sanfridsson

    Allan angående hur offerlagarna kan tillämpas.

    Ingen vare sig jude eller hedning kan tillämpa offerlagarna då det inte finns något tempel.

    Men när Jesus kommer tillbaks kommer han att regera från det 3:e templet som beskrivs utförligt i Hes 40-44. Många kristna bibelkommentatorer har mycket svårt med detta framtida tempel, som inte stämmer överens med de två tidigare templen, och som förrättar offertjänst.

    Det är inget konstigt mina vänner, försoningen har aldrig getts, och kommer aldrig att ges, genom bockars blod, för i tro räknades både Abraham och David som rättfärdiga.

    Offertjänsten är skuggbilder, som alltid har varit, och kommer att vara just skuggbilder, om än mycket viktiga sådana, då vår Gud är en pedagogisk Gud.

    För du tror väl inte att bockar är, eller har varit, tillräckligt för att försona människa med Gud? Det skulle ju ha gjort Jesu offer överflödigt!

    För de som vill upphäva GT blir det säkert problem med denna förståelse. För tempeltjänsten är väl avskaffad???

    Nej, Jesus är idag bla överstepräst i det himmelska templet och förrättar offer inför Gud. Bibeln beskriver det himmelska templet som mallen Gud gav på Sinai, för efterliknande till ett jordiskt tempel.

    Jesus säger att han inte ens är präst enligt jordens ordning, eftersom han inte är levit utan är präst enligt Melki-Sedeks ordning. Han säger vidare i hebreebrevet att det finns andra som har i uppgift att förätta offer på jorden.

    Nej, mina vänner offer kommer att förrättas även under 1000 års riket i Jerusalem. Läs gärna om det tredje templet i Hesekiel så du vet vad som är att vänta…..

    Vänligen Daniel

    Det kan vara förvirrande med skuggbilder men de ger mycket mer djup åt bilden!

  138. EllenRock, jag missuppfattade dig om maten, förlåt.

    Du skrev: ”Menar du att synden nu är borta, så att lagen inte längre väcker synden till liv? Förklara gärna. Jag fattar inte hur du tänker.”

    -Någon syndfrihetslära tror jag inte på. Vårt kött, den fallna naturen blir vi inte av med förrän vid kroppens uppståndelse, vår frälsnings slutmål. Då får vi uppleva det som förstlingen från det döda redan upplevt, han som heter Frälsning (Yeshua).

    -När lagen gjort sitt första jobb att göra oss till syndare och vi sedan blivit frälsta, så försvinner inte lagen utan den får en annan funktion genom att vi inte längre står UNDER lagen i vårt ofrälsta tillstånd, utan fått lagen i vårt hjärta. Vi har då ”av hjärtat blivit lydiga”. Detta visar ju Jer. 31:31.

    -Att predika frälsning genom Jesus och samtidigt säga att lagen inte gäller, fungerar till viss del eftersom det fortfarande finns ett visst överskott av kännedom om vad som är synd inför Gud. Frågan är hur länge det finns?

    -Varför kunde man sälja avlatsbrev under medeltiden så att det finansierade St. Peterskyrkan? Jo, därför att kyrkan präntat in budorden och dess inflytande. Ställ dig på torget idag och bjud ut avlat. Går det att sälja förlåtelse för mord för 20:- idag? Prova får du se. Varför går det inte?

    -Hur kunde 1800-talets väckelserörelser ha sådan framgång. Jo, därför att Lutherska kyrkan präntat in budorden i människorna. De kunde inte ge nådesbudskapet, det kom väckelsens folk med. Därför kunde man skörda på grund av Luthers katekes som kyrkan förkunnat. En del vill ha tillbaka ”gamla tiders väckelse”. Vet dom vad det innebär måntro? Det har varit för mycket av lagfritt evangelium under de senaste 50 åren!

    -David säger i Psalm 110:1: ”YHWH sade till min Adon (Herre), sätt dig på min högra sida tills dess jag lagt dina fiender dig till en fotapall.”

    -Kung David var alltså frälst, han bekände ju att Messias var hans Herre. David hade lagen i sitt hjärta, därför kunde han säga: ”Jag har Herrens lag kär”. Hur kan man älska ”dödens lag”. Därför att den har gjort sitt första ”ämbete” och nu blir till välsignelse för den som fått den skriven i sitt hjärta. Skulle lagen bara vara dödens ämbete, ja då vore David sinnessjuk. 😉

    -Jag börjar ana att Åge och Andy innerst inne menar något liknande, att man har lagen i sitt hjärta, men de missförstår texterna och förkunnar att lagen tagits bort av Jesus, detta på grund av kristendomens historiskt grova misstolkningar av Guds/Mose lag.

    -Men jag kan ha helt fel! 🙂

  139. jari
    februari 26th, 2008 at 11:38 e m
    “HERRENS lag är fullkomlig, den ger själen nytt liv”.

    Kan du utveckla detta?

    Mvh
    Jari

    Det var så länge sedan jag skrev den psalmen. Men om jag inte minns fel så har det att göra med att allt som Herren ger oss är gott och fullkomligt. Lagen ger oss goda instruktioner. Sabbaten är verkligen något som ger själen nytt liv, när vi får tid att umgås med vår himmelske Fader och sabbatens Herre Yeshua.
    MVH
    Författaren 🙂

  140. Samuel Berger

    EllenRock:

    * Lagen uppenbarar synd (Rom 3:20)
    ”ty av laggärningar bliver intet kött rättfärdigt inför honom. Vad som kommer genom lagen är kännedom om synden.”

    Att vi inte kan bli rättfärdiga genom laggärningar var, enligt mig, huvudanledningen till att Gud behövde sända sin enfödde son för att dö för våra synders skull. Om vi kan bli rättfärdiga genom laggärningar så hade inte hans syndoffer behövts.

    * Lagen framkallar synd (Rom 7:8)
    ”Men då nu synden fick tillfälle, uppväckte den genom budordet allt slags begärelse i mig. Ty utan lag är synden död.”

    Utan lag finns det inte synd. Precis som det inte skulle kunna gå att vara brottsling i Sverige om Svea rikes lag inte fanns. Synden (läs djävulen) försöker väcka våra begär så vi syndar mot lagen. Det är det Åklagaren sysslar med i Job. Se till exempel Job 1:11, att förbanna Gud är ett brott mot lagen.

    * Lagen fördömer synd (Rom 7:9-10)
    ”Jag levde en gång utan lag; men när budordet kom, fick synden liv, och jag hemföll åt döden. Så befanns det att budordet, som var givet till liv, det blev mig till död”

    Om vi kunde göra som Jesus och leva hela vårt liv utan att bryta mot en enda av lagarna så skulle det ge oss liv. Det var på grund av att Jesus inte bröt mot något bud som döden inte hade makt över honom. Åklagaren hittade inte något lagbrott att fälla honom för. Men eftersom vi på grund av människans syndfulla natur som vi fick efter syndafallet så kan vi inte klara av alla lagens paragrafer, alltså blir det oss till död.

    * Lagen visar syndens syndfullhet (Rom 7:12-13)
    ”Alltså är visserligen lagen helig, och budordet heligt och rättfärdigt och gott. Har då verkligen det som är gott blivit mig till död? Bort det! Men synden har blivit det, för att så skulle varda uppenbart att den var synd, i det att den genom något som självt var gott drog över mig död; och så skulle synden bliva till övermått syndig, genom budordet.”

    Lagen är god och leder inte till döden, enligt vad Paulus skrev här. Det står att budorden påvisar vad som är synd. Det som menas med att ”synden bliva till övermått syndig” är att eftersom Gud givit oss en lagbok så finns det syndiga gråzoner. Det är bara att slå upp lagboken och se om en gärning eller tanke är syndig eller inte.

    * Lagen leder oss till Kristus (Gal 3:24)
    ”Så har lagen blivit vår uppfostrare till Kristus, för att vi skola bliva rättfärdiga av tro.”

    Lagen fostrade oss, så att vi senare skulle kunna bli rättfärdiga genom tron på Israels Messias. Vi kan inte bli rättfärdiga genom laggärningar. Det är lagisket. Bara Jesus kan sona våra synder. Men det betyder inte att lagboken är satt ur spel. Det betyder bara att vi kan få amnesti från våra lagbrott i och med Jesu blod.

    Se det i civilrättslig synpunkt. Förr var det som om vi bröt mot minsta lilla paragraf så hamnade vi i dödens fängelse. När Jesus kom och blev offrad som ett felfritt lamm så fick han nycklarna till fängelset. Om vi tror på honom så släpps vi ut. Säkerligen kommer vi synda igen, men då ber vi om förlåtelse och blir återigen utsläppta!

    Ledsen om det är rörigt, kom hem från nattskiftet så hjärnan är inte på topp.

  141. Bra utläggning, Samuel 🙂 Det verkade inte rörigt.

  142. Daniel, angående din teologi kring ett 3:dje tempel tror jag inte jag håller med på någon punkt…

    SÅ: det du för fram är intressanta tankar kring hur man delar evangelium i dagens sekulariserade västerländska samhälle. Något som vi alla behöver fundera kring! Hur förkunnar man frälsning från synd, dom och evig död för människor som inte tror att det finns någon synd, inte fruktar domen eller domaren och inte är rädda för att dö? Börjar man med att förkunna lagen eller nåden? Vi har ett stort och viktigt uppdrag!

  143. Roger L

    SÅ Gerdvall:

    Jag misstänker att den jag talade om känner till mer om Israels kristna, om du kan förlåta uttrycket, än vad du gör. Men jag kan ju ha fel också, jag vill inte göra anspråk på att veta det, det har jag för lite underlag för. Men min poäng var att belysa att tydligen inte alla judar, som det i stort sett uttrycktes här tidigare följer din och mfs linje.

    Frid!

  144. Lars-Gösta Gustafsson

    Har följt samtalet om lagens betydelse med stort intresse och skulle bara vilja göra ett litet inlägg.

    Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte vandrar efter köttet utan efter anden. Rom 8:4

    Genom Messias blod är vi försonade med Gud och har fått del av Guds ande. På grund av det är det möjligt att underordna sig Guds lag.

    Tänk vad enkelt det är att se genom lagen vad som är Guds vilja och norm för våra liv.

    Hur många onödiga böner har inte blivit bedda och hur många onödiga frågor har vi ställt till Den Evige då Han helt enkelt svarat min son min dotter läs i min bok vad det är jag vill.

    Då kan vi ägna tid åt lovprisning och meningsfull bön

    Det som står i psalm 1 om den man som har sin lust i Herrens lag och tänker på hans lag både dag och natt. Han är om ett träd planterat vid vattenbäckar, vilken bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar och allt han gör lyckas väl.

    Detta är väl ett bra recept på framgångs teologi Åge m.fl. Här fungerar nåden och lagen samtidigt.

    Utan lagen och nåden blir det ingen frukt.

    Hälsningar LGG

  145. Daniel Sanfridson

    EllenRock

    Jag skulle tro att problemet du får gäller att 1000 års riket och att det 3:e templet äger rum på jorden. Jag respekterar givetvis din åsikt även om jag tror att du håller med om många saker, som att David blev frälst i tro och att bockars blod aldrig ens kunnat frälsa en jude.

    För att du ska få förklaring på att det 3:templet inte är något förandligat utan äger rum här på jorden, i Jerusalem, bland hednafolken bör du först läsa Sak 14. Håll utkik efter hur många konkreta beskrivningar om jorden texten innehåller så riskerar du inte att förandliga den.

    Herrens dag kommer
    1 Se, HERRENS dag kommer! Då skall man dela bytet bland er. 2 Ty jag skall samla alla hednafolk till strid mot Jerusalem. Staden kommer att intas, husen plundras och kvinnorna våldtas. Halva staden skall föras bort i fångenskap. Men återstoden skall inte bli utrotad. 3 Sedan skall HERREN gå ut i strid mot dessa hednafolk, så som han stred förr på drabbningens dag. 4 På den dagen skall han stå med sina fötter på Oljeberget, mitt emot Jerusalem, österut. Och Oljeberget skall delas mitt itu, från öster till väster, till en mycket stor dal genom att ena hälften av berget viker undan mot norr och andra hälften mot söder. 5 Och ni skall fly ner i dalen mellan mina berg, ty dalen mellan bergen skall sträcka sig till Asel. Ni skall fly som när ni flydde för jordbävningen på Ussias, Juda kungs, tid. Då skall HERREN, min Gud, komma och alla heliga med dig. 6 Det skall ske på den dagen att ljuset blir borta, himlens ljus skall förmörkas. 7 Det blir en särskild dag, känd av HERREN, inte dag och inte natt. Men det skall ske att när aftonen kommer blir det ljust. 8 Det skall ske på den dagen att rinnande vatten skall utgå från Jerusalem, ena hälften mot Östra havet och andra hälften mot Västra havet. Både sommar och vinter skall det vara så. 9 HERREN skall vara konung över hela jorden. På den dagen skall det ske: HERREN är en och hans namn är ett.
    10 Hela landet, från Geba till Rimmon, söder om Jerusalem, skall förvandlas till en slätt. Men staden skall vara upphöjd och förbli på sin plats, från Benjaminsporten till den plats där den förra porten stod, till Hörnporten, och från Hananeltornet till de kungliga vinpressarna. 11 Folket skall bo där i ro och aldrig mer lämnas till undergång. Jerusalem skall bo i trygghet. 12 Detta är den plåga med vilken HERREN skall slå alla de folk som drar ut mot Jerusalem: Han skall låta deras kött ruttna medan de ännu står på sina fötter, deras ögon skall ruttna i sina hålor, och deras tunga skall ruttna i deras mun. 13 Det skall ske på den dagen att HERREN skall sända stor förvirring bland dem. De skall bära hand på varandra, och den enes hand skall lyftas mot den andres. 14 Också Juda skall föra krig i Jerusalem. Och skatter skall samlas från alla hednafolk runt omkring, guld, silver och kläder i stor mängd. 15 Plågan skall på samma sätt drabba hästar och mulåsnor, kameler och åsnor och alla andra djur där i lägren.

    Hednafolken tillber Konungen
    16 Det skall ske att var och en som är kvar av alla de hednafolk som kom emot Jerusalem skall dra dit upp, år efter år, för att tillbe konungen, HERREN Sebaot, och för att fira lövhyddohögtiden. 17 Men om någon av jordens folkstammar inte drar upp till Jerusalem för att tillbe konungen, HERREN Sebaot, skall inget regn komma över dem. 18 Om Egyptens folkstam inte drar upp och kommer dit, skall inte heller något regn komma. Detta blir den plåga som HERREN skall slå hednafolken med, de som inte drar upp för att fira lövhyddohögtiden. 19 Detta skall vara det straff som drabbar Egypten, ja, det straff som drabbar alla hednafolk som inte drar upp för att fira lövhyddohögtiden. 20 På den dagen skall det på hästarnas bjällror stå: ”Helgad åt HERREN”, och grytorna i HERRENS hus skall vara som offerskålarna framför altaret. 21 Varje gryta i Jerusalem och Juda skall vara helgad åt HERREN Sebaot, så att var och en som frambär offer kan komma och ta en sådan för att laga till köttet. Ingen kanané skall mer finnas i HERREN Sebaots hus på den dagen.

  146. Roger L skrev: ”Men min poäng var att belysa att tydligen inte alla judar, som det i stort sett uttrycktes här tidigare följer din och mfs linje.”

    Jag håller med dig att det är som din judiske vän sade. Många judar i Israel väljer därför att inte ansluta sig till s k messianska församlingar eftersom de lär ut kristendom. Kristendom och biblisk tro, är inte samma sak. 😉

  147. Yeshua är Herre!
    jag menar alltså Jesus som vi har lärt oss att Han heter här i Sverige och Norge också om jag inte är helt fel underrättad.

  148. Daniel Sanfridson

    Bra, skrivet Lars-Gösta!

    Ordet och Guds ande går hand i hand!
    Daniel

  149. Bozze

    Vad menas i sak med att Jesus uppfyllde buden??

  150. Daniel Sanfridson

    Bozze:

    Att han levde utan att synda så att han kunde vara ett rent offer för din och min synd!

    Frälsta av nåd men välsignade genom att göra Guds undervisning till vårt sätt att leva!

  151. Theodor:

    Min erfarenhet är att när en ”hedning”, som du säger, får reda på att man inte äter gris så väcks ett intresse, och ibland även en respekt. Jag vet inte vad det beror på. Kanske är det att man är villig att göra praktiska uppoffringar för sin tro, istället för att försöka passa in, som väcker frågor och intresse. Den gard som människor brukar ha gentemot kristendom och allt vad kristet heter, utlöses i många fall inte alls, utan tvärtom. Avståndstagandet från griskött är nog snarare orsaken till varför jag, från första början, skulle bli inbjuden till att samtala om livsfrågor.

    Däremot uppstår det väldiga problem om man blir inbjuden till ett kristet hem och blir bjuden på gris. Avstår man, får man med stor sannolikhet höra en lång frälsningspredikan om Jesu verk på golgata (som om denna kunskap skulle ha försvunnit efter många år som kristen), samt bli varnad för att man riskerar att förlora frälsningen, och därefter kan den annars så trivsamma atmosfären bli något spänd =).

    Daniel S:
    ”Frälsta av nåd men välsignade genom att göra Guds undervisning till vårt sätt att leva!”

    Amen, kort och koncist

  152. Hej Daniel,
    jag förstår att du tänker som en sann ”Sionist”. Rabbi Shlomo Aviner säger: ”We should not forget… that the supreme purpose of the ingathering of exiles and the establishment of our State is the building of the Temple. The Temple is at the very top of the pyramid.” Detta visar den starka kopplingen mellan religion och politik och visionen om en slutlig teokrati när Messias kommer för att regera som kung över Israel, från Jerusalem.

    ”Herren sade till honom: Jag har hört den bön och begäran du har framburit till mig. Detta hus som du har byggt har jag helgat för att där fästa mitt namn för evig tid. Mina ögon och mitt hjärta skall för alltid vara där.” 1 Kung 9:3

    ”Något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud, den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel.” Upp 21:22

    För övrigt, så tror jag nog inte överhuvudtaget på ett 1000-årsrike…

    Jag är fortfarande nyfiken på din syn på korset (Jesu blod), Evangelium (det glada budskapet), församlingen (Guds folk) och vårt uppdrag. Är du beredd att ta till vapen för att strida för vår Fridsfurste? Det verkar som att din bibeltolkning underminerar allt det som jag uppfattar som centralt.

  153. Helgonet:

    ”Och framförallt otryggt, för predikanternas läror och uppenbarelser kan ju skifta lika snabbt som vädret och humöret.Och hur ska man då veta vad som är av Gud eller inte.”

    Genom att läsa skriften min vän, genom att läsa skriften och därigenom söka Guds urgamla stigar.

    ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” (Ps 119:105)

    ”Hur kan en ung man bevara sitt liv rent? När han håller sig till ditt ord.” (Ps 119:9)

    ‘Så säger HERREN: ”Ställ er vid vägarna och spana, fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så skall ni finna ro för era själar.’ (Jer 6:16)

    Vilka stigar, vilka vägar?

    ”På de vägar som HERREN, eder Gud, har bjudit eder gå skolen I alltid vandra, för att I mån bliva vid liv och det må gå eder väl, och för att I mån länge leva i det land som I skolen taga i besittning.” (5 Mos 5:33)

    Och för att få lite framtidsperspektiv på Guds eviga vägar så kan vi knyta in denna profetiska vers, som ännu inte uppfyllts, och fundera över vad detta egentligen handlar om.

    ”Och det skall ske i kommande dagar att det berg där HERRENS hus är skall stå där fast grundat och vara det yppersta ibland bergen och upphöjt över andra höjder; och alla hednafolk skola strömma dit, ja, många folk skola gå åstad och skola säga: ”Upp, låt oss draga åstad till HERRENS berg, upp till Jakobs Guds hus, för att han må undervisa oss om sina vägar, så att vi kunna vandra på hans stigar.” Ty från Sion skall lag utgå, och HERRENS ord från Jerusalem.” (Jes 2:2-3)

    En kärleksfull uppmaning: Följ inte människor, följ Ordet.

    Det är en välsignelse när pastorer har olika uppfattningar, då tvingas vi läsa själva för att kunna ta ställning. 😉

  154. Daniel Sanfridsson

    EllenRock

    Du är så duktig och insatt. Ditt ärliga hjärta lyser i genom dina inlägg och jag vet att Herren har behag till det. Vem är jag till att säga att det du tror är fel? Vad kan jag förstå annat än en bråkdel av vem vår Skapare är och vad hans syften är?

    För en inte allt för lång tid sedan, skulle jag ha hållit med dig i flertalet påståenden som du gör, eftersom jag precis som du är uppskolad i kristen tolkningstradition.

    För en kort tid sedan var det som att någon drog upp rullgardinen för mig. Kommer du ihåg att för några sekel sen, ansåg man med bestämdhet att jorden var universums centrum. Planetbanorna stämde inte med logiken, men ”epicircles”, små frivarv, på planeternas banor kunde få ekvationen att stämma. När några män sedan påstod att solen var i centrum gick plötsligt logiken ihop utan krångliga påhitt. Turbulensen som detta skapade var dock stor bland de lärde.

    Nu undrar du vad jag menar? Jag menar bara enkelt följande: Vår Gud är evig, han står över tid och rum! Han var, är och kommer att vara den samma i GT, NT, nutid och i framtiden. Han ändras inte och det han sagt upphör aldrig att gälla!

    Det finns ett sätt att läsa bibeln så att olärda människor som jag kan förstå den. Problemet är att det sättet att läsa aldrig passade kyrkofäderna, vars läror vi är indoktrinerade i. Rom med antiken som bas var centrum. Där fanns uppenbarelsen och visdomen. Detta stämde dock inte med bibeln som hade satt en annan obetydlig stad med ett litet oansenligt och ofta styvnackat folk i centrum.

    EllenRock, många av de förandligade tolkningar som skapats kom till för att man inte kunde acceptera att Gud aldrig överger detta envisa folk och att hans rike skall utbredas från dess huvudstad Jerusalem, till välsignelse för dig och mig, arma hedningar.

    Jag ska reda ut begreppen om templen för dig!
    I HIMLEN finns det ett fantastiskt Tempel. Gud visade detta för Mose, och Jesus bar där, en gång för alla, in sitt försoningsblod, enl hebreerbrevet.

    På jorden fanns det en skuggbild av det himmelska templet fram till år 70.

    I tusenårsriket i Jerusalem kommer det 3:e templet att stå, beskrivet av Hesekiel.

    Och i Upp 21 när Gud skapar den nya himlen och jorden kommer inget tempel att finnas, eftersom Gud själv är med oss, såsom du beskrev.

    Dina andra frågor besvarar jag gärna men inlägget blir längre än vad admin tillåter!

    Var välsignad från vår Far, han som är av evighet genom hans son Jesus, Israels Messias!

  155. Siv Edqvist

    Bozze:

    5 Mos 28:1-14 Lydnad leder till välsignelser
    5 Mos 28:15-19 Olydnaden leder till Guds förbannelse.
    Gal 3:13-14 Kristus friköpte oss från lagens förbannelse (olydnad) när han blev en förbannelse i vårt ställe ”Förbannad är var och en som är upphängd på trä” Vi friköptes för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade anden.

    Vi friköptes från lagens förbannelse (olydnaden) för att få välsignelse (för att kunna vara ett lydnadens barn) genom tron skulle vi få den utlovade anden, Faderns ande som skulle hjälpa oss. Anden och ordet går alltid hand i hand.
    Vilken godhet av Far, han har gjort och gett oss allt vi behöver för att kunna leva nära Honom.

    Detta var budet som Jesus uppfyllde, därför kan vi av nåd och kärlek till honom vandra i lydnad utifrån vårt hjärta, inte av tvång och krav.
    Det finns ingen motsättning i NT för Paulus säger i Rom 1:5 Mitt ämbete är att upprätta trons lydnad bland alla hednafolk.
    Ordet tron här är ingen personlig tro utan handlar om Guds lärosystem.

    Det var ett befriat folk som gick ut ur Egypten, det var detta folk som fick lagen på Sinai berg.
    Livsregler för ett välsignat liv!
    Baruch HaShem Välsignat vare Den Evige

  156. Tack Daniel för ditt trevliga och vänliga svar!
    Det komiska i sammanhanget är väl att jag gjort samma resa som du, fast åt andra hållet (dock inte på väg mot Rom!!). 🙂
    När jag blev frälst för snart 15 år sedan blev jag inskolad i ett visst tolkningsmönster av Bibeln. I detta ingick t.ex. ”två-förbunds-läran” och ”två-folks-läran”, att församlingen var bara en parantes i Guds stora plan och att nåden var till för frälsningen, lagen för helgelsen.
    För ett par år sedan upplevde jag att ”rullgardinen drogs upp”, så att jag kunde börja läsa Ordet utan ex. Scofields och Darbys glasögon. Då blev det helt plötsligt riktigt intressant!
    Önskar dig Guds rika välsignelser och ser fram emot fortsatta samtal!

  157. Mycket fint skrivet Daniel. Tack för din ödmjuka inställning.

  158. MIB

    Johan har lagt ut lenkje til ein artikkel av John G Reisinger i ein kommentar ovanfor: ”We are under laws ,but not under The Law”.

    http://www.soundofgrace.com/jgr/index034.htm

    Reisinger er til liks med Fred Zaspel, Tom Wells og Steve Lehrer innanfor NCT (new covenant theology) leiren. Reisinger er blitt beskyldt både for å vera lovpredikant og antinoministisk. Tom Wells forsvarar Reissinger i artikkelen:

    http://www.soundofgrace.com/jgr/index075.htm

    ”The Ten Commandments as a pedagogue have been replaced by the Holy Spirit . . . However the key to assessing whether Reisinger is fairly described as a doctrinal antinomian lies in the answer to the question, how is obedience produced? Is the immediate work of the Spirit regarded as the sole factor, or is there a place for law as a tool of the Spirit? His answer is ambivalent.On one hand he is clear that there is a revealed will of God for the new covenant believer . . . Reisinger says, ”The same moral rules that furnish our minds with help in pleasing our heavenly father functioned in the conscience of the Israelite as the condemning covenant of life and death.” This seems to imply a sanctifying power addressed to the mind in the law of God, albeit that the law is not equated precisely with the ten commandments. However, at other times Reisinger appears to teach that the Gospel alone is the sanctifying instrument used by the Spirit. He asks: ”How and what do we preach in order to get the ‘love that seeks to obey’ into the heart of the listener in the first place [and] how do we protect and nurture that love, so that it will continue to grow and obey?” His answer is that ”nothing can fill the heart with love to God except ‘the preaching of the cross.'”

    Interessant å sjå at lov og nåde vert diskutert i ulike teologiske leirar. Bakteppet for NCT er paktsteologi og kalvinisme og reformert baptisme- som er nokså fjernt frå det vi er vant med i våre nordiske lutherske land.

    mvh
    MIB

    PS – ei grei lenkje som syner skilnaden i synet på blant anna moselova innan dispensasjonalisme, den progressive dispensasjonalisme, paktsteolgi og nypaktsteologi.

    http://www.timeintheword.org/theosys.html

  159. Helgonet

    Carl.

    Jag tror inte att det enbart är av skriften vi kan förstå vad som är sanning. Då skulle väl inte alla olika protestantiska frikyrkor finnas. Och speciellt inte alla nya kyrkor, med många gånger lite märkliga läror, som poppar upp som svampar ur jorden nu för tiden. Alla anser ju att just dom tolkar ordet rätt. Och för att inte tala om den pajkastning som förekommer på denna blogg. Folk kastar ju Bibelord på varandra helt vilt och tror att just deras är dom rätta. För efter ett tag…jag har varit frälst ett bra tag, märker man att det går att predika i stort sett vad som helst med hjälp av Bibelord. Man väljer helt enkelt dom
    som passar ens egna åsikter. Så bygger man en lära på dom.
    Nej, sola scriptura tror jag inte längre på.
    Jag har så smått börjat förstå vikten av den kristna traditionen för att vi ska hålla oss sunda och inte dras med av alla möjliga uppenbarelser hit och dit.

    Var välsignad

  160. Helgonet.

    Jag förstår vad du menar. Med lite skicklighet kan man stödja precis vilken teori eller lära som helst genom att rycka ut lite versar här och där. Det är en mycket vanlig företeelse och använde inte djävulen själv den metoden för att fresta vår Mästare. Detta du talar om tas ju också upp i efesierbrevet:

    ”Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse.” Ef 4:14

    Skillnaden mellan våra åsikter är, som du säkert redan förstått, att jag tror att traditionen är resultatet av de kraftigaste vindkasten bort från den lära som fanns i början. Jag kan ha fel, men jag är mycket övertygad. Men men, sålänge människor inte förleds till villfarelse, dvs till synd, så gläder jag mig över att det finns rum för olika åsikter.

    Frid

  161. Lars-Gösta Gustafsson

    Jag kan inte låta bli att ge yttligare en kommentar sedan jag lyssnat till videointervjun med Åge

    När du säger att lagen blev fullbordad och avslutad när Jesus utropade det är fullbordat på korset.

    Det som var fullbordat var försoningen för våra synder men lagen var inte borttagen.

    Jesus säger i Matt.5: 18 Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en ända bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett.

    När alltså Jesus utropade det är fullbordat på korset så finner vi inte att himmel och jord förgår och inte heller nu har jag en uppfattning att himmel och jord har förgått. Eller ?

    Shalom önskar Lars-Gösta

  162. Kalle

    Jesus ropar det är fullbordat, i detta ögonblick fullbordar han lagen. När Jesus ropar det är fullbordat så har det som står i Matt 5:18 ”förrän allt har skett” blivit fullbordat och därför behöver inte himmel och jord förgås.

    Det är naturligtvis en helt felaktig tolkning av bibeln men jag tror det är så Åge menar.

    Har jag rätt Andy?

  163. MIB

    Johan har lagt ut en lenke til en artikkel av John G Reisinger: ”We are under laws, but not under The Law”.

    Reisinger er blitt beskyldt både for å være antinominist og lovlærer. Reisinger tilhører NCT (new covenant theology) leiren i likhet med Tom Wells,Fred Zaspel og Steve Lehrer.

    Wells skriver blant annet dette om Reisinger sin teologi- der han går imot at den er antinomistisk:

    ”The Ten Commandments as a pedagogue have been replaced by the Holy Spirit . . . However the key to assessing whether Reisinger is fairly described as a doctrinal antinomian lies in the answer to the question, how is obedience produced? Is the immediate work of the Spirit regarded as the sole factor, or is there a place for law as a tool of the Spirit? His answer is ambivalent.

    On one hand he is clear that there is a revealed will of God for the new covenant believer . . . Reisinger says, ”The same moral rules that furnish our minds with help in pleasing our heavenly father functioned in the conscience of the Israelite as the condemning covenant of life and death.” This seems to imply a sanctifying power addressed to the mind in the law of God, albeit that the law is not equated precisely with the ten commandments.

    However, at other times Reisinger apears to teach that the Gospel alone is the sanctifying instrument used by the Spirit. He asks: ”How and what do we preach in order to get the ‘love that seeks to obey’ into the heart of the listener in the first place [and] how do we protect and nurture that love, so that it will continue to grow and obey?” His answer is that ”nothing can fill the heart with love to God except ‘the preaching of the cross.'”

    Det er svært interessant å se hva NCT folkene skriver om Moselov kontra Kristi lov og om kontinuitet/diskontinuitet mellom GT og NT. Dettr er høyst relevant for diskusjonen her på bloggen, selv om de står i en kalvinistisk baptisisk tradisjon som er fjern fra vår nordisk lutherske.

    les mer på feks. solochristo.com

    Ellers anbefaler jeg å lese artikler av Douglas J Moo.

    mvh
    mib

  164. MIB

    OBS OBS – forrige post fra meg – jeg mente soundofgrace.com – ikke solochristo.com (den lenken har jeg ikkje sjekket ut).

    mvh
    MIB

    PS jeg går nok ikke god for alt som står der, men det er iallefall interessant å se at de er seriøst opptatt av det samme som oss.

  165. Lars-Gösta
    Jag håller med dig om att Jesus fullbordade soningen för våra synder, men tror du att han fullbordade lagen? Vad betyder det iså fall tror du?

    Kalle:
    Kan vi strunta i vad Åge sagt och tänker, så kan jag få säga vad jag menar och tror. Sten Nilsson skrev i sin bok ”Blodsförbundet” att när Jesus uppgav andan på korset fulbordade han det gamla förbundets lag och offerväsen, och det tror jag också på. Ordet fullborda kan också betyda ”fullföra, göra färdigt och avsluta” enligt olika ordlistor. Jag hoppas kunna göra mer noggranna studier än det lilla jag lägger fram här, men jag tror att Jesus fullbordade och avslutade det gamla förbundets lag på Golgata. Det nya förbundet har nya och bättre löften och baseras på andra ordningar. Jag kör på med Israelserien (5 artiklar till) innan jag återgår till det som kallas nådesförkunnelsen. Då ska jag skriva om vad jag själv tror på så att vi slipper blanda in Åge i alla kommentarer, för han svarar ändå inte på frågor… 😉

    Till alla:
    När Jesus sa i Matt 5:17-19 ”…förrän allt har skett.”: Vad tror ni att det är som ska ske som INTE har skett?

  166. Andy, ser du inte att Yeshua själv förklarar i vers 19 vad ”upphäva och ”fullborda” innebär.
    ”Den som därför upphäver ett av de minsta buden och lär människorna så..”

    Upphäva är enligt vår Mästares ord = att inte hålla buden och att lära människorna att buden inte gäller.

    ”Men den som håller dem och lär människorna dem…”

    Fullborda enligt vår Mästares ord = hålla buden och lära människorna att de gäller.

    Om fullborda skulle betyda ”upphäva” eller ”avskaffa”, så upphävde/avskaffade Yeshua även profeterna. Han säger ju: ”Tro inte att jag kommit för att upphäva LAGEN eller PROFETERNA..”

    ”Upphäva” i vers 17 får ju sin förklaring i vers 19!

    ”Fullborda” i vers 17 får sin förklaring i ”håller dem” i vers 19.

    Betydelsen av ”förrän allt skett” innebär det som torán/lagen & profeterna förutsagt skall ske.

    Finns det profetiska förutsägelser om den tid som ligger framför oss?

    JA!!!!!!!!!! Prisad vare HERREN att inte Andys tolkning är rätt, för då hade vi inget mer att förvänta.

    Messias återkomst har inte skett.
    Uppståndelsen har inte skett.
    Hedningarnas tider har inte avslutats.
    Jerusalem förtrampas fortfarande av hedningarna!
    Judarna i Jerusalem har inte ropat: Välsingnad vare han som kommer i HERRENS namn!

    Med mera, med mera o s v

    MVH

  167. Sov nu Gerdvall! 😉 (Du skulle ju lägga dig…)
    Tar en del om detta när jag avslutar serien om ”Israel – Guds folk?”

    Tacka inte Gud för att du menar att jag har fel broder. Tacka hellre Gud för att du menar att du har rätt. (Om det är så mycket att tacka för…) Prisa Herren anyway! 😉

  168. Andy, jag tar tillbaka de exalterade yttringar som dikterades av mina känslor och som inte visade tillräcklig respekt för dig och din inställning. Förlåt älskade Broder!

    Men i sak har jag inte ändrat mig, utan det som ytterligare gör Andys uppfattning mindre trolig är att Yeshuas undervisning blir underminerad. Gäller dessa jesusord idag, eller var det något som bara gällde fram till hans död? Det är knappast det intryck man får.

    Ha en bra dag! 😉

  169. SÅ Gerdvall:
    Ska vi hålla minsta prick i lagen?

  170. Bozze

    Vilka lagar i GT kan jag som kristen ge fullständigt sjutton i?

  171. Ja, det måste du annars kommer jag och stenar dig! 🙂

  172. Om jag hinner före sabbaten så kommer jag med ett seriöst svar. 😉

  173. Det har ställts frågor av flera här på bloggen, vilka bud vi skall följa. Det är en bra fråga! 😉
    Jag skriver som om allt är 100 % sanning, men det är min syn och den får prövas och ifrågasättas. Det blir enklare och mer kortfattat att skriva så.

    Ja, vilka av buden som finns i Moseböckerna skall vi följa? För att kunna besvara den måste jag först ta upp flera saker som ersättningsteologin orsakat. Den påverkar nästan alla områden av tron.

    Först, bibelsynen. Hur ser vi på bibeln?
    Om vi tar bilden av ett hus så är moseböckerna grunden, profeterna och skrifterna är väggarna och apostlarnas undervisning är taket. Man kan inte vända huset upp och ned och ha taket som grund!

    Bibelns viktigaste böcker är Moseböckerna. Inget skulle få läggas till enligt Mose. Profeterna och Skrifterna innehåller ingen ny uppenbarelse som det inte finns ett frö av i moseböckerna. Profeternas budskap går i stort ut på: ”återvänd till Mose undervisning och det skall ske av hjärtat”.

    Av de fem moseböckerna är tredje moseboken den viktigaste. Där finns alla offerlagar som pekar på Messias, samt intruktionerna för det kulturella livet och instruktioner om vad Herren anser vi skall äta.

    Till vilka är bibeln skriven?
    I första hand är bibeln skriven för Israels äldste och domare. Detta gäller speciellt de fem Moseböckerna. Vi måste komma ihåg att skriftrullar var något mycket dyrbart och som inte ägdes av var man. I andra hans är den för hela Israels folk och i tredje hand för dem som ansluter sig till Israels tro.

    Här har förmodligen flera redan flugit upp i taket. Till dem som gjort det kan jag meddela att orsaken till din flygfärd är den kristna förhävelsen över det judiska folket. Bibeln är en judisk bok given till Israels folk att förvalta. Författad av judar och praktiserad av judar och, fasten your seatbelts, Gud har inte ändrat sig. 😉

    Ersättningsteologi skulle också kunna kallas förhävelseteologi. I Romarbrevet 11 varnar Paulus för ersättningsteologi: ”Men om nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.”

    Har detta förändrats sedan Paulus tid, så att nu är det inte längre roten som bär de inympade grenarna? Jag finner ingen anledning att tro det.

    Jag tror att trädet som sådant är en bild på Israels folk, de som håller Herrens förbund, men roten är Messias. Olivträd och Israels folk hör ihop. Messias och rot hör ihop. Det är Messias, som också i sig själv är en bild på Israel, som förmedlar den livgivande saven från roten.

    Vi har facit idag och kan konstatera att Rom struntade totalt i Paulus varning. Men efter ca. 1700 år ser det för det naturliga sinnet ut som om kyrkan tagit över och ersatt Guds folk Israel. Detta är en lögn från lögnens fader. Herrens förbundsfolk är samma gamla Israel som på Paulus tid. Nya förbundet är slutet med Israels hus och med Juda hus. Man kan inte byta förbundspartner utan att förbundet bryts! Och Herren bryter inga förbund, han upphäver inte heller några.

    Jag hann inte längre på introduktionen till vilka bud vi skall följa. Det kanske kommer en fortsättning på 1:a veckodagen.

  174. Gerdvall du skriver: ”Bibelns viktigaste böcker är Moseböckerna.”

    Som evangelisk kristen ville jeg vil si at Jesu Kristi kors er Bibelens sentrum, og dermed stiller vel evangeliene i en særstilling.

    Apostelen Paulus taler om Kristusmysteriet i Ef 3. ”Den var ikke i tidligere tidsaldre gjort kjent for menneskenes barn slik som den nå er blitt åpenbart for hans hellige profeter og profeter ved Ånden: At hedningene er medarvinger, de hører med til legemet og har det i løftet i Kristus Jesus ved evangeliet.” (v.5-4)

    Dessuten er det vel også slik at vi er ”bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, og hjørnesteinen er Kristus Jesus selv.” (Ef 2,20) Det står ikke Mosebøkene.

  175. Beklager, men jeg har kommet i skade for å skrive feil i henvisningen fra Ef 3. Det skal selvsagt stå:

    ”slik som den nå har blitt åpenbart for hans hellige APOSTLER og PROFETER ved Ånden.”

    Det er veldig interessant at apostler nevnes før profetene!

  176. SÅ Gerdvall,
    Så långt som Du hann idag är jag med Dig.

    Faktum är att hela det raseri mot larviga kyrkliga seder och bruk jag bär inom mig får sin förklaring i den förhävelse som gjort mot det judiska ursprunget och den därefter påhittade kyrkoordningen. (Är det någon mer än jag som tycker att de flesta s.k. gudstjänster är urtråkiga? Var ärliga nu! Ni tycker så nästan allihopa utom Ni som får stå på estraden.)

    Om det på Pauli tid var förenat med viss fruktan att umgås med hedningarna, så är det nu skämmigt att ha något med det judiska att göra. Detta är ju den upp-och-ned-vända-världen.

    Och som om det inte räckte med det. Istället för den mosaiska lagen har det pietistiska frikyrkofolket skapat sig egna lagar så att de inte skall försumma möjligheten att kunna bli lagiska fastän de redan har förhävt sig över det judiska och därmed inte kunnat bli lagiska med Mose lag.

    Men från den ståndpunkten som jag intar, finns det ingen anledning att börja rabbla ramsor på hebreiska och hålla kilometeravstånd (Petrus) till griskött. Däremot skulle kanske själva sabbatsfirandet kunna ersätta en del av de möten som hålls med kyrkbänkar placerade så att man skall kunna titta varandra i nacken. Så låt oss ta del av fortsättningen, SÅ, så att vi kan bilda oss en uppfattning själva.

  177. Sigrid L

    Okej Haggaj
    När jag själv är mötesledare har jag jätteroligt. Hoppas de som sitter i lokalen har det också. När jag sitter i en gudstjänst i sv. kyrkan, speciellt en med rik liturgi, har jag jätteroligt. När jag sitter i ett vanligt litet bönhus har jag också oftast jätteroligt. Där sitter gamla härliga tanter som efter 65-70 år fortfarande är frälsta och bevarade i tron. Där sitter de och sjunger om frälsningens gåva för full hals. Kan man då ha annat än roligt och prisa Herren för hans stora nåd????? Jag hör ibland liksom efterklangen av de gamla trogna kristna, nu saligen avsomnade, och kan utan svårighet glädja mig åt de som offrat och tjänat i det Guds hus där jag sitter. Visst, det är roligt!!

  178. Sigrid L,

    Jag har också varit på bra (och även roliga) möten. Men de är sällsynta.

    Men att det skulle vara något andligt i själva gudstjänstformen är ju bara nys. Men eftersom många ser själva akten som andlig så anser de nog att den inte behöver fyllas med något och då blir det sååå tråååkigt.

    Jag lovar att för den oinvigde är våra gudstjänster sååå trååkiga att det skulle till ett under av rödahavsformat för att få dem att gå två gånger.

    Men om vi firade sabbat i hemmen skulle vi nog nå några hundratusental fler nya per år än med nacktittarmöten. Men jag är inte klar med den frågan än …

  179. … och det där med rik litturgi är sådant jag nyser av! 😉

  180. Sigrid L

    Självklart är mycket fullständigt obegripligt för en utomstående, se bara på dig som nyser av liturgin 🙂
    För vem är gudstjänsten till? Är det inte för dem som kommer för att prisa sin Herre? Och sen går ut för att vittna om honom? Se förresten Dags blogg för ett par dagar sedan.

  181. Sigrid L,
    Hur många går ut och vittnar?

  182. Sigrid L

    Det undrar jag också. På allvar. Vi möter ständigt människor. På jobbet, på bussen, på gatan. Vi hör om sjuka människor som vi känner och ber för dem. Kanske är det meningen att vi ska gå till dem och säga ”får jag be för dig” istället. Tar vi den tanke vi ibland får i huvudet som en hälsning från Herren och ger det ordet vidare till människan som står framför oss? Ibland undrar jag om vi skulle fasta från såväl bibel som bön och gudstjänst och ägna oss åt grannar och vänner för en tid.

  183. Sigrid L,
    Jag tror att ”den tanke vi ibland får i huvudet” skall tolkas ”som en hälsning från Herren” i dessa avseenden. (Vad gäller lärofrågor och annat skall vi nog förankra dessa på annat sätt. 🙂 )De gånger det visar sig fel när det gäller medmänniskor kommer att vara försumbara.

    Jag är ingen expert på detta, men ser människor på nära håll som praktiserar detta med framgång.

  184. Bjørn Olav Hansen skrev: ”Som evangelisk kristen ville jeg vil si at Jesu Kristi kors er Bibelens sentrum, og dermed stiller vel evangeliene i en særstilling.”

    – Naturligtvis är ”korset”, eller rättare sagt det som hände på korset (om det nu var ett kors) och Yeshua som person, det som är viktigast för vår frälsning. Men om detta inte kan verifieras i Mose undervisning så hänger det i luften. Nu skrev jag inte vilken person som var viktigast, utan att tredje Moseboken var den viktigaste boken för den bibliska tron.

    – Paulus bevisade utifrån Skrifterna (Tanach) att Yeshua var Messias, läser vi. Det kan vara en nyttigt träning för oss att göra detsamma, utan att få använda NT. Då befinner vi oss på samma plan som apostlarna, som ju inte hade ett NT att citera från.

    MVH

  185. Tillägg: Jag menar när vi talar till judar som inte tror på NT.

  186. runesson

    Jag har hört en ortodox judinna som hittade Yeshua i Tanach och när hon väl tagit emot honom som den utlovade Messias, började hon läsa det av rabbinerna förbjudna NT. Hon uttryckte det ungefär så här. ”När jag läste om Honom i NT var det som att träffa en gammal vän”.

    /r

  187. Maire Holmlund

    Den Eviges älskade K Blad!
    Hur kan du säga att Åge Å.är en falsk messias? Genom att använda dessa kraftiga uttryck för-härligar du inte Yeshua. Slå inte med ord.Varför kritiserar du en Herrens smorda tjänare? Fastän han har en blindfläck ifråga om ditt förhållande till Messias, säger Ordet att vi skall älska alla
    1 Joh 2:7-8. Faller vi i en synd har vi brutit mot hela lagen. Fariséerna kallade även Jesus för Besebul. Var försiktig att använda smädande ord! Inför vår frälsare står vi eller faller. Rom 8:1-2
    Shalom Maire

  188. Detta kan ses som något som ingår i artikeln för att förstå vilka bud som gäller oss inympade.
    Ok, den blev lång, men den har en poäng (tycker jag i alla fall) 🙂

    På Nicholas Copernicus tid ansågs allt på himlen röra sig runt jorden. Varje månad rörde sig månen i sin bana och stjärnorna gick i sina regelbundna och förutsedda banor. Solen gick upp i öster varje morgon och ned i väster. Allt detta kunde man konstatera med sina egna ögon. Inget man behövde eller kunde ifrågasätta, man såg det ju så klart. Copernicus kom med en ny teori, men den fann inget gehör, i alla fall inte i början.

    Det fanns emellertid ett litet problem med det astronomiska beräkningarna på den tiden och det var att planeterna inte följde det mönster man teoretiskt kommit fram till. Ibland rörde de sig bakåt istället för framåt och inte heller höll dom konstant fart i förhållande till jorden. Planeterna var en ständig källa till huvudbry för den tidens astronomer, dom ville inte inordna sig i harmoni med den kosmologi som placerade jorden som centrum.

    Men att planeterna rörde sig på detta oberäkneligt sätt, var ändå inte tillräckligt viktigt för att ifrågasätta hela det astronomiska beräkningssystemet, det som alla kunde se var rätt, att det var jorden som var universums medelpunkt och att solen kretsade runt jorden. Att planeterna inte inordnade sig i den vedertagna dogmen, visade bara på behovet att justera de matematiska beräkningarna.

    Stora matematiker gjorde stora matematiska konstruktioner för att förklara planeterna ”felaktiga” vandringar på himlen. De försökte bevisa att de ändå rörde sig runt jorden, fast det inte såg så ut.

    Det handlade bara om att hitta den rätta formeln för att infoga planeternas rörelser i det kända systemet. Det var inte lätt, men i jämförelse med det väletablerade och väldokumenterade kända systemet, hur viktigt var egentligen dessa små planeter? Kunde man inte bara ignorera dem?

    Man producerade olika teorier och modeller med exentriska banor och elipser. De matematiska lösningarna gjorde att människorna till slut inte ifrågasatte det uppenbara problem som planeternas ”felaktiga” banor utgjorde. Eftersom man såg med sina egna ögon att solen kretsade runt jorden, så var säkert de förklaringar man gett angående planeterna också sanna.

    Vad har nu Copernicus nya upptäckt med oss att göra?

    Ordet ”planeter” kommer från ett grekiskt ord som också kan översättas med ”vandrare”. De kallades planeter därför de vandrade fram och tillbaka på himlen tycktes det.

    När det handlar om livet på jorden så finns det ett folk som också har kallats ”vandrare”. I Septuaginta, den äldsta grekiska översättningen vi har av de hebreiska skrifterna, så sägs det att fram till tiden för återupprättelsen skall Israels barn ”planetai en tois ethnesin”, det vill säga, ”vandra omkring bland folken”, Hos. 9:17.

    Judarna är de ”planeter” som inte kyrkan på ett tillfredställande sätt kunnat inordna i sin ”kosmologi”. Det judiska folket bevisar genom sin existens att kyrkans teologiska kosmologi, själva systemet, inte är sant. Även om i stort sett alla accepterar det och auktoriteterna konfirmerar det och alla kan se det ”med egna ögon” att kyrkan är det nya gudsfolket, så har man inte på ett tillfredställande sätt löst problemet med de ”olydiga planeterna”.

    Idag börjar fler och fler upptäcka att det är ”jorden som kretsar runt solen”, det är gudsfolket Israel som allt i bibeln kretsar omkring. Judarna har varit och är de ”planeter” som kyrkans teologer haft svårt med i sina beräkningar. De har inte passat in i de kristna teolog-astronomiska beräkningarna. Paradigmskiftet har redan börjat! Byt ”kosmologi”!

    Detta är en sammanfattning och en bearbetning av ett kapitel i den messianske juden Daniel Grubers bok ”Copernicus and the Jews”.
    http://www.elijahnet.net/copernicusandthejews.html

  189. Runesson, ja, så är det! Ja, när juden läser NT så upptäcker han att det finns inget ”kristet” där. 😉

  190. Björn Olav,

    I Rom 16 uttrycker sig Paulus lite annorlunda än när han talar om samma sak i Ef 3. Det ger emellertid en intressant förklaring. Jag citerar 1917 års översättning där det är tydligare,

    ”Men honom som förmår styrka eder, enligt det evangelium jag förkunnar och min predikan om Jesus Kristus, ja, enligt den nu avslöjade hemlighet som förut under evärdliga tider har varit outtalad, men som nu har blivit uppenbarad och, enligt den eviga Gudens befallning, blivit, med stöd av profetiska skrifter, kungjord bland alla hedningar.” Rom 16:25-26.

    Allt finns där från början även om det inte blev uppenbarat fullt ut före apostlarna. Då predikade de uppenbarelsen med stöd av de profetiska skrifterna.

    Se också Rom 1:1-2

    ”Paulus, Jesu Kristi tjänare, kallad till apostel, avskild till att förkunna Guds evangelium,
    vilket Gud redan förut genom sina profeter hade i heliga skrifter utlovat.”

    och 3:21

    ”Men nu har, utan lag, en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittna om.”

  191. Björn Olav,

    I Rom 16 uttrycker sig Paulus lite annorlunda än när han talar om samma sak i Ef 3. Det ger emellertid en intressant förklaring. Jag citerar 1917 års översättning där det är tydligare,

    ”Men honom som förmår styrka eder, enligt det evangelium jag förkunnar och min predikan om Jesus Kristus, ja, enligt den nu avslöjade hemlighet som förut under evärdliga tider har varit outtalad, men som nu har blivit uppenbarad och, enligt den eviga Gudens befallning, blivit, med stöd av profetiska skrifter, kungjord bland alla hedningar.” Rom 16:25-26.

    Allt finns där från början även om det inte blev uppenbarat fullt ut före apostlarna. Då predikade de uppenbarelsen med stöd av de profetiska skrifterna.

    Se också Rom 1:1-2

    ”Paulus, Jesu Kristi tjänare, kallad till apostel, avskild till att förkunna Guds evangelium,
    vilket Gud redan förut genom sina profeter hade i heliga skrifter utlovat.”

    och 3:21

    ”Men nu har, utan lag, en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittna om.”

  192. Tordan

    >Maire Holmlund:
    >Hur kan du säga att Åge Å.är en falsk messias?

    Han sa nog bara att åge Åleskjers Jesus, den bild åge målar upp, är en falsk messias.


  193. ..ser frem til fortsettelsen, for du har vel mer ?

    Det er jo klart at hadde jødene vært eliminert, så hadde ”vi kristne” hatt færre problem med å få vår religion ren og klar uten forstyrrende element. En religion der alle tenkte og handlet likt- huff!
    Alle familier har et barn som skaper mer problem og bråk enn alle de andre til sammen ( bortsett fra min- jeg har minst 2) Jødene har på en måte vært et slikt barn- et sort får i familien.

    😉
    Anita

  194. Ketriel Blad

    Shalom Maire Holmlund

    Inte har jag kallat Åge för en falsk messias. Jag ber om ursäkt om jag inte kunde uttrycka mig ordentligt.

    Det är den Kristus som Åke predikar som är falsk eftersom han inte går att känna igen i Skrifterna utan grundar sig på missförstånd av Paulus lära.

    – Den falske Kristus lär att judendomen skall drivas ut från församlingen.

    + Den sanne Messias har som sed att gå till synagogan på sabbaten, Luk 4:16.

    – Den falske Kristus (antikrist) sätter sig i sinnet att ändra på den Eviges utstakade högtider, Dan 7:25; Lev 23.

    + Den sanne Messias lär att hans lärjungar kommer att hålla sabbaten under sista tiden innan han kommer tillbaka, Matt 24:20 och att han kommer att äta ett grillat lamm vid den judiska påsken tillsammans med sina lärjungar i den tillkomamnde tidsåldern, Luk 22:15-16.

    – Den falske Kristus (antikrist) ändrar på lagen eller lär att lagen inte längre gäller, Dan 7:25.

    + Den sanne Messias säger att inte den minsta prick av lagen skall förgå FÖRRÄN HIMMEL OCH JORD FÖRGÅR, Matt 5:18, och att laglösheten kommer att öka i den sista tiden så att kärleken hos de flesta kallnar, Matt 24:12. En rätt förståelse av lagen håller alltså kärleken brinnande.
    De som påstår sig vara Messias lärjungar men som avskaffar lagen genom sin lära och praktik kommer vid domens dag att visas bort från den sanne Messias trots att de använt hans namn till att profetera, driva ut onda andar och göra under, Matt 7:21-23.

    Mycket av lagen och profeterna har inte fullbordats ännu.
    När Yeshua sa att det var fullbordat var det inte lagen, profeterna eller det s.k. ”GT” han menade.

    Inte ens försoningsverket var fullbordat då han sa dessa ord, för då hade han kunnat gå ner från träet och slippa dö. Men det var efter han sa att allt var fullbordat som han dog. Genom hans DÖD blir vi försonade med Fadern. Alltså var inte ens försoningsverket fullbordat när Yeshua sa ”det är fullbordat”.

    Visst skall vi älska alla, därför skrev jag till Åke för att rädda honom från den fördärvliga väg han trätt in på.

    Välsignelser,

    Ketriel

  195. Jag vill fortsätta med det jag anser vara grundläggande förståelser innan man börjar fundera på vilka bud som gäller och som kan vara applicerbara på ickejudar som satt sin förtröstan till Israels Messias och fått del av förbundsfolkets förbund och löften.

    En kort summering på det jag tidigare tog upp var bibelsynen, att Moseböckerna är grunden och att de senare skrifterna inte kan motsäga Mose undervisning , utan ger den mer och slutgiltig förståelse när den till sist konfirmeras av Yeshua Messias. Apostlarnas skrifter (NT) som inte existerade då det nya förbundet ingicks, kan därför inte vara en förbundsbok för nya förbundet.
    Alla förbund som den Evige slutit är gällande idag. De bygger alla på varandra eller sitter ihop som länkar i en kedja. Ett senare förbund kan utvidga och utveckla ett tidigare, men inte upphävas.

    Det andra var att bibeln i första hand skrevs till Israels ledare, i andra hand till Israels folk och i tredje hand till de ickejudar som omvänder sig till Israels Gud genom Messias. Detta går emot den högmodiga inställning till bibeln som utvecklades genom kyrkan.

    Det tredje jag vill ta upp är att det skedde inget byte av religion när Yeshua Messias kom in på scenen. Han liksom Israels profeter korrigerade till att återvända till den ursprungliga uppenbarelsen genom Mose. ”Om ni hade trott Mose, hade ni trott på mig”, sa Yeshua.

    Att de messianska profetior som Israels profeter uttalat gick i uppfyllelse kan inte innebära att en ny religion måste introduceras. Israels profeter praktiserade judendom och Yeshua och hans lärjungar praktiserade detsamma. Vad praktiserar hans efterföljare idag?

    Om inte Yeshuas efterföljare idag på något sätt känner en viss samhörighet med judar och judendom idag, eller upplever tron på Yeshua som något som går emot Mose undervisning, då har det skett något under vägen som behöver korrigeras. Det betyder inte att ickejudiska efterföljare skall bli judar, men de bör praktisera en tro som med bibeln som mall kan kategoriseras som lik deras Mästares levnad.

    Det minsta man kan begära av en lärjunge är att han har samma religion som den Mästare han säger sig följa.

    Det sista jag vill ta upp är att man måste abdikera som domare över Guds ord. Det är inte i första hand människors ord som står skrivna i hela bibeln, det är den Evige Gudens ord, ”Han som bor i ett ljus dit ingen kan komma och som ingen människa har sett.”

    Det jag gjorde och många med mig idag gör, är att vi agerar domare over Guds ord och utan att frukta för den som har ”makt att förgöra både kropp och själ”, applicerar vi bäst-före-datum på de texter vi genom felaktig undervisning parad med högmod anser vara passé. Det är en stor förhävelse över Guds ord.

    Gör det som jag fått göra, även om det är smärtsamt för köttet.
    Kliv ned från din självupphöjelse och lägg dig raklång på ditt ansikte, för övrigt en mycket biblisk böneställning, och bekänn din synd att du varit Guds ords domare, istället för dess ödmjuke tjänare. Då kommer han som om vi bekänner våra synder att förlåta och ge ny uppenbarelse i Ordet.

    Gud är så barmhärtig att han ger inte mer klarsyn är han ser villighet att lyda.

    Ingen kan berömma sig, vi har alla begått synden från Eden: ”Skulle då Gud ha sagt…”.

    Om vår Mästare, den i vars namn vi är döpta till att lyda och efterfölja, det första han gör när han inleder sin tjänst är att bedyra: Tro inte (låt inte ens tanken uppstiga i ditt medvetande) att jag har kommit för att upphäva Mose undervisning. Kan lärjungen då säga till sin Mästare: Detta gäller inte längre!

    Vi har här tidigare samtalat om hur detta skall förstås. Låt mig säga: Om Matteus som skrev ned detta ca 20 år efter det att Yeshua hade lämnat dem, om han uppfattat det som att texten i 5:17-19 endast gällde fram till Yeshuas död, varför skulle han då ta med denna inaktuella text i sin skrift? Det som skrivits ned av det som vår Mästare sagt, skrevs naturligtvis ned för att vi skulle ta lärdom av det även idag.

    Vad det framför allt handlar om är att vi går ned på våra knän och ödmjukar oss inför både den Evige och den som vi bekänner som vår Mästare och ber om förlåtelse så att vi blir befriade från laglöshetens påverkan i våra liv. Vi är alla mer eller mindre påverkade av den andemakten.

    Bed att Gud befriar dig från den nedärvda fruktan för ”lagen”. Bed att han gör så att du fylls av glädje när du hör orden Herrens bud. Då kan Guds Ande ge dig mer ljus hur du skall leva som en sann efterföljare till Yeshua.

    Bed att tecknet på att du upplevt nya förbundet skall bli märkbart genom att du får kärlek till din himmelske Fars instruktioner. Bed att han skriver buden i ditt hjärta, de som gäller dig i början på den process som leder dig tillbaka till den tro som ”en gång för alla överlämnats till de avskilda”.

    Jag tror säkert att detta väcker många frågor. Jag får återkomma
    med mer konkreta svar om buden om de Tre ger mig nåd. 😉

    Må den Evige ge oss alla nåd att leva efter hans vilja!
    Var välsignade!

  196. Ketriel
    Jag fick intryck av att du är jude, och att delar av din tidigare reaktion präglades av det. När Åge skrev att judedomen skulle drivas ut av församlingen tror jag att han begrundar det utifrån Galaterbrevet, och då speciellt Gal 4:30 som säger följande:

    ” Driv ut slavinnan och hennes son. Ty hennes son skall inte ärva tillsammans med den fria hustruns son.

    Kanske han använde sig av fel ord här, för mitt intryck är att flera av er som skrivit kommentarer här uppfattade detta som ett angrepp mot judar. För mig är judedomen synonymt med lagen, alltså Moselagen som gavs till Moses på Sinai berg. När alltså Paulus ger Galaterna besked om att driva ut ”slavinnan” tror jag att det faktiskt är just Moselagen det handlar om. Hela Galaterbrevet handlar ju om friheten från Lagen, och i början av brevet är ju Paulus rasande över lagens inblandning i evangeliet, och han förbannar helt enkelt dem som predikar ett evangelium som skiljer sig från det han själv predikade. Det ska inte långa studier till innan man ser att det faktiskt handlar om den judiska Moselagen. Ganska alvarligt med andra ord!

    När vi då säger att lagen inte längre gäller menar vi oss ha stöd i NT för att påstå något sådant. Lagen hade sin begränsade tid fram till Kristus:

    ”Varför gavs då lagen? Den blev tillagd för överträdelsernas skull för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde.”

    Rom 7:6 talar tydligt om att vi är lösta från lagen och att vi nu tjänar i Andens nya tjänst, inte bokstavens. Är detta antikristlig lära? Du och flera med dig har påstått att vi predikar falsk lära: ”…falska lära som predikar en laglöshet som står i satans tjänst!” Detta var starka ord som jag inte hade förväntat i denna debatt! Vi menar oss ha Ordet med oss när vi lär att kristna inte står under lagen, att vi är fria från lagen och att lagen inte längre gäller. Lagen fullbordades och togs bort (avskaffades) av Jesus på Golgata (Ef 2:14-15) och när då flera tar till orda för att lagen fortfarande gäller och att den som predikar frihet från lagen är laglösa människor som tjänar Satan, ja då har man verkligen inte förstått vad försoningen på Golgata handlade om. Han sonade våra synder och försonade oss med Gud (Kol 1:22), uppfyllde, fullförde och tog bort lagen (Ef 2:14-15) och vårt liv baserar sig nu på det nya förbundet som Jesus instiftade med sitt blod. Vi är nya skapelser i Kristus (2 Kor 5:17 & Gal 6:15) och lever vårt kristna liv I Honom. När Kristus har gjort allt detta för oss, varför då vända tillbaka till de gamla skuggorna? Kristus är lagens slut (Rom 10:4)

    Det finns mer att säga om både lagen och profetior, och jag hoppas vi kan samtala om detta utan att kalla varandra för Satans tjänare!

    Bless!

  197. Andy,
    Du skriver: ”att lagen inte längre gäller”.

    Hur menar Du då att den slutgiltiga domen skall gå till om det inte finns någon lag? Lagen gäller inte som frälsningsväg för dem som lever under nåden. Men om lagen överhuvudtaget inte gäller så kan ju inte heller någon dom (eller nåd) träda i kraft.

    Det håller inte hela vägen. Det skapar mer frågor än det ger svar.

  198. Andy, om man förstår det som att Paulus undervisar i strid mot Mose och Messias och även sin egen undervisning, så bör man stanna upp och ta en rejäl funderare om man inte missförstått Paulus. Finner man ändå att Paulus går emot Yeshua och Mose, så går jag på de sistnämndas linje! Jag upplever det säkrast så! 🙂

  199. Andy om det du skriver vore signifikant för hela kristenheten, då skulle jag omedelbart säga att jag är inte kristen, jag tror inte på Jesus. Och det skulle vara fullständigt sant, absolut fullständigt.

    Dock gör jag inte det för jag har genom åren lärt känna så många ärliga kristna såväl katoliker som protesterande katoliker 🙂 Som längtar efter Apostlagärningarnas liv och lära, och identifierar sig som kristna enligt Apg 11:26. Det du och Åge lanserar är ett klipp och klistra evangelium a´la Konstantin. Jag vill utbrista DRIV UT KRISTENDOMEN, DRIV UT SKÖKAN OCH HENNES DÖTTRAR.

    Glöm inte att Petrus varnar för att Paulus kan missförstås. Du predikar verkligen en annan Jesus, sedan får var och en avgöra i vems sold du står.

    Jag byter aldrig bort den underbara frihet som lydnaden av Mose lag ger. Visa mig ett bud till jag kan följa och jag följer det.

  200. Haggaj:
    Har du läst något av de bibelord jag nämner om ämnet? Är inte den kristne fri från lagen? (Rom 7:6)? Kom med dina frågor och basera dem på din förståelse av Skriften! När jag säger lagen så ser du säkert att jag refererar till Moselagen. Vad tänker du när du läser Ef 2:14 15?

    ”Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar, för att av de båda i sig skapa en enda ny människa och så skapa frid.”

    Visa mig genom din argumentation varför det inte håller! Vilken funktion menar du att lagen ska ha?

  201. Andy,

    Ursäkta att jag hoppar in i samtalet och ger en liten synpunkt.

    Vi är fria från ”att stå under lagen” och från ”laggärningar” när det gäller vår rättfärdiggörelse. Det är detta som Gal 4 handlar om som jag ser det. Däremot gäller ju rätt och fel fortfarande. Eller hur? Det kan ju aldrig försvinna eller ändras eftersom Gud aldrig ändrar sig. Det är här faran lurar om man inte ser upp. Lagen är god om man använder den rätt skriver Paulus i 1 Tim 1 också. Då måste ju lagen fortfarande gälla.

    Om du t ex läser Ef 2:14-15 noggrant så är det inte lagen som Messias dödade utan fiendskapen mellan jude och hedning utifrån stadgar och paragrafer från lagen. Jag har förklarat detta mer i det brev jag skrev till Åge. Återkommer om du vill om detta.

    En sak till. Om lagen är vår uppfostrare till Messias så betyder det ju inte att vi omedelbart ska glömma det vår privatlärare lärt oss direkt efter vi tagit examen. 🙂 Förhoppningsvis ska vi komma ihåg det livet ut.

    Det finns mycket att säga om detta. För övrigt tycker jag detta samtal är bra eftersom de flesta verkar öppna. Då tjänar verkligen den här bloggen sitt syfte.

    Var välsignade alla tre!

  202. Lars:
    Du är alltid välkommen i detta samtal!
    Klart att rätt och fel fortfarande gäller, men behöver en pånyttfödd skapelse skrivna bud och regler för att förstå detta? Jag har läst Ef 2:14-15 noga, och vet att det också refereras till skiljemuren mellan jude och hedning. Hur togs den bort iflg Ef 2:14-15? Jo, det står att ”fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar…” togs bort, men inte för att vi skulle bli laglösa. Han skapade en ny människa, en ny skapelse i sig, och här tror jag kristenheten har missat mycket! Vad innebär det egentligen att bli en ny skapelse i Kristus? Blir man laglös och utan moral? Nej, bort det, som Paulus sa!

    Jag tror inte lagen har något syfte efter försoningen! Moralen upprätthålls med och I Kristus, den nya skapelsen har fått en annan natur än den gamla människan, samt att vi allt för lätt glömmer den Helige Ande! Tror kanske jag också ska skriva en bok i ämnet en dag… 😉

    Var välsignad du också käre bror!

  203. Andy:

    Åges angrepp mot Moselagen anses som angrepp mot judar?

    Faktum är ju att utan Moselagen finns inget judiskt folk. Det är ju Moselagen som gör judarna till ett judiskt folk. Ett angrepp mot det judiska, dvs moselagen enligt dig (om jag förstått dig rätt), är väl i högsta grad ett angrepp mot judar. Jag förstår att det inte är menat så, men samtidigt förstår jag att varje jude skulle känna sig illa berörd och angripen.

    Du kanske skulle få en annan förståelse om du försökte predika det evangeliet i Israel. :/

    Frid

  204. Var håller alla övriga lagborttagare till? Andy står ju ensam! 😉

  205. Carl:
    Om man säger att lagen inte gäller, och att den bör drivas ut av den kristna församlingen (enligt Gal 4), är det då logiskt att bli stämplad som antisemit? Märklig logik i såfall! Jag älskar det judiska folket och menar att de förtjänar sitt eget land Israel! Är det lov att predika evangeliet i Israel förresten?

    Gerdvall:
    I´m NOT a poor lonesome cowboy…! 😉
    Tron kommer av förkunnelsen, så jag har tålamod!

  206. Andy!
    Ser du något problem med att kristendom och judendom är två olika religioner?
    Ställer du fullt upp på att Jesus är kristendomens grundare?
    Om det det inte är den skrivna instruktionen som skall vara normerande för kristet tro och liv, vad är det då traditionen kanske? eller måhända känslan?
    Finns det en absolut sanning?
    Eller är sanningsbegrepet något relativt sett över tiden?

  207. Förlåt men här kommer mitt strå till stacken också. (Det tar bar så länge att skriva, argh 😉 )

    Andy: (Ef 2:15) “Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar…”

    1917 version:

    Ty i sitt kött gjorde han om intet budens stadgelag, för att han skulle av de två i sig skapa en enda ny människa och så bereda frid, (Ef 2:15)

    ”Budens stadgelag.”* Stor skillnad. Here’s why:

    Missförstånd om Ef 2:14-15 är ett ganska typexempel när det gäller den hebreiska världsbilden i Apostoliska skrifterna.

    Många gör ingen skillnad på Guds skrivna Lag (Skriven Tora) och de äldstes stadgelag (s k Muntlig Tora). Och inte utan anledning. I de kristna sammanhang jag växte upp i fanns det ingen mening, verkade det som, att kunna något om judisk juridisk debatt om Skriften. Ingen kom ens på att fråga. Men det är något av en dundertabbe eftersom bra mycket av dialogen i evangelierna mm handlar om just sådant.

    För att förstå precis vad det handlar om, är det värt att ta en sekund och granska dessa ord från Evangelierna:

    (Mar. 7:9-13 SFB) Han sade också till dem: ”Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar. Mose har sagt: Hedra din far och din mor och: Den som förbannar sin far eller sin mor skall straffas med döden. Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: Vad du kunde ha fått av mig ger jag i stället som ‘korban’, som offergåva, då tillåter ni honom inte längre att göra något för sin far eller mor. Ni upphäver Guds ord genom de stadgar som ni följer och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni.” **

    Mästaren är vid detta tillfälle rakt emot en av de äldstes stadgar… Därför att det ar gammal Judisk Lag!.. Nej. Därför att vid detta tillfälle står det i direkt konfrontation med GUDs Lag. Han säger att enligt Gud så förtjänar en sådan förbrytare döden. (det var han som sa, inte jag)

    Normalt i kristen miljö (det är inget hack på almenheten, jag växte upp där hela livet och känner det väl), så finns det en STARK tendens (se ovan) att packa ihop dessa båda enskilda saker till en och den samma, sätta klistermärke på alltihop som heter: ”JUDISK LAG”, och behändigt glömma att det är GUDS LAG (den skrivna biten alltså).

    Detta är vad Ef 2:15 handlar om. ”Budens stadgelag” är judiskt juridiskt fackspråk från första århundradet. Långt ifrån Folkbibelns ”lagen med dess bud och stadgar”.

    Jämför när Simon är hos Kornelius och säger ”Ni vet att det är förbjudet för en jude att umgås med en hedning eller besöka honom.” (Apg 10:28) Det finns inget sådant förbud direkt i GUDs Lag. Detta är ”budens stadgelag” (Muntlig Tora) som Ef 2:15 handlar om.

    Och innan all börjar hacka på de äldstes stadgar (Muntlig Tora), så borde man veta mer vad det handlar om, och hur mycket av den Mästaren och Apostlarna följde (en bra bit, föresten).

    Men detta är bara mina egna åsikter. Don’t take my word for it. Läs vår Frälsares ord och resten av Skriften, och avgör om det stämmer.

    Frid.
    ____________________
    * KJV: ”law of commandments contained in ordinances”, Young’s Literal: ”law of the commands in ordinances” Darby’s Literal: ”law of commandments in ordinances” NASB: ”commandments contained in ordinances”

    ** Jfr. också NASB (Mark 7:8-13) ““Neglecting the commandment of God, you hold to the tradition of men.” He was also saying to them, “You nicely set aside the commandment of God in order to keep your tradition. “For Moses said, ‘Honor your father and your mother’; and, ‘He who speaks evil of father or mother, let him be put to death’; but you say, ‘If a man says to his father or his mother, anything of mine you might have been helped by is Corban (that is to say, given to God),’ you no longer permit him to do anything for his father or his mother; thus invalidating the word of God by your tradition which you have handed down; and you do many things such as that.””

  208. Ketriel Blad

    Shalom käre Andy

    Det är bra att du skriver och frågar.

    När det gäller det du tar upp är det viktigt att förstå betydelsen av orden.

    Kom ihåg två saker:

    – Paulus var en an de mest briljanta laglärda i den tidens judendom. Han hade studerat under Gamaliel som fortfarande nämns som en av de viktigaste lärarna i judisk teologi. Det innebär att han på sina fem fingrar behärskade och kunde bena upp facktermer och begrepp som den enkle läsaren har väldigt lätt att blanda ihop. En lärare måste kunna ”dela” Skriften, d.v.s. bena upp saker och ting för att det skall bli lättförståeligt.
    Paulus hade ett sådant förstånd så för honom var det enkelt att se skillnader mellan saker och ting. Men för andra var det inte lika lätt, det visar 2 Petrus brev när det talar om att det är vissa saker i Paulus undervisning som är svåra att förstå och som okunniga förvränger tillika med de andra Skrifterna sig själva till fördärv.
    En klar varning alltså att vara försiktiga när det gäller Paulus undervisning så att vi inte missförstår den.

    – Det andra vi måste ha klart för oss är att vi måste gå till de hebreiska Skrifterna och i viss mån också de judiska tolkningarna för att kunna förstå vissa begrepp i Paulus och de andra apostlarnas undervisning. Bara ordet som översatt som lag kan man förstå på många olika sätt. Jag gjorde en gång en genomgång av de olika betydelserna av ordet ”lag” och kom fram till att det kan betyda tio (10!) olika saker i Bibeln. Om du då säger att Bibeln lär att vi är fria från lagen, vilken betydelse av de 10 är vi fria från?

    Det är väldigt viktigt att vi analyserar uttryck som ”under lagen” och ”laggärningar”. Dessa uttryck betyder INTE samma sak som Mose lag, d.v.s. de fem Moseböckerna eller judendom. Det är tekniska termer som Paulus använde och de måste förstås utifrån ett sammanhang som inte alltid är lätt. Lösryckta bibelcitat kan bli förödande, och har varit förödande för både det judiska folket och kristna. Det är därför judar föraktar Paulus mer än någon annan, inte för att det skulle vara fel på hans undervisning i första hand utan för att den kristna traditionen har använt sin missuppfattade förståelse av hans undervisning till att döda judarna och deras tro.
    De flesta bibelöversättare använder uttryck och ord som gör att Paulus brev blir antijudiska och antijudendom. Detta är mycket tragiskt! Du kan inte tolka Paulus brev rätt om du bara läser översättningar. Inte ens om du läser grekiska. Först måste du ta av dig den kristna teologins glasögon och sätta dig in i judiskt och hebreiskt tänkande. Det tar några år. Lär dig hebreiska och läs Bibeln på originalspråket några år. Lev med judar i deras kultur och tänkande under en tid. Då kan du BÖRJA förstå Bibeln rätt och kan EVENTUELLT tänkas tolka Paulus brev rätt.
    Men om du bombarderar judarna med den kristna teologins förutfattade meningar om vad Paulus lär, då får du ingen respons hos dem, för de känner till sin egen Bibeln i sin rätta miljö, den judiska.

    Jag hinner inte gå in på betydelserna av uttrycken ”laggärningar” och ”under lagen”. För den intresserade hänvisar jag till MFS hemsida och även till David H. Sterns kommentarer till Jewish New Testament.

    Ett annat uttryck som vi måste fråga oss vad det betyder är det som står i Ef 2, som du citerade ”budens stadgelag” (1917). Bara den som trängt in i judisk teologi kan förstå vad Paulus talar om där. Det är fråga om gezerot och tackanot som de judiska domarna lagstadgat för att skapa säkerhetsstaket runt buden. Jag kan kortfattat säga att om du tolkar denna vers som att lagen skulle blivit upphävd av Messias när han dog, då är du ute på väldigt tunn is. Bort det att den judiske Messias skulle ha upphävt själva grundlagen för Israel som nation! Då förstörs ju hela israels folk och den Eviges projekt i tiden förintas. Bara tanken är så chockerande för en jude att en sådan messiasgestalt omedelbart blir avfärdad som falsk. Om du anammar en sådan tolkning är du lååångt från hebreisk-judisk förståelse av de judiska Skrifterna.
    Kom ihåg att Bibeln inte är en kristen bok. Den gavs till och genom judar och bara judarna (och de som har lärt sig av judarna) kan förstå den rätt, Rom 3:1-2; Joh 4:22; Sak 8:23. De kristna har förvridit de judiska Skrifterna så till den milda grad att de blivit helt oigennkännbara hos dem som fick dessa Skrifter att förvalta.
    Den kristna kyrkan fanns inte ens till när Paulus skrev sina brev. Allt är judiskt! Bara judarna kan tolka skrifterna någorlunda rätt. Kopplar du bort dig från judisk tolkningstradition kommer du fel, speciellt när det gäller Paulus undervisning.

    Det är detta som gör att judar reagerar så starkt mot denna lära, för den är så främmande för en judisk förståelse av Skrifterna som är deras!

    Var försiktig du kristen med hur du handskas med judarnas Skrifter!

    Vore det inte ödmjukt att först fråga judarna vad orden betyder innan man basunerar ut sitt oförnuft med alla möjliga och omöjliga tolkningar?

    Jag vill här kommentera i korta drag lite av det du skrivit:

    Slavinnan och hennes son – syftar inte på judendomen i stort utan på en begränsad del inom judendomen som praktiserar lagiskhet.

    Den fria hustrun är den judendom som tolkar lagen rätt, d.v.s. lever i frihetens lag (som är Mose lag tolkad på rätt sätt enligt Messias Ande), se Jak 1:25; 2:12 m.fl. Frihetens lag är Mose lag tolkad av Messias, också kallad Messias lag i 1 Kor.

    Uttrycket ”frihet från lagen” betyder inte frihet att bryta mod buden i lagen som gäller för dig utan frihet från lagens dömande och tvingande funktion. Denna frihet talas det om inom rabbinsk judendom. Det finns mycket att lära om detta och jag hoppas få tid att tala om det mer utförligt längre fram, men nu räcker inte tiden för mig. Det är väldigt farligt att tala om frihet från lagen inom den begreppsvärld som finns inom nordens kristenhet idag för det leder till laglöshet.

    Det är fråga om frihet i sitt förhållande till lagen, inte frihet att inte uppfylla den!

    Det är i din relation till lagen som du blir fri inte i ditt ansvar gentemot den. Därför talar Jakob, som inte skrev sitt brev till de inympade utan till judar, om ”frihetens lag”. Det är samma lag som vi alltid haft och kommer att ha så länge sol och måne syns på himlen! Bara vårt förhållande till Toràn förändras. Det har med andlig mognad att göra. Barn kan bara lyda lagiskt. När de växer upp kan de lyda med glädje. Men de måste ändå lyda.

    Frågan är alltså: På vilket sätt lyder du? Av tvång eller av glädje? Om du lyder av tvång är du inte fri gentemot lagen (=kraven) utan en slav under den. Om du lyder (lagen) av glädje, som Paulus säger ”av hjärtat”, då är du inte under lagen och du är fri gentemot lagen. Men det betyder inte att du har rätt att inte lyda den!!!

    Vi ser här allstå att det är fråga om olika funktioner i lagen. En av lagens funktioner är att skapa medvetenhet om synd och syndanöd. En del av denna funktion försvinner i Messias. Men det finns en massa andra funktioner i Mose lag, som är Herrens lag, som man inte kan borsta bort med ett penseldrag, som Åge gör. Var försiktig här!

    Jag skulle vilja uppmana alla att slå upp alla texter i Paulus undervisning som talar om lag och dela upp dem i två grupper, en grupp som talar om lagen i positiv bemärkelse och en som talar om den i negativ, och se vad det blir för resultat.

    Man märker då snabbt att det finns flera olika betydelser av ordet lag och olika funktoner hos lagen. Den som stannar upp lite och mediterar över de positiva orden Paulus skriver om lagen kan därefter inte längre hålla med Åkes klipp och klistrateologi där vissa ord tas ur sitt sammanhang, omtolkas och blir helt missförstådda.

    Om inte lagen längre gäller finns inte heller längre någon synd. Är du syndfri, Andy? Om du säger nej, betyder du att du erkänner att lagen fortfarande gäller för dig.

    Romarbrevet 10:4 är för det mesta felöversatt. Ta en titt på det grekiska ordets betydelse så får du se. Om Messias skulle vara lagens slut, skulle solen ramlat ner när han dog!

    Ordet ”telos” betyder inte slut utan syftemål. Samma ord finns i telefon och television. Syftet med Toràn är Messias för att alla som lever med och efter Toràn skall ledas fram till Messias, vilket också sker med dem som lever rätt efter Toràn, vilket också Rom 10 talar om i fortsättningen. Tyvärr är de svenska översättningarna mycket missvisande när de sätter motsättning mellan lagen och Messias. Den som tror på Mose kommer att tro på Yeshua, säger ju vår Rabbi. Men att Messias skulle ha avskaffat Mose lag, det är helt galet!!!

    Nya förbundet – betyder inte bort med det gamla, utan ett förnyat förbund. Det finns flera nya förbund i Skrifterna, bl.a. 5 Mosebok är ett nytt förbund. Om du tolkar ordet ”nytt” som om det gamla inte gäller är du ”helt ute och seglar” och känner inte den Evige som inte ändrar sig och som inte bryter sina förbund som gäller så länge han säger att de skall gälla.

    Om du menar att det nya förbundet i Messias upphäver det gamla är det en falsk messias du förkunnar!

    Problemet ligger alltså i att du har en obiblisk förståelse av de olika begreppen som du läser i ditt Nya Testamente. Eftersom du är bortkopplad från judisk teologi och hebreisk begreppsförsåelse blir din tolkning helt motsägande och din Bibel blir delad och du får en Gud som inte går att lita på eftersom han ändrar på sig från en tid till en annan.

    Skuggorna är inte gamla, de finns med i den äkta bilden och ger djup åt den så att man kan urskilja den ordentligt. Ett ansikte utan skuggor är inte tredimensionellt. Skuggor ger djup åt bilden. Så fort du har en bild finns skuggor. Ta bort bilden så har du inte heller några skuggor. Skuggbilderna ger oss en djupare förståelse av kroppen som är Messias.

    Jag har inte sagt att du eller Åge är satans tjänare, v.g. läs ordentlig vad jag har skrivit och var försiktig med att sprida falskt vittnesbörd mot din nästa, enligt ett bud som fortfarande gäller för dig!

    Jag önskar dig allt gott i Messias,

    Ketriel


  209. ”Bed att Gud befriar dig från den nedärvda fruktan för ”lagen”. Bed att han gör så att du fylls av glädje när du hör orden Herrens bud. Då kan Guds Ande ge dig mer ljus hur du skall leva som en sann efterföljare till Yeshua.”
    YES!

    Jeg har selv fått opplevd at Guds Ånd har gjort det i mitt liv over en lang periode, og vil kort fortelle om det. Jeg HATET en gang alt om var lov/BUD/REGLER- fordi jeg følte meg så fordømt av dem( selv om jeg levde som en engel)
    En dag leste jeg i ordspråkene om dåren kontra den vise. Jeg har fortalt dette her før, men kort sagt; jeg fant ut at jeg var en dåre, fordi jeg HATET tilrettevisning istedetfor å elske den.
    Jeg bad Gud om tilgivelse og bad om hjelp til å bli vis. Jeg opplevde dette som noe alvorlig og bestemte meg derfor for å takke Gud hver gang noen kritiserte meg- også hver gang LOVEN fordømte meg ( hver gang den følelsen kom ) Jeg gav den rett . Over tid så ble jeg forandret, og jeg ble ENIG med David som sa at Han elsket Guds lov- (helt utrolig.)
    Saken var at i dette så viste Gud meg min frykt for å bli FORKASTET av GUD selv( ikke mennesker)
    Loven skremte meg og skapte fordømmelse i meg- fordi jeg var redd for å bli forkastet av GUD, men når jeg så at jeg var elsket, så MISTET Loven sin fordømmende kraft og da var den jo bare god !

    Andy
    Denne fordømmende kraften (forbannelsen ved å ikke oppfylle loven) er vi fri fra – det har du rett i , fordi når et menneske opplever seg elsket av Jesus av sin FAR- og mottar tilgivelsen for sin synd, så kan ikke loven lenger fordømme en 🙂 den er nærmest som forsvunnet. Forbannelses prinsippet gjelder ikke lenger. Synd uten soning virker forbannelse, men ved soning så har vi rettferdigheten!:) (velsignelsen)
    ”kristus har kjøpt oss fri fra lovens forbannelse” (den er vi fri fra ) Gal 3 13
    Loven er fjernet SOM EN FIENDE, forbannelsen er vi FRI FRA ! Loven har derfor blitt en VENN- en venn som bor sammen med den Hellige Ånd i mitt indre- og de ser ut til å være venner, for loven er underlagt Guds ånd og kan derfor ikke fordømme meg lenger om den skulle ha lyst til det 😉 følger du min tanke ?

    Anita

  210. Ketriel Blad
    Jeg ser frem til å bli bedre kjent med deg

    Anita

  211. Syndare

    Ketriel,

    Jag tycker att du slår in öppna dörrar. Det är klart att Guds lag gäller, i så måtto att den ger uttryck för vad Gud vill. Om inte lagen gällde skulle vi ju inte behöva frälsning från våra synder, för våra synder visar sig ju som synder när de mäts mot Guds lag, alltings måttstock. Men poängen är ju att vi inte kan frälsas genom att lyda lagen – för det kan ingen, inte heller judarna. Därför är Evangeliet budskapet om att vi får förlåtelse gratis, om vi ber om den och tar emot den genom att tro.

    Vad Paulus säger är ju att vi aldrig, aldrig kan förtjäna frälsningen, och där måste han ju ha rätt. Så fort vi gör minsta prestation i gengäld för frälsningen, då är den inte längre en gåva, då har vi i någon mån förtjänat den. Då kan vi berömma oss – åtminstone lite. Då faller hela frälsningen som vi kristna tror på.

    Lagen skrivs i våra hjärtan när vi tar emot frälsningen, dvs. vi gör det vi gör av glädje, inte av lagiskhet – precis som du skriver! Jag har läst många kommentarer här, och jag tror inte det finns en enda som hävdar att när vi tagit emot frälsningen kan vi gå ut och synda fritt. Tvärtom, när vi fått frälsningen vill vi göra rätt. Dock, och det är mycket viktigt, kommer vi inte att lyckas – vi kommer att fortsätta synda, men förhoppningsvis mindre än tidigare. I den sekund vi säger att vi måste hålla något enda bud i lagen för att få behålla frälsningen, då är frälsningen inte längre en gåva, utan då förtjänar vi den. Vi är alltså hela våra liv beroende av nåden. Lagen gäller för Gud, men den är ingen väg till frälsning.

    Så fort vi anser oss leva bättre, mer laglydigt, än andra, och det gör vi nog alla ganska ofta, då är vi högmodiga och berömmer oss, och det är i sig en synd – då missar vi målet. Jag tycker att ganska många av kommentatorerna här är högmodiga, inklusive jag själv. Utan nåden är vi alltså förlorade, för vi kan inte sluta synda.

    Du är mycket kunnig i din Bibel, och många av dina analyser är säkert både lärorika och viktiga för mig och andra att ta del av. Teologi är både intressant och viktigt. Men vi måste komma ihåg att den aldrig kan vara en väg till frälsningen. Jesus sa att den som vill in i Himmelriket måste bli som ett barn. Budskapet är alltså enkelt. Att man skulle behöva lära sig hebreiska och bo bland judar i åratal för att förstå Evangeliet kan jag inte acceptera. Vår Gud har i så fall gett människorna sitt ord i en form som är reserverad för ett fåtal, och det kan jag inte tro om Gud. Att man sen bör lära sig hebreiska och förstå den judiska kulturen för att forska djupare i bibeltexterna, det har du förstås rätt i.

    Till sist måste jag kritisera försöken att göra anspråk på bibeltexterna å det judiska folkets vägnar. Att judarna skulle äga Bibeln kan jag inte heller acceptera, den är en gåva till alla folk, inklusive judarna. Att påstå att bara en utvald grupp kan tolka Bibeln rätt är en mycket farlig väg. Man riskerar att hamna hos grupper som Jehovas vittnen, som inte tillåter att medlemmar läser och tolkar Bibeln själv. Forna tiders katoliker fick inte heller läsa Bibeln själv för att den ansågs för svår, som bekant.

    Låt oss släppa lite på det uppskruvade tonläget. Alla här verkar anse att frälsningen är en gåva. Gott! Alla här verkar vara överens om att man inte är fri att synda bara för att man blivit frälst. Gott! Resten verkar bara vara en diskussion om teknikaliteter (som jag nu själv också deltagit i – det medges).

  212. Syndare
    Velkommen iblandt oss 😉 du har noen viktige poeng

    Anita

  213. ”Syndare”, du har förmodligen inte lyssnat till den intervju av Åge Åleskär som ligger till grund för samtalen. Den finns inte framme, men här är den:
    http://aletheia.se/2008/02/16/intervjuv-med-age-aleskjær/

    Alla är vi eniga (vad jag förstår) att frälsningen ges enbart av nåd. Andy menar att Jesus avskaffade lagen när han ropade att det är fullbordat.

    Frågan är: Får nåden genom Messias Guds lag att upphävas? 😉

  214. Andy,

    Det kanske är hårklyveri. Men, när Du skriver att ”lagen inte längre gäller” vill jag poängtera att jag tror det motsatta har skett när vi nu inte längre står under lagen.

    Alltså om den gifta kvinnan i Rom 7 är bunden vid sin man så länge han inte dör och han (lagen alltså) inte kan dö:

    ”Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.” (Matt 5:18)

    Måste det istället bli vi som skall dö bort från lagen:

    ”ni har dött bort från lagen” (Rom 7:4)

    Så därför finns lagen kvar och domen eller nåden är de två alternativ som finns för oss. Nåden för de som dött tillsammans med Kristus och domen för alla andra.

    Vad det sedan innebär att dö med Kristus är en annan fråga. Där handlar det främst om att släppa taget och låta någon annan ta över. Ingen prestation där heller alltså. Däremot får vi del i det nya livet.

  215. Stickan

    Amen Haggaj!

  216. Andy!
    Jag vill ta mig friheten att repetera mina frågor till dig, då dom ännu är obesvarade.

    1) Ser du något problem med att kristendom och judendom är två olika religioner?

    2) Ställer du fullt upp på påståendet att Jesus är kristendomens grundare?

    3) Om det det inte är den skrivna instruktionen som skall vara normerande för kristet tro och liv, vad är det då, traditionen kanske? eller måhända känslan?

    4a) Finns det en absolut sanning?
    4b) Eller är sanningsbegrepet något relativt sett över tiden?

    Välsignelser.

  217. Eliyahu

    Jag har läst en del inlägg ifråga om Judendomen och Torahn( Lagen). Det är skrämmande att det från vissa framhålls en tydlig antijudisk hållning och lära. Denna lära går under namnet ersättningsteologin vilket har fört med sig lidande för oss judar utmed hela kyrkohistorien.
    Vidare är den antijudaismen som kommit från olika kyrkor grunden för antisemitism och antisionism. Dessa tre -ismer innebär:

    * Anti-judaism=förvägran att låta judar leva efter Torahns bud. Det är viktigt att veta att en ”kristen” jude fortfarande är en jude!

    * Anti-semitism= förvägran att låta judar leva i samhället, eller att inte låta judar leva alls.

    * Anti-sionism= förvägran att låta judar bo i sitt land helt eller delvis. Hlea alndet melan Jordanfloden och Medelhavet är Israels land, inklusive Östbanken.

    Frågan är om judar kan lita på kristna när alla dessa -ismer gång från en annan ständigt dyker då och då, även i vår tid?

  218. Det går ett rykte i Paradiset att det finns troende i ett land nära polcirkeln i norr, som missförstår min undervisning och tror att Guds lag inte gäller efter Jesu död! Skulle den lag som jag älskar och följer inte gälla? Detta falska rykte vill jag på det bestämdaste dementera. Nu måste jag medge att det finns somligt som är svårt att förstå, min rabbinska bakgrund spelar antagligen en roll här.

    Det har hänt tidigare att jag beskyllts för något liknande, men den gången gjorde jag en radikal demonstration genom att betala för mina bröders nasirlöften och offrade i Herrens tempel. På så sätt fick jag slut på de falska rykten den gången som sa att jag förkunnat mot Mose. Skulle jag gå emot Guds profet och vår störste lärare (förutom Jesus förstås).

    Jag skrev ju i Romarbrevet 1:5 att: ”Genom honom (Jesus) har vi fått nåd och apostlaämbete för att bland alla hednafolk föra människor till trons lydnad .”

    ”Trons lydnad” innebär inte bara den tro som leder till rättfärdighet, det handlar också om lyda de bud som vår bibliska tro har. Av mina bröder som var med när min Mästare gav befallning att förkunna trons lydnad för alla hednafolk, har jag hört att de oomskurna skulle få samma undervisning som vi judar. Jesus sa ju: ”…lär dem att lyda allt som jag befall er.”

    När Jesus började sin tjänst höll han en lång undervisning för sina lärjungar, jag tror det var på ett berg, där han sa att alla bud gäller ända tills allt det som Mose och profeterna förkunnat har gått i uppfyllelse.

    Om mina judiska bröder fick denna viktiga undervisningen, då ville jag vara lydig vår Mästares ord som han gav befallning om innan han lämnade dem, och ge samma budskap till hedningarna, om att alla buden gäller. Det finner jag vara logiskt enligt Jesu egna ord.

    Det betyder naturligtvis inte att alla bud gäller de troende oomskurna. De har ju ett helt liv på sig att låta Guds nåd skriva i hjärtat vilka bud som gäller dem, så att de av hjärtat blir lydiga och på så sätt arbetar på sin slutfrälsning, så att de inte går miste om lön.

    Man blir inte frälst genom att hålla buden, men man kan mista sin frälsning genom att bryta vissa viktiga bud, som t ex mörda och inte omvända sig.
    Det kan verka motsägande, men det finns faktiskt bud som man måste lyda för att bli frälst, som till exempel bud nr. 25: Påbud om att tro på Guds existens, 2 Mos. 20:2. Och likaså budet om att lyssna till profeten som är lik Mose, 5 Mosebok 18:15.

    När det gäller vilka bud som gäller ickejudar och för dom som inte är tränade i trons lydnad, så återkommer jag.

    Att alla bud gäller, det sträcker sig åtminstone till och med tusenårsriket, skulle jag tro. Efter det blir det kanske justeringar i lagen eftersom rättfärdigheten då skall fylla jorden som vattnet fyller havet.

    Jag ser verkligen fram emot uppståndelsen då vi får mötas. Fram till dess vill jag att ni gör allt för att hindra att sådana falska rykten uppstår igen.
    MVH
    Rabbi Shaul 😉

  219. Haggaj,

    Intressant och bra skrivet.

    Eagleview,

    Härligt att du blev löst från den där förtryckande känslan av fördömelse. Jag tror det är många som känner det så och kämpar med det. Din erfarenhet är viktig för att andra ska bli befriade och få njuta av att göra Guds vilja.

    Frid

  220. Hårklyveri eller inte… Det är lov att ifrågasätta och argumentera för det man tror på. Jag ska kort ge dig några bibelord jag menar styrker det jag själv tror är rätt, och det är ju som du numera vet att lagen är fullbordad och ett avslutat kapitel. Låt oss börja i Gal 3:19 som säger: ”Varför gavs då lagen? Den blev tillagd för överträdelsernas skull för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde.” (ἄχρις= intill – grekiska övers. Nestle-Aland)

    Vem var avkomlingen det talas om här? Jo det var Kristus. Allstå läser vi att lagen skulle gälla INTILL Kristus. Kan man då säga att lagen då hade en begränsad levotid? Ja, jag menar man kan det! Det står ju ganska tydligt här faktiskt!

    Du nämner vidare från Rom 7:4 att vi har dött från lagen, och jag själv citerade Rom 7:6 tidigare som säger att vi är lösta från lagen. Låt oss se på något intressant i förbindelse med detta.

    På sidan 1437 i Norska studiebibeln finns det en utmärkt utläggning av detta avsnitt, och kommentaren till Rom 7:1-6 är som följer:

    ”Aposteln jämför människans förhållande till lagen, och på samma sätt den troendes förhållande till Kristus, med äktenskapet. På samma sätt som en kvinna inte kan vara gift med två män, kan en människa inte stå under lagens auktoritet och under Kristi auktoritet samtidigt. Den troende har ingen högre auktoritet över sig än Kristus, och kan heller inte ha någon auktoritet jämnställd med honom. Villkoret för att en människa kan tillhöra Kristus, är alltså att den blir frigjord från lagen. På samma sätt som en kvinna inte kan skilja sig från sin man för att gifta sig med en annan, kan människan inte frigöra sig från lagens krav med nya principer under en annan auktoritet. Men om mannen dör står kvinnan fri att gifta sig med med en annan man. Paulus vänder så på bilden, och säger att på samma sätt är den som dör, fri från lagen. Detta är en välkänd tes för en rabbi, och det blev allmänt hävdat att människans förpliktelser för lagen varade livet ut, men upphörde vid döden. Så drar Paulus den slutsats, att eftersom den troende kan betraktas som död med Kristus, Gal 6:2-11; så är han också död från lagen. Genom sin död, jmfr Gal 2:19-21, 2 Kor 5:15, Kol 3:3, har Kristus frigjort oss från lagen för att vi ska tillhöra honom.”

    Begår vi ”äktenskapsbrott” om vi önskar behålla lagen på trots av att vi nu är ”gifta” med Kristus? Ja, det gör vi faktiskt! Att vara löst och död från lagen gör att vi kan vara bundna till Kristus. Båda delarna går inte.

    Vi tjänar inte längre under ”bokstavens gamla väsende” som är det gamla förbundets lag. Vi tjänar i Andens nya tjänst/väsende!

    Paulus talar mycket om att vi dog med Kristus för att stå upp till ett nytt liv med Honom. Är det då rätt att behålla det gamla förbundets lag (bokstavens väsende) när Jesus banade väg till det nya (Andens nya väsende)? Det finns mycket att skriva om detta, och många av de frågor ni kommer med skulle jag ju ta i flera artiklar under våren. Hur ska man hinna med allt…

    När flera av er citerar Matt 5:17-18 så undrar jag vad det är ni väntar på som inte har skett? Kanske någon av er svarat på det tidigare, men jag kan inte minnas att ha sett det. S.K Blad skrev en lång kommentar igår som jag ska se närmare på efter duschen. Kanske det står något om det där…

    Ta mig en dusch nu, så återkommer jag med fler kommentarer under kvällen. 🙂

    Bless!

  221. Daniel Sanfridsson

    För dig som har svårt att hänga med i ordväxlingarna:

    Vi är frälsta av nåd genom tron på Jesus och du kan aldrig lägga något till det frälsningsverket!

    Idag sker det en upprättelse där människor i vårt land ställer sig upp i Guds kraft och vägrar bryta mot ett enda bud som Gud har gett i sitt ord från första till sista kapitlet.

    Hur ska jag klara det frågar du?

    Det klarar ingen, men det finns en välsignelse som du inte kan drömma om när du bryter med din hedninska bakgrund och slänger ut avgudatraditioner såsom valborg, midsommar och istället ersätter dem med Herrens profetiska högtider som kallas lövhyddehögtid, sabbat och påsk på samma sätt som din mästare firade den.

    Glöm inte att Herren älskar att se dig glädjas inför hans ansikte, därför är dessa fester fyllda av dans och glädje, till Herrens ära, men fria från allt hedninskt ursprung.

    Du som tvekar, res dig upp och dra ut från din hedniska bakgrund! Du kommer aldrig att ångra dig! Du är kallad till avskildhet, till att vara fri att lyda genom den kraft som Guds Ande ger dig genom Guds ord!!!!!

    Välsignelse från Daniel

  222. Andy,
    En sak som inte bör förbigås fast vi lever i ett modernt samhälle som inte vill veta av vare sig lagar eller normer är att grundtanken med Guds dom är någonting gott.

    Att Gud en gång skall bli domare är något oehört positivt i Skriften. Guds dom är rättvis och för att denna värld en gång skall nå rättvisa är naturligtvis domen den viktiga rättvisan. Bibeln ser alltså mycket positivt på Guds dom. Detta är viktigt att ha med sig.

    ”Jag väljer min tid, jag fäller en rättvis dom. Om jorden bävar med alla som bor där, är det jag som ger dess pelare stadga.” (Ps 75:3-4)

    Det är naturligtvis också så att när vi dör bort från lagen enligt Rom 7:4 kan vi inte återigen ingå äktenskap med lagen, dvs tro att lagen kan frälsa oss. Men vi kan ju inte heller se lagen som någonting ont och något som det skall göras uppror emot. Då finns ju inte längre något underlag för Guds efterlängtade dom. Gud kan ju inte döma utan lag och rätt. Och det är ju inte så att Gud skall döma efter någon annan lag än den som redan är given. Vems lag skulle det vara i sådana fall?

    Nej, istället är det så att när Jesus skärper lagen så gör han det både omöjligt att leva efter denna skärpta nivå (han kommer inte med någonting nytt i sitt budskap*, möjligtvis en strängare tolkning än den brukliga som vissa säkert ansåg sig leva efter fullt ut). Däremot visar han vägen för oss med denna skärpning av lagen och genom den också på den smala väg vi är satt att vandra tillsammans med honom. Men vi kommer inte att klara av det med mindre än att vi inser att vi själva aldrig kommer att klara detta prov utan behöver hans hjälp för att leva hela detta liv.

    Därför dör vi med Kristus så att vi inte längre själva behöver prestera det lagen kräver utan låter Kristus fullborda lagen även åt oss.

    * Ibland har GT-texten ”Öga för öga och tand för tand.” (2 Mos 21:24) ansetts vara en motsats till att vända andra kinden till. Det skulle alltså betyda att Jesus kom med ett kärleksbudskap istället för lagen. Men ”öga för öga” är ofta missuppfattad som en hård lag. Men egentligen betydde den att ett straff inte fick vara hårdare än ett brott. Det gick således inte att straffa någon värre än denne åsamkat sitt offer. Lagen var alltså till för dem som krävde bestraffning. Så vad Jesus gör är att han skärper även ”Öga för öga-lagen”.

  223. Andy,

    Du frågar om vad som återstår att uppfyllas av Lagen.

    Herrens högtider är en profetia om Messias hela frälsargärning från Golgata (påsken) till festen i Jerusalem då han intar Davids tron (lövhyddofesten).

    Luk 1:31-33 ”du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron. Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut.”

    och

    Matt 19:28 ”Jesus sade till dem: ‘Amen säger jag er: Vid pånyttfödelsen, när Människosonen sätter sig på sin härlighets tron, då skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar.'”

    Detta har ju inte inträffat än eller hur Andy?

    Vill du abortera bort detta genom att ta bort lagen? Inte undra på att så många kristna idag inte vet vart vi är på väg.

    Detta är bara ett exempel på sådant som inte uppfyllts ännu av lagen.

    Med mycket kärlek från mit hjärta.

  224. Just nu är det fastetid under 40 dagar på den kristna kalendern före den kristna påsken. Det finns ju inte ett ord om detta vad jag förstår i Bibeln även om det är en vacker och fin tradition. Att göra speciell botgöring en gång per år och se över sitt liv noggrant är både bra och bibliskt.

    Det är ganska uppenbart att fastetiden före påsk är en kristen variant och ersättning för de 40 dagar av bättring och förberedelse som föregår försoningsdagen. Detta har ju en biblisk förankring i Herrens högtider. Tänk om vi fler förstod betydelsen av denna förberedelse för Messias återkomst. Vilken andlig skatt kristna har förlorat genom att ta bort lagen och ändra på Guds egen kalender. Den profetiska dimensionen i förberedelse för Yeshuas återkomst är borta!! Vilken tragik. Vilken andlig fattigdom och vilsenhet detta lett till i denna allvarliga tid.

  225. Andy, en sak som slutgiltigt kapar förbindelsen mellan ”fullbordat” i Mat.5:17 och det ”fullbordat” Yeshua ropade ut innan han dog, är att han inte hade uppstått. Kan det nya förbundet vara fullbordat innan Yeshua uppstått? (Ketriel Blad skrev också om detta)
    Tacksam för svar!
    Allt gott!

  226. Daniel Sanfridsson

    Haggai: Mycket bra skrivet!!!

    Daniel

  227. haggaj
    Har du fått privat undervisning hos SÅ eller Daniel? 😉 Du taler som en av dem !!
    Anita

  228. Den text som Andy verkar ha ”förskansat” sig bakom är Gal. 3:19: ”Varför gavs då lagen? Den blev tillagd för överträdelsernas skull för att gälla tills avkomlingen skulle träda fram, han som löftet gällde.”

    Det ord som översatts med ”tills” är ”achris”. Låt oss se på andra texter som har detta ord.

    Apg. 23.1: ”Bröder, jag har levt inför Gud med ett fullkommligt rent samvete ända till (achris) idag.”

    Hade inte Paulus rent samvete efter detta?

    Upp.2:25: ”Men håll fast vid det ni har tills (achris) jag kommer”.

    Innebär det att vi sall lämna det vi tidigare höll fast vid, när Messias kommit?

    Joh.5:17: ”Min Fader verkar ännu i denna stund, så verkar även jag”.

    Det syns inte att ordet ”achris” finns med i denna översättning, men en ordagrann översättning lyder: ”Fadern min ända tills nu verkar, också jag arbetar.”

    Innebär det att Fadern verkade fram till Messias, för att sedan upphöra att verka? Naturligtvis inte!

    Lagen gavs på grund av synden, men vi får inte förledas att tro att när Messias, som lagen pekade fram mot har kommit, så upphör Guds lag att gälla.

    Texterna som jag citerat visar att om vi förstår Gal. 3:19 som om lagen inte längre gällde, då skulle förståelsen av de andra texter där samma ord ingår, bli helt befängda. Låt oss istället tolka denna, i och för sig svårförståeliga text, i harmoni med övriga texter om lagen.

    ”Alltså är lagen helig och budordet heligt, rätt och gott,” Rom. 7:12. (Varför skulle Gud ta bort det som är gott?)

    ”Till min inre människa gläder jag mig över Guds lag,” Rom. 7:22. (Då kan vi glädja oss tillsammans med Paulus)

    ”Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen,” Rom. 3:31. (Det finns alltså ingen motsättning mellan tron och lagen)

    Låt oss förlita oss på Paulus ord, att vi upprätthåller lagen genom tron (på Yeshua).
    Allt gott!

  229. Gerdvall:
    Det nya förbundet fullbordades ju inte på Golgata! Det var det gamla som gjorde det! Det nya startade med Jesu fullkomliga offer. Vi lever ju i det nya förbundet nu, och det har ännu inte avslutats!

    Petrus:
    Du skrev:

    ”1) Ser du något problem med att kristendom och judendom är två olika religioner?

    2) Ställer du fullt upp på påståendet att Jesus är kristendomens grundare?

    3) Om det det inte är den skrivna instruktionen som skall vara normerande för kristet tro och liv, vad är det då, traditionen kanske? eller måhända känslan?

    4a) Finns det en absolut sanning?
    4b) Eller är sanningsbegrepet något relativt sett över tiden?

    1.) Till dels. Judedomen baserar sig på ett annat/gammalt förbund, och om man håller fast vid att det gamla förbundet med hela sin lag gäller, ja då uppstår det problem. Här finns det mycket att säga, för vi har ju samma Gud: JHVE. Vi ser olika på förbundens betydelse, och när de andra Israelsartiklarna är färdiga ska jag ta för mig en del av dessa frågor…

    2.) Nej! Han är medlare för ett nytt förbund som är grundat på bättre löften! (Hebr 8:6) Också här finns givetvis mer att säga!

    3.) Är du född på nytt? Har du Jesus som din Herre? Önskar du att ditt kristna liv ska baseras på känslor? Du menar att lagen ska vara norm för ditt liv. Jag tror att det nya livet i Kristus med Anden glöms bort. Kristi lag gäller så absolut för mig, och den som följer den uppfyller lagen. Detta har jag också sagt att jag skulle skriva mer om… ”Känslan” ???

    4a.) Gud är sanning, den absoluta sanningen!
    4b.) För en del kanske, men inte för mig! Sanningen är inte relativ!

    Detta var kort från en upptagen 4 barnspappa som inte får tiden att räcka till för alla som kräver svar på allt! 😉

    Bless!

  230. Ok, jag tar om det igen. Jag formulerade mig fel.

    Andy menar att lagen upphörde samma i stund som Yeshua ropar att det är fullbordat, eftersom då har ”allt skett”.

    Yeshua säger i 5:18. ”Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav förg, förrän allt har skett.”

    Om Yeshua menat att lagen kommer att gälla tills han blir korsfäst (ca 3 år), varför då dra in himmel och jord i uttalandet och dessutom bedyra det med att ”amen”.

    Det är lite för mycket ”overstatement” över Yeshuas uttalande för att Andys tolkning skall få någon som helst trovärdighet. ”Allt” har dessutom inte skett än.

    När jag nu tagit del av ditt (Åges) lagfria budskap kan jag konstatera att det hålls nödtorftigt samman av ett antal missförstådda och felöversatta texter (Folkbibeln leder klart här) enligt klassisk förhävelseteologi, samtidigt som andra klara texter om att lagen gäller, förtigs.

    Andy, jag tror att du är ärlig och du har förmodligen blivit välsignad på möten där Åge predikat. Att man upplever Gud i ett visst sammanhang, legitimerar inte teologin som finns där. Det bekräftar endast att Gud är god och han är full av nåd utöver nåd! 🙂
    Allt gott!

  231. Eliyahu

    Andy menar att Gal. 3: 19 understryker att lagen( Torahn ) inte längre gäller. Märkligt nog anser samma Paulus att det gäller om man läser Rom 3: 31:” Upphäver vi då lagen genom tron? Inte alls! vi gör lagen gällande”.

    Förklara den motsättningen, Andy!

    Vidare är det märkligt att Paulus går in just under den strängaste laguppfyllese när han kommer till Jerusalem . Läs APG 21: 17 – 26!

    En fråga man kan ställa sig är hur ärlig är Paulus här om han menar att lagen inte längre gäller och att man måste ta avstånd från lagen?

    Är det möjligt för en helgad person som flera gånger risekrat sitt liv för sin övertygelse att just här falla till föga?

    Knappast. Jag tror att här har både många kristna och judar missat just denna intressanta aspekt. Paulus var en helyllefarisee.

    En ytterligare märklig text är vad som står i Rom 9 : 4. där det står att Lagen och förbunden tillhör israeliterna, d v s oss judar. Det står inte att det en gång tillhörde utan att det tillhör!

    Min förklaring är att alla Förbunden Gud ingått med Israel är eviga och inte är tidsbegränsade. Dess olika funktioner kan växla liksom Israels lands gränser kan variera och de exakta antal offer i Templet kan variera. Jämför Torahn och Hesekiels beskrivning av offer.

    På så sätt blir det en tolkningsfråga om vad Paulöus menar i Galaterbrevet. Lagen här kan ha denna betydelse fram till avjkomlingen att för hedningarna hade den den uppgiften att peka på utanförskapet för hedningarna som enligt judisk tro inte sagt ja till Toran. det hade endast det judiska folket gjort. Därmed predikade Lagen också om hedningarnas överträdelser.

    Men nu enligt Paulus , så har hedningarna en möjlighet att komma med, och självklart har då denna lagens uppgift upphört. Mne lagen som sådan har inte upphört utan profetian om att lag (Torahn) skall utgå från Sion är just det profetiska löfte som håller på att genomföras.

    Detta är en möjlöig tolkning som kan bringa allt i en harmoni.

  232. Gott Andy att du inte ställer upp på att Jesus är kristendomens grundare.

    Som jag ser det så är den största katastrof som drabbat den bibliska tron förstörelsen av Jerusalems tempel år 70 krt. Denna katastrof har den kristna traditionen aldrig förstått vidden utav.

    Det som i de Apostoliska skrifterna (AS) kallas ”den vägen” lever vidare som kristendom. Det som kallas faraseism lever vidare som judendom, och som alltid vid en skilsmässa är det inte bara ens fel. Den bibliska judendomen var på Yeshua tid en bred religion med närmare 25 olika inriktningar. Såväl Yeshua som apostlarna, och den stackars misshandlade Paulus ansträngde sig för att bli accepterade inom judendomen, i Apg 1:15 finner att det var 120 som väntade. Varför var det viktigt att framhålla det? Jo därigenom så var du en godkänd gren inom judendomen.

    Vidare är det hög tid att släppa ordet nya, det leder tanken fel. Det finns inget nytt förbund, inget nytt testamente (ej heller gammalt) jag hatr fått hjälp av språkexperter så jag vågar hävda att förnyat är en mer korrekt översättning. Jag tror det var studiebibeln som skrev ”betyder inte någonting som inte funnits förut, utan att framträda i ny skepnad”

    Det är hög tid att börja på och be att Yeshua översteprästeliga förbön får sitt bönesvar; ”Inte bara för dessa (judar) ber jag utan för de (hedningar) som genom deras (judar) undervisning kommer till tro. Jag ber att de skall vara ett.

    Vi kan ha hur mycket synlig enhet som som helst det hjälper föga. Inte förrän vi förstår inympningens hemlighet, och erkänner våra judiska fäder och avsäger styvfäderna (kyrkofäderna) kommer vi att få uppleva den fulla smörjelsen i ändetiden. Så att skarorna kan bli frälsta, räddade för evigheten. Inte genom ett socialt anpassat evangelium, vi predikar inte prosperity, vi predikar inte laglöshet, vi predikar efterföljd, vi predikar lydnad.

    ”Det må vara lärjungen nog att det går honom som hans mästare”

  233. mirre

    Andy: ”Detta var kort från en upptagen 4 barnspappa som inte får tiden att räcka till för alla som kräver svar på allt!”

    Glöm inte att det är de 4 barnen som först och främst behöver få svar på allt. De är viktigare än alla bloggare tillsammans. Var välsignad!

    Mirre, mamma till 4 vuxna barn

Lämna en kommentar